Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΚυκλάδες - Πάρος: Μίνι απολογισμός δράσεων την εβδομάδα των πυρκαγιών

Κυκλάδες – Πάρος: Μίνι απολογισμός δράσεων την εβδομάδα των πυρκαγιών

|

Η επίσημη ενημέρωση του Δήμου Πάρου για τις πυρκαγιές που έπληξαν το νησί από την 27η Ιουνίου έως και την 2η Ιουλίου … Τι ενέργειες έγιναν 

Ηταν η 2η Ιουλίου όταν για μια ακόμη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας είχαμε φωτιά στη Πάρο... Στη θέση Καμπί κοντά στο ΧΥΤΑ.. Η αντίδραση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Πάρου άμεση, ήρθαν και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, ανέλαβαν δράση και οι εθελοντές και η φωτιά έσβησε σχετικά γρήγορα… Ο πρώτος απολογισμός της προηγούμενης φωτιάς που έκαψε περίπου 3000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή του Κώστου και άγγιξε τις Λεύκες και τον Πρόδρομο της Πάρου έφερε το Δήμο Πάρου σε μία πρωτόγνωρη κίνηση.. Προχώρησε σε απολογισμό δράσεων όλο αυτό το διάστημα.. Από τις 27 Ιουνίου έως και την 2η Ιουλίου… 

* Την Κυριακή 27.06.2021 μέχρι τη Δευτέρα 28.06.2021 ξέσπασε πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Κώστου.

* Με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς η κινητοποίηση για την κατάσβεσή της ήταν τεράστια και τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, στην ευρύτερη περιοχή της Κοινότητας Κώστου τέθηκε υπό έλεγχο ύστερα από πολύωρες μάχες με τις πολλές και διαφορετικές εστίες φωτιάς. Ευτυχώς, από την έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και κατοικίες.

Ο Δήμος Πάρου ευχαριστεί θερμά όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στη διαχείριση της κατάστασης και στην κατάσβεση των πυρκαγιών καθώς και για το ενδιαφέρον και τις κατ’ αρμοδιότητα ενέργειές από τη θέση ευθύνης τους, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, τον Βουλευτή Κυκλάδων κ. Ιωάννη Βρούτση, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεώργιο Λεονταρίτη, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Π.Σ. κ. Στέφανο Κολοκούρη, τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Π.Σ. Βορείου, Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης Υποστράτηγο κ. Ιωάννη Σταμούλη, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου Υποστράτηγο κ. Εμμανουήλ Δουρβετάκη, τον Περιφερειακό Διοικητή της Π.Υ Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχο κ. Παναγιώτη Κοτρίδη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Κυκλάδων Ταξίαρχο κ. Κωνσταντίνο Ανθούλη, τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πάρου Υποπυραγό κ. Δημήτρη Καραπαναγιώτη και τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου κ. Γεώργιο Μποζίκη.

Ειδικότερα, η επιχείρηση την πρώτη ημέρα συντονιζόταν από τον Αρχιπύραρχο κ. Παναγιώτη Κοτρίδη και στη συνέχεια από τον Υποστράτηγο κ. Σταμούλη, τον Ταξίαρχο κ. Ανθούλη, και τον διευθυντή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πάρου κ. Καραπαναγιώτη, σε συνεχή επικοινωνία με τον Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Κωβαίο και τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πάρου κ. Θανάση Σάμιο. Παρόντες στην επιχείρηση κατάσβεσης ήταν επίσης, ο Έπαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κος Κώστας Ροκονίδας. Παράλληλα, υπήρχε συνεχής επικοινωνία με τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος και με τον θάλαμο επιχειρήσεων του πυροσβεστικού σώματος. Ο άριστος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων απέδειξε ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες.

213424603_2039357756215957_2322798644814412798_n.jpg

Τα εύσημα και το ευχαριστώ όλων μας αξίζουν τα μάχιμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι πιλότοι των εναέριων μέσων κατάσβεσης που με τις άριστες ικανότητες, τον επαγγελματισμό και την αυτοθυσία τους, παρά το μέγεθος της πυρκαγιάς και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες κατάφεραν να μην πλησιάσει η φωτιά τις κατοικημένες περιοχές και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προασπίζοντας παράλληλα με αποτελεσματικό τρόπο τις περιουσίες και τις οικίες των συνδημοτών μας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 37 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 47 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει επίσης στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Κυκλάδων) καθώς και σε όλες τις εθελοντικές ομάδες του Δήμου μας, στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και στους εργαζόμενους και τις δομές του Δήμου Πάρου, καθώς και στους Αντιδημάρχους Πάρου κ.κ. Θανάση Σάμιο, Βατίστα Ρούσσο και Δώρα Σαρρή, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο, στους Προέδρους των κοινοτήτων Κώστου κα Ειρήνη Ρούσσου, Αρχιλόχου κ.Ευστράτιο Χριστόφορο, Λευκών κ. Γιάννη Κονταράτο και Μάρπησσας κα Άννα Αντωνοπούλου και στον δημοτικό σύμβουλο κ. Χάρη Γιουρτζίδη.

Στις 28 και 29 Ιουλίου ο Δήμος Πάρου με ιδίους πόρους σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις κάλυψε την σίτιση και διαμονή των πυροσβεστών, ενώ τις επόμενες ημέρες, η Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Πάρου (ΚΔΕΠΑΠ) και το Γραφείο Κοινωνικής Προστασίας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Πάρου (ΚΠΠΑ), συνέδραμαν με διαμονή-φαγητό και με φαγητό αντίστοιχα.

Το Λιμενικό Σώμα διέθεσε σκάφος για τη μεταφορά των πυροσβεστών στην Πάρο, τα τουριστικά γραφεία Anemomylos Travel του Βαγγέλη Καρποδίνη και Erkyna Travel του Δημήτρη Πετρόπουλου και οι κ.κ. Σταύρος Τριπολιτσιώτης, Παντελής Μπαφίτης και Νίκος Γεμελιάρης, ανέλαβαν τις μεταφορές των πυροσβεστών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων όπου χρειάστηκε. Επίσης, ο κ. Χρήστος Καραχάλιος παραχώρησε την υδροφόρα του.

211442463_2039358056215927_8179726701515568601_n.jpg

Επιπροσθέτως, σχετικά με την πυρκαγιά που ακολούθησε στις 2 Ιουλίου στην περιοχή Καμπί της Πάρου, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, αυτή έσβησε σε λίγες ώρες με τη συνδρομή των επίγειων και εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής, τις υδροφόρες και τα μηχανήματα έργου του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάρου (ΔΕΥΑΠ). Στη κατάσβεση επίσης συμμετείχαν τα χωματουργικά μηχανήματα του Λατομείου του κ. Γιώργου Λουκή και ο κ. Σταύρος Λουκής, με τις υδροφόρες τους οι κ.κ. Σάββας Σιφναίος, Στέλιος Σιφναίος και Αντώνης Σκιαδάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγκαιριάς κ. Κώστας Πούλιος με τον τοπικό σύμβουλο κ. Ανδρέα Κουταλίδη, ιδιώτες και πολλοί εθελοντές. Για την κατάσβεση της, υπήρχε συνεχής επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ του Δήμου Πάρου, του υπεύθυνου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος και του Διοικητή του ΑΤ Πάρου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και όλος ο μηχανισμός του Δήμου Πάρου παραμένει σε επιφυλακή. Τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε σε απολογισμό με σκοπό να αποκατασταθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλήγματα που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές στο φυσικό περιβάλλον και θα εξετάσουμε τα νέα δεδομένα για την πρόβλεψη και αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στο μέλλον.

Τέλος, ο Δήμος Πάρου προτίθεται να οργανώσει την άμυνα και προστασία των αλσών και αλσυλλίων της Πάρου, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αντικείμενο την Δασοπυρόσβεση και την Δασοπροστασία με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων τηλεελέγχου και τελεχειρισμού.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νοσοκομείο Νάξου: Ηρθε (4ος) παιδιάτρος, οι επόμενες κινήσεις

Αναλαμβάνει δράση ένας ακόμη (4ος) Παιδίατρος - Η εικόνα του Νοσοκομείου και οι επόμενοι που έρχονται

Κέα – ΟΤΑ Awards 2023: Η τηλεμετρία διακρίθηκε με το 1ο βραβείο

Η τηλεμετρία της Κέας διακρίθηκε με το 1ο βραβείο

Ναξιακά Γράμματα: Νέο τεύχος (47ο), η κυκλαδική ναοδομία στο προσκήνιο

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (47) των "Ναξιακών Γραμμάτων" - Τι περιλαμβάνει

Πειραιάς: Σύλληψη τριών στελεχών ταχύπλοου λόγω πτώσης ναυτικών στην θάλασσα

ρεις συλλήψεις διέταξε η Εισαγγελία Πειραιά μετά την πτώση δύο ναυτών στη θάλασσα - Εατελούσαν εργασίες καθαρισμού στο SpeedRunner Jet

Νάξος: Σε λειτουργία το ΚΕΠ Νάξου, ετοιμάζονται σε Δρυμαλία και Μικρές Κυκλάδες

Παραδόθηκε στους πολίτες το ΚΕΠ στη Χώρα – Με εντατικούς ρυθμούς προχωράνε οι εργασίες στα υπόλοιπα σε Δρυμαλία και Μικρές Κυκλάδες - Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός

Μήλος – Εστίαση & Καταλύματα: Σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο

Στη Μήλο οι μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων τουρισμού το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο – Εκτός λίστας η Νάξος – Το ρεκόρ της Μυκόνου

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές, χρήματα τη Παρασκευή στους λογαριασμούς

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές – Σήμερα Δευτέρα (25/9) εκπνέει η πρώτη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εκλογές – Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου”: Ανοιχτή επιστολή προς υποψηφίους

Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” και "παρέμβαση" ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών - Ανοιχτή επιστολή με ερωτήσεις όπου ζητούν απαντήσεις από τους υποψήφιους των συνδυασμών

Σύρος – AnimaSyros: Ξεκινάει αύριο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

Ξεκινάει στις 26 Σεπτεμβρίου με το πλουσιότερο πρόγραμμα στην ιστορία του, φιλοξενώντας δημιουργούς από 53 χώρες και σχεδόν 300 ταινίες

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η Νάξος ψήφισε (και πάλι) Αχτσιόγλου

Και τη 2η Κυριακή (24/09) η Νάξος έστειλε το δικό της μήνυμα... Πως ψήφισε η πόλη της Νάξου και το Φιλώτι

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Πάρος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 70χρονο

Σχηματισμός δικογραφίας για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Πάρο

Συνελήφθη διοικητής ΑΤ σε νησί των Κυκλάδων – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία

Συνελήφθη διοικητής Αστυνομικού Τμήματος στις Κυκλάδες – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία για να μην κάνει ελέγχους - Με προυπηρεσία σε Μύκονο και Κουφονήσια

Naxos Wildlife Protection: Τρίτη φωλιά με χελωνάκια, αυτή τη φορά στη Μικρή Βίγλα

Νάξος 2023 και μια ακόμη φωλιά -η τρίτη- με νεογέννητα χελωνάκια εντοπίστηκε, αυτή τη φορά στην Μικρή Βίγλα

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)

Κρήτη: Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Με πέντε περίπου ώρες καθυστέρηση ξεκίνησε από τον Πειραιά το επιβατηγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω μηχανικής βλάβης