Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚυκλάδες - Κύθηρα: Οκτώ οι νεκροί μετανάστες, αναζητούνται ακόμη επτά

Κυκλάδες – Κύθηρα: Οκτώ οι νεκροί μετανάστες, αναζητούνται ακόμη επτά

|

Εντοπίστηκαν δύο ακόμη σοροί μεταναστών στα Κύθηρα … Στους οκτώ οι νεκροί, αναζητούνται επτά ακόμη … Τι ανέφερε ο Μητσοτάκης 

Και η αναζήτηση συνεχίζεται .. Η αγωνία στο κατακόρυφο σχετικά με τις έρευνες γύρω από το ναυάγιο της 5ης Οκτωβρίου ανοιχτά των Κυθήρων.

Άλλες δύο σοροί μεταναστών εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν από στελέχη της μονάδας υποβρυχίων αποστολών του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι Κυθήρων, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών του ναυαγίου στους οκτώ (8)… 

Οι έρευνες στο σημείο συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των υπολοίπων αγνοουμένων, με τη συμβολή δύο σκαφών και ενός περιπολικού οχήματος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Σημειώνεται ότι στο ιστιοφόρο σκάφος σύμφωνα με τους μετανάστες που διεσώθησαν επέβαιναν συνολικά 95 άτομα και βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε βράχια.

Έως τώρα έχουν διασωθεί ογδόντα αλλοδαποί (55 άνδρες, 7 γυναίκες, 17 αγόρια, 1 κορίτσι), ενώ απογευματινές ώρες χθες εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν από στελέχη της ΜΥΑ 6 σοροί μεταναστών (4 άνδρες και 2 γυναίκες) που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Η ανακοίνωση από το Κεντρικό Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ακτοφυλακής 

“Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή πλησίον του λιμένα Διακοφτίου ν. Κυθήρων, που ξεκίνησε την 05.10.2022, γνωρίζεται ότι συνεχίστηκε και την 09-10-22, με τη συμμετοχή δύο περιπολικών σκαφών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., στελεχών Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (Μ.Υ.Α.) Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., δύο χερσαίων μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και στελεχών της Λιμενικής Αρχής Κυθήρων.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί ογδόντα (80) αλλοδαποί, ενώ πρωινές ώρες χθες, εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν από στελέχη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. δύο (02) ακόμη σοροί ανδρών, με το συνολικό αριθμό των σορών να ανέρχεται στις οκτώ (06 άνδρες και 02 γυναίκες). Ανωτέρω δύο σοροί μεταφέρθηκαν με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα Καλαμάτας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Οποιαδήποτε εξέλιξη θα αναφερθεί με νεότερο δελτίο τύπου”.

Το “ευχαριστώ” του Μητσοτάκη στον Πρωτοψάλτη 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Μιχάλη Πρωτοψάλτη, κάτοικο των Κυθήρων και εθελοντή, ο οποίος με τις ηρωικές προσπάθειές του συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση 80 ανθρώπων από το ναυάγιο με τους μετανάστες στο νησί. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη και ευχαρίστησε τον κ. Πρωτοψάλτη. Τόνισε δε οτι οι Έλληνες θα συνεχίζουν να σώζουν ανθρώπινες ζωές τις οποίες εκθέτουν σε κίνδυνο αδίστακτα κυκλώματα διακινητών. 

Ο κ. Πρωτοψάλτης είχε μοιραστεί με την ΕΡΤ τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε το βράδυ που η βάρκα που μετέφερε τους περίπου 95 μετανάστες έπεσε στα βράχια στην περιοχή Διακοφτί.

Ο κάτοικος των Κυθήρων ήταν εκείνος που έφερε, ύστερα από προτροπή του ανιψιού του, στο σημείο του τραγικού συμβάντος έναν οικοδομικό γερανό ο οποίος βοήθησε στην γρήγορη ανάσυρση των ναυαγών που πάλευαν γαντζωμένοι στα απόκρημνα βράχια. 

«Ήταν ένας ανορθόδοξος τρόπος, που όμως έσωσε πολλές ζωές. Σε ένα σημείο στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Κατεβάσαμε ένα σάκο και με αυτό τον τρόπο τους σώσαμε. Οι αρχές και οι κάτοικοι του νησιού σώσαμε όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Σώθηκαν ογδόντα άνθρωποι», συμπλήρωσε. «Είδα ανθρώπους να χάνονται, να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται» είπε ο αυτόπτης μάρτυρας περιγράφοντας τις απέλπιδες προσπάθειες των ναυαγών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και την ΕΡΤ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νότιο Αιγαίο: Τροποποίηση δρομολογίου “Blue Star Chios” λόγω κακοκαιρίας

Διαμόρφωση δρομολογίων του "Blue Star Chios" το χρονικό διάστημα 28/3-30/3, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συζήτηση για θέματα νησιωτικότητας

Πρόσκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε εκδήλωση του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες