Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΚαθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου: Πρώτη φορά (μετά από χρόνια) η τελετή του Αγίου...

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου: Πρώτη φορά (μετά από χρόνια) η τελετή του Αγίου Μύρου (Μ. Τρίτη 11/04)

|

Μεγάλη Εβδομάδα και στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια παρουσία του Αρχιεπισκόπου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί η τελετή του καθαγιασμού του Αγίου Μύρου 

Μπήκαμε στην Αγία Μεγάλη Εβδομάδα και βαδίζουμε στο δρόμο για την Ανάσταση του Κυρίου. Και στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου – Μυκόνου – Τήνου – Ανδρου, η αυριανή ημέρα, η Μεγάλη Τρίτη θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Νάξο. Ο λόγος; Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Νικολάου θα σηματοδοτήσει την τελετή του Καθαγιασμού του Αγίου Μύρου αλλά και την ευλογία των Αγίων Ελαίων για ασθενείς και κατηχούμενους. Τελετή που έχει να πραγματοποιηθεί πολλά χρόνια στη Νάξο, όμως φέτος έφτασε η ώρα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους πιστούς της Μητρόπολης μας…

Οσο για τη σημασία της τελετής; Μεταφέρουμε τα λόγια του Σεβασμιώτατου Επισκόπου πατήρ Πέτρου Στεφάνου, ο οποίος πριν από δύο χρόνια στην Ευαγγελίστρια της Σύρου και στη διάρκεια της αντίστοιχης τελετής είχε δηλώσει εξηγώντας την σημασία των μυστηρίων..

«Τα Άγια Έλαια είναι σημεία της ευσπλαχνίας του Θεού, ο οποίος μέσω του Ιησού Χριστού μάς στηρίζει και μάς ελεεί. Όπως ο Χριστός, (το ακούσαμε στο πρώτο Ανάγνωσμα και στο Ευαγγέλιο ), έτσι και κάθε βαπτισμένος μπορεί να πει: «Το πνεύμα του Κυρίου είναι επάνω μου, επειδή ο Κύριος με έχρισε, για να ευαγγελίζομαι στους πράους με έστειλε, για να θεραπεύσω τους συντριμμένους στην καρδιά…

Θα ευλογήσουμε το Έλαιο των ασθενών, το Έλαιο με το οποίο ο Ιερέας χρίει την κεφαλή, τα χέρια και τα πόδια των ασθενών, ζητώντας για αυτούς, με την προσευχή τη δική του και της εκκλησίας, τη θεραπεία τους. Δεν πρέπει να διστάζουμε να ζητάμε αυτό το Μυστήριο, όταν μια σοβαρή ασθένεια μάς ταλαιπωρεί και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας.

Στο μυστήριο αυτό είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός γιατρός της ψυχής, του σώματος και του πνεύματός μας, που μας επισκέπτεται για να μας ενδυναμώσει, για να αντιμετωπίσουμε την ασθένειά μας με πίστη.

Το έλαιο των ασθενών και η ευλογία του, μας θυμίζουν ότι ο Ιησούς μπορεί να μας θεραπεύσει από όλες τις πληγές του κακού και της αμαρτίας, από τις πληγές που βασανίζουν και ταλαιπωρούν το σώμα και την ψυχή μας. Για εμάς τους Ιερείς, λειτουργούς του Μυστηρίου, το Έλαιο των Ασθενών μάς θυμίζει ότι είμαστε πρώτα από όλα λειτουργοί της παρηγοριάς, της ευσπλαχνίας και της θεραπείας των ψυχών, όχι μόνο όταν τελούμε το μυστήριο αυτό, αλλά καθημερινά κατά την ποιμαντική μας δράση. Θα έλεγα ότι κάθε μας πράξη, κάθε μας λόγος, πρέπει να το φανερώνουν.

Θα ευλογήσουμε, εν συνεχεία, το έλαιο των κατηχουμένων, με το οποίο χρίζονται οι κατηχούμενοι και τα βρέφη κατά την τελετή του βαπτίσματος: «Ώστε να λάβουν την ελευθερία των παιδιών του Θεού και με τη δύναμη του Χριστού να αντιμετωπίσουν τα θέλγητρα αυτού του κόσμου και να αγωνιστούν εναντίον των παγίδων του διαβόλου». Όπως λέμε χαρακτηριστικά κατά τη τελετή του Βαπτίσματος.

Αυτό το έλαιο μας θυμίζει ότι η Σωτηρία που λαμβάνουμε από το Χριστό, είναι πρώτα από όλα μια απελευθέρωση από τα σκότη της αμαρτίας. Ο Ιησούς, το φως του κόσμου, μάς φωτίζει και μάς ενδυναμώνει για να ζήσουμε το Ευαγγέλιο, για να αναλάβουμε τις δεσμεύσεις της χριστιανικής ζωής,  για να έχουμε τη χαρά να ζούμε μέσα στην εκκλησία ως μέλη της ενεργά και υπεύθυνα.

Ενωμένοι με το Χριστό, καλούμαστε να φέρουμε σε όλους τη μαρτυρία μιας ευαγγελικής ζωής με το φως του Χριστού, που νικά την αμαρτία, την απογοήτευση, την αδιαφορία. Εμείς οι βαπτισμένοι, λαϊκοί, μοναχοί και Ιερείς, χάρη στη συμμετοχή μας στην ιεροσύνη του Χριστού,  καλούμαστε να σταθούμε δίπλα σε όποιον υποφέρει,  αγωνιά, αναζητά, αμφιβάλει, δοκιμάζεται, απελπίζεται, δίνοντάς του λίγο από την ελπίδα και τη χαρά που γεμίζει η καρδιά μας από την πίστη μας στο Θεό. Όμως, χρειάζονται από όλους μας καθημερινές πράξεις συμπαράστασης, συμφιλίωσης, μοιράσματος, κατανόησης, ευσπλαχνίας, υποδοχής προς όλους, ιδιαίτερα προς τους αδύναμους στην πίστη, προς τους «μικρούς» του ευαγγελίου, τους φτωχούς, τους απόμακρους.

Τέλος με το Άγιο Μύρο χρίονται και λαβαίνουν την πρώτη δωρεά του Αγίου Πνεύματος οι νεοβαπτισμένοι, χρίονται όσοι λαβαίνουν το Χρίσμα, όπως και εσείς αγαπητά μου παιδιά που προετοιμάζεστε στην κατήχηση για αυτό το μυστήριο, χρίονται τα χέρια των ιερέως και το κεφάλι των επισκόπων κατά τη χειροτονία τους. Το Άγιο Μύρο είναι η σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος, που καθιστά το χρισμένο ικανό, να θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία του Θεού.»

Και βέβαια παραθέτουμε το πλήρες πρόγραμμα των ακολουθιών έως την Εορτή του Μεγάλου Πάσχα… 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ – Παλαίμαχοι: “8×8 αύριο κιόλας…”

Οι παλαίμαχοι του Πανναξιακού ΑΟ παίρνουν θέση για το υπό κατασκευή γήπεδο "8χ8" στη Νάξο

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Οι “ΧοροΝάξιοι” γιορτάζουν με μία υπέροχη θεατρική παράσταση

Θεατρική παράσταση αύριο Κυριακή 26 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου από τους "ΧοροΝάξιους"... Τι ώρα...

Αμοργός: Σε διαβούλευση οι μελέτες για την βελτίωση του λιμανιού στα Κατάπολα

Μελέτη Αναβάθμισης λιμενικών εγκαταστάσεων στα Κατάπολα Αμοργού - ποιες είναι οι προτάσεις (Pdf)

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Νάξος – ΣΒΑΚ: Σε διαβούλευση από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σε διαβούλευση τέθηκαν τα μέτρα για το ΣΒΑΚ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Το ερωτηματολόγιο στον αέρα

Ακαδημία Αθηνών: Βράβευσε τους τρεις νέους που βοήθησαν συνανθρώπους τους στα Τέμπη

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους τρεις νέους για τον ηρωισμό τους και το αίσθημα ανθρωπιάς τους - Ανάμεσά τους και φοιτητής από τους Λειψούς

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Στοίχημα: Με στρατηγική και μεθοδολογία το ποντάρισμα

Πόσα χρήματα να ποντάρω στο στοίχημα; Σκέψεις γύρω από τον τρόπο που παίζει κάποιος τα λεφτά του

Γ. Πολυχρονάκος: “Θα δοθούν απαντήσεις για τα ερωτήματα που αφορούν το αεροδρόμιο Νάξου;”

Γιάννης Πολυχρονάκος - Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες: "Θα απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός στα ερωτήματα για το αεροδρόμιο Νάξου;"

Αρκιοί: Ο μικρός Αγγελος φέτος θα κάνει παρέλαση με τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Βούλας

Ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών δεν θα παρελάσει μόνος - Η πρωτοβουλία του 1ου Δημοτικού Βούλας που συγκινεί και που στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή