Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΚαλλίνικος: Ταμείο Αγάπης είναι να προσφέρεις και όχι να μαζεύεις

Καλλίνικος: Ταμείο Αγάπης είναι να προσφέρεις και όχι να μαζεύεις

|

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος μιλάει για το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης σε Πάρο και Νάξο – Αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Γηροκομείο και δίνει τις ευχές του ενόψει της νέας χρονιάς 

Ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Παροναξίας, κ. Καλλίνικος, μίλησε την περασμένη Παρασκευή στην εφημερίδα «Κυκλαδική» και κάνει αναφορά στο κεντρικό στοιχείο των ημερών των Χριστουγέννων και στο εκκλησιαστικό στοιχείο της μεγάλης αυτής εορτής, περιγράφει -κατόπιν αιτήματός μας- με στοιχεία, το κοινωνικό πρόσωπο της Ι.Μ. Παροναξίας και τους τρόπους με τους οποίους αυτό εκδηλώνεται στα νησιά της ημετέρας μητροπολιτικής περιφερείας (Νάξο, Πάρο και Αντίπαρο), σχολιάζει όλα τα τελευταία νέα που αφορούν στην ολοκλήρωση του Γηροκομείου Νάξου και, τέλος, απευθύνει προς τους κατοίκους των νησιών μας τις χριστουγεννιάτικες ευχές του.

Περίοδος της Θείας Επιφανείας  
Η εορτή των Χριστουγέννων είναι μια εορτή παγκόσμια! Ο εορτασμός των Χριστουγέννων είναι μια εορτή που έχει κατακτήσει τις καρδιά όλων μας – όλου του Κόσμου!
Η μεγάλη αυτή εορτή της Εκκλησίας μας, συμπαρασύρει (σε εισαγωγικά η λέξη) στον υπέρλαμπρο εορτασμό ακόμη και τους μη Χριστιανούς.
Τεράστιο το θεολογικό νόημα της εορτής των Χριστουγέννων!
Με τον εορτασμό των Χριστουγέννων έρχεται στον Κόσμο και η αγάπη-η αγάπη σε όλο το νόημα και το περιεχόμενο που μας δίνει ο Χριστός μας και, διαχρονικά, μας προσφέρει η αγία μας Εκκλησία. Και η ειρήνη… Είναι πάντοτε το ζητούμενο η επικράτηση της αγάπης και της ειρήνης στον Κόσμο. Και είναι μια γιορτή μεγάλη, αγάπης και ειρήνης να υπογραμμίσω, τα Χριστούγεννα!
Το πρώτο λοιπόν που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι πλησιάζουμε σε αυτή την μεγάλη μέρα των Χριστουγέννων! Και θα την εορτάσουμε, με την βοήθεια του Κυρίου μας, δεόντως και με κάθε ευλάβεια κι εμείς στον τόπο μας! στην μητρόπολή μας Πάρο-Νάξο-Αντίπαρο.
Θα πάμε πρωί στις εκκλησίες να εκκλησιαστούμε, να συμμετάσχουμε στην Θεία Λειτουργία, να λάβουμε Σώμα και Αίμα Χριστού και, έτσι, να εισέλθουμε όμορφα στην ευλογημένη αυτή περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου, που είναι μια περίοδος με μεγάλες γιορτές, με αργίες στον τόπο μας: όπως η αργία των Χριστουγέννων, η αργία της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων στην συνέχεια…
Αυτή την περίοδο, αν βάζαμε ένα τίτλο θα την ονομάζαμε Περίοδο της Θείας Επιφανείας. Δηλαδή, της Επιφανείας του Θεού στον Κόσμο. Αυτό είναι το κεντρικό στοιχείο αυτών των ημερών: το εκκλησιαστικό στοιχείο της εορτής, γιατί πολλές φορές ξεχνάμε αυτό το μέρος και μένουμε μόνο στο κοσμοπολίτικο στοιχείο της εορτής… φώτα, εκδηλώσεις εορταστικές, ξενύχτια και τα σχετικά. Αν και τώρα με την κρίση αυτά όλα είναι λίγο υποτονικά…

Κοινωνική Προσφορά 
Η κατάσταση η οικονομική στην χώρα μας δεν έχει αλλάξει, σε γενικές γραμμές. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε -να σημειώσω- μια καλή τουριστική κίνηση που αυτό έχει οπωσδήποτε θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία των νησιών μας.
Εμείς, ως μητρόπολη Παροναξίας θα έλεγα ότι είμαστε μια από τις μικρές μητροπόλεις. Μια νησιωτική μητρόπολη με προβλήματα. Και εννοώ προβλήματα που έχουν σχέση με την ιδιαιτερότητες των νησιών μας. Προβλήματα νησιωτικότητας, θα έλεγα… Για τα τελευταία μέτρα που έχουν πλήξει τα νησιά μας, δεν θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά… Πάντως, για μια μητρόπολη, δυσκολεύουν τα πράγματα και οικονομικά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι ανάγκες. Γι’ αυτό και μπαίνουμε σε λίγες ημέρες στον έκτο χρόνο λειτουργίας των συσσιτίων. Τα συσσίτια που μας προέκυψαν ως ανάγκη …με την κρίση που έπληξε και εξακολουθεί να πλήττει την χώρα μας.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ: Έχουμε διακόψει για μικρό χρονικό διάστημα τα συσσίτια, γιατί υπήρξε μια επείγουσα ανάγκη που αφορά στην στήριξη του κτηρίου όπου λειτουργούν τα Γεύματα Αγάπης. Ευελπιστούμε ότι στις αρχές του Νέου Έτους θα ξαναλειτουργήσουν κανονικά τα Γεύματα Αγάπης (συσσίτια). Και παράλληλα, την περίοδο αυτή κάνουμε μια προσπάθεια (κάναμε ήδη μία) μικρότερης εμβέλειας με στόχο και σκοπό να ενισχύσουμε κάποιους συνανθρώπους-συμπολίτες μας! Κάποια δέματα θα δοθούν σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι (και τα έχουν ανάγκη), στους δικούς μας καταλόγους. Θα ήθελα να αναφέρω ότι και ο ιερός ναός Παντανάσσης, δια του εφημερίου πατέρα Κων/νου Λιανού, δίνει μεγάλα βοηθήματα σε δέματα. Από κοινού, θα καταβληθεί, μια ενοποιημένη, θα έλεγα, προσπάθεια. Ο εν λόγω ιερός ναός να προσθέσω ότι υποστηρίζει και στηρίζει και την προσπάθεια που αφορά στα Γεύματα Αγάπης.
Κάποια στιγμή, στα συσσίτια, η παροχή μας σε συμπολίτες μας έφτασε στις 230 μερίδες, ημερησίως. Τώρα, είμαστε στις 110…
Τα Συσσίτια λειτουργούν και στην Πάρο. Εκεί, είμαστε στις 60-70 μερίδες, καθημερινά.
Με την ευκαιρία (και επειδή ζητήσατε να μάθετε «συγκεκριμένα», όπως είπατε, στοιχεία) να αναφερθώ σε κάποια στοιχεία που είναι πλήρη, θα έλεγα, και αφορούν στο 2016. Για το 2017, πλήρη εικόνα, θα έχουμε σε λίγες ημέρες…
Λοιπόν: Κατά το έτος 2016 διετέθησαν από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, στην Νάξο, για περίπου 118 άτομα ημερησίως, μ.ο. ήτανε το ’16, 46.260 ευρώ. Και για την Πάρο, 54 άτομα, ημερησίως, 32.558 ευρώ. Και αναφερόμαστε σε μια μητρόπολη των 34.000 κατοίκων.

Λογαριασμοί ΔΕΗ 
Συμπαριστάμεθα με κάθε τρόπο σε προβλήματα όπως αυτό που πολλοί αντιμετωπίζουν με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Πολύ φοβερό πρόβλημα αυτό. Δεν μπορείτε να φανταστείτε σε τι δυσκολία φτάνουνε οι άνθρωποι, οι οποίοι πολλές φορές ντρέπονται να πούνε το πρόβλημά τους. Έρχονται εδώ συμπολίτες μας άμα φτάσουν πλέον στο απροχώρητο. Οπότε το έργο μας γίνεται διπλά, θα έλεγα, δύσκολο. Παρεμβαίνουμε υπέρ των συνανθρώπων μας αυτών, λοιπόν, στην ΔΕΗ, μεσολαβούμε δηλαδή, με στόχο και σκοπό να κάνουμε τον ενδεικνυόμενο διακανονισμό. Θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει διάθεση από τους ανθρώπους της ΔΕΗ να βοηθήσουν. Και το κάνουν.
Στην περίπτωση που ο λογαριασμός (τιμολόγιο) είναι μικρός, κατευθείαν, θα έλεγα, τον κλείνουμε (εξοφλούμε). Εάν μπούμε (για ένα μεγάλο λογαριασμό) στην διαδικασία των δόσεων, ξεκινάμε εμείς και στην συνέχεια οι ευρισκόμενοι σε οικονομική δυσκολία συμπολίτες μας, εάν και εφόσον έχουν την δυνατότητα συνεχίζουν να εξοφλούν τις μηνιαίες δόσεις συνεχίζουν. Εάν δεν δύναται να το κάνουν αυτό, και πάλι, εμείς, είμαστε κοντά τους για όσο χρειαστεί…
Κλαίει η ψυχή μου, άμα βλέπω στην τηλεόραση συνανθρώπους μας να δυσκολεύονται να πληρώσουν το ρεύμα που καταναλώνουν. Είναι τραγικό να πιάνουν φωτιά κάποια νοικοκυριά και να χάνονται συνήθως υπέργηροι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι για να αποφύγουν να «κάψουν» ρεύμα… και για λίγη θέρμανση, ανάβουνε μαγκάλια ή σόμπες που καίνε ξύλο. Γι’ αυτό κι εμείς, όσο μπορούμε βοηθάμε τους συμπολίτες μας.  

Κοντά σε Μαθητές / Φοιτητές 
Έχουμε παραμερίσει κάποια άλλα θέματα που μας απασχολούν, προκειμένου να είμαστε όσο πιο κοντά και πολύ γίνεται στον κόσμο.
Προσπαθούμε επίσης να είμαστε κοντά στους φοιτητές μας, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα. Τους στηρίζουμε στο θέμα του ενοικίου. Σε Πάρο και σε Νάξο και στην Αντίπαρο, επίσης…
Υποστηρίζουμε επίσης τα παιδιά που φοιτούν και με διάφορα άλλα βοηθήματα…
Είμαστε κοντά ακόμη σε συνανθρώπους-συμπολίτες μας που χρειάζονται οικονομική στήριξη σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Πρόκειται για πολίτες που ουδεμία ασφαλιστική κάλυψη έχουν…
Η συνολική δαπάνη ανέρχεται για όλα όσα σας προανέφερα τις 70.000 ευρώ… Ανάλογα ποσά διατίθενται και από το Φιλόπτωχο Ταμείο που λειτουργεί στην Εκατονταπυλιανή. Και ακόμη: έχουμε μια δαπάνη για το Γηροκομείο Πάρου, που ανέρχεται στο ποσό των περίπου 300.000 ευρώ.
Στηρίζουμε και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι (διαθέτουμε δωρεάν τα αναλώσιμα). Παράλληλα παρέχουμε και Γεύματα στο Σπίτι σε συμπολίτες μας, που αδυνατούν να προσέλθουν στα Γεύματα Αγάπης.
Κι ακόμη: έχουμε βοηθήματα έκτακτα: σε σχολεία, στο κατηχητικό μας σχολείο, σε πολιτιστικές εορταστικές εκδηλώσεις, σε υποτροφίες, στις σχολές βυζαντινής μουσικής σε Πάρο και Νάξο, σε περιοδικά που εκδίδει η μητρόπολή μας και πολλά άλλα… Και βέβαια, λειτουργούμε και τον ραδιοφωνικό σταθμό, ως γνωστόν, που έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο.
Πρέπει να είμαστε κοντά στην νεολαία. Και στην μαθητιώσα και στην σπουδάζουσα. Μόνο στην πόλη της Νάξου έχουμε 2.500 μαθητές. Πάνω από 3.000 είναι τα παιδιά όλου του νησιού που είναι στα σχολεία μας… Γύρω στις 40.000 ευρώ, πάνε για αυτές τις δραστηριότητες… Και βέβαια λειτουργούμε, αναλαμβάνοντας πλήρως το κόστος, τις κατασκηνώσεις μας. Στην Πλάκα είναι οι κατασκηνώσεις… Εκεί, δραστηριοποιείται ο πατέρας Συμεών, με μεγάλη επιτυχία. Στις 567.241,91 η συνολική δαπάνη, για το 2016, για τρόφιμους ή βοηθούμενα άτομα και άλλες παροχές…
Στην Σύνοδο, επισήμως, καταθέσαμε τα παραπάνω στοιχεία…
Δεν είμαστε στο «μείον»… Όχι. Προσέχουμε… Φοβόμαστε… Γι’ αυτό και σχεδόν πάντοτε έχουμε ένα υπόλοιπο στο ταμείο μας, μικρό μεν, αλλά έχουμε… Κάποια στιγμή το υπόλοιπο αυτό έφτασε στα 28,66… Όμως, ο Θεός δεν αφήνει… Με ρώτησε ο διαχειριστής μας, εδώ, ο Γιώργος, που είναι άριστος να επισημάνω διαχειριστής: «Τι θα κάνουμε Σεβασμιότατε;»… τότε που το ταμείο ήταν στα 28,66 ευρώ… Και του λέω, Γιώργο μου, έχει ο Θεός! Και επανακάμψαμε σιγά-σιγά, με την βοήθεια του Θεού!
Κοιτάξτε: το Ταμείο Αγάπης δεν είναι για να ‘χεις λεφτά, είναι για να δίνεις. Αυτή είναι, αν θέλετε, η φιλοσοφία μου… Δεν αφήνει ο Θεός…

ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ: Δεν το έχουμε εγκαταλείψει. Λίγο-λίγο κάνουμε εργασίες μέσα…
Κοιτάξτε: άμα λειτουργεί κάτι, γίνονται προσφορές. Στην ανέγερση, δεν συμβαίνει εύκολα αυτό…
Εκεί, στο Γηροκομείο μας, φτιάξαμε την ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Με την συνδρομή των παιδιών της οικογένειας Μαρούλη τοποθετήσαμε πλακάκια σε όλους τους χώρους. Να ‘ναι καλά, με την βοήθεια του Θεού!
Περιμένουμε τώρα (τώρα είμαστε στην ευχάριστη αναμονή) από έναν αρκετά γνωστό Έλληνα πλούσιο επιχειρηματία, να καλύψει την δαπάνη για την κατασκευή και εγκατάσταση των κουφωμάτων και των ελαιοχρωματισμών σε όλους τους εσωτερικούς εξωτερικούς χώρους του Γηροκομείου μας.
Η δαπάνη για το υπόλοιπο των εργασιών (προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού) από εδώ και πέρα, ανέρχεται στο ποσό των 460.000 ευρώ…
Γηροκομείο λειτουργούμε και στην Πάρο. Και το λειτουργούσε κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Με την βοήθεια του Κυρίου μας, είμαι βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα ευτυχίσουμε να δούμε και το δικό μας γηροκομείο να είναι σε πλήρη λειτουργία!

ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ σε όλους τους κατοίκους της μητροπολιτικής μας περιφερείας: τους Ναξίους, του Παρίους και τους Αντιπαρίους, όπου κι αν βρίσκονται, είτε εντός είτε εκτός της περιφερείας μας, να προσεγγίσουμε, τα φετινά Χριστούγεννα, περισσότερο, “το γεγονός των Χριστουγέννων”!
Πολλές φορές το βλέπουμε, το προσεγγίζουμε λίγο ειδυλλιακά ή με γλαφυρότητα, αλλά δεν πλησιάζουμε το βαθύτερο νόημα της μεγάλης αυτής εορτής.
Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Χριστός μας- ο Θεός, έρχεται στη γη, ταπεινώνεται, γίνεται άνθρωπος, για πλησιάσει περισσότερο τον άνθρωπο και κυρίως να τον σώσει! Ο Θεός -λένε οι Πατέρες-, για να γίνει ο άνθρωπος, Θεός, κατά χάρη! Εύχομαι αυτή η αμφίδρομη κίνηση να πραγματοποιηθεί!
Εύχομαι με την βοήθεια του Θεού, να έχει όλος ο κόσμος υγεία, κάθε ευλογία και αγαθοδωρία!
Εύχομαι, τέλος, εκ βάθους καρδίας, ο νέος χρόνος να είναι ένας χρόνος για όλους μας πλούσιας πνευματικής καρποφορίας, αγάπης, χαράς, ειρήνης για όλους τους κατοίκους της ευλογημένης νησιωτικής μας μητροπόλεως, αλλά και για όλο τον Κόσμο!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Αταλάντη: Σεισμός τώρα (4,8 R), έγινε αισθητός στην Αττική

Σεισμική δόνηση 4,8 R στην Αταλάντη - Αισθητός στην Αττική - Τι λένε οι ειδικοί

Κύθνος – Βρυόκαστρο: Σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως

Οι εργασίες της τελευταίας περιόδου εστίασαν στην ανασκαφή των κτηρίων της Ακρόπολης που είχαν έρθει στο φως κατά το 2021

Αμοργός: Εκεί όπου η προστασία του περιβάλλοντος συναντά την παράδοση

Στην Αμοργό ανταμώνουν το «Αμοργόραμα» και η «Γιορτή του Ψαρά»..Πότε; Τι θα συμβεί;

Στοίχημα – Ελλάδα (μπάσκετ): Πάμε ΟΑΚΑ και ποντάρουμε στον Αγραβάνη

Η πρόταση του Foxbet.gr έχει ... άρωμα μπάσκετ: Ξανά με Αγραβάνη και επιλογή στα φάουλ

Η συνηγορία του ποδοσφαίρου ή κάποιοι δικοί μου ηγέτες-ήρωες ποδοσφαιριστές…

Αρθρο του Ναξιώτη καθηγητή Λαογραφίας Μανώλη Σέργη με θέμα τους ποδοσφαιρικούς μας ήρωες

Fraport: Ζητάει αποζημίωση από το Ελληνικό δημόσιο για (άγνωστα) προβλήματα στα αεροδρόμια

Aπειλεί το ελληνικό δημόσιο η Fraport με αξίωση αποζημιώσεων για προβλήματα στα 14 αεροδρόμια

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στην Τήνο

Ο Γιάννης Βρούτσης - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων - βρίσκεται στην Τήνο

Μύκονος: Κι όμως ανεστάλη η κατεδάφιση ακινήτου (!!!)

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

Ουκρανία – Χερσώνα: Στις στέγες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Χερσώνα

Κορυδαλλός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δύο νεκρούς

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Δ.Μ και Β.Ρ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός στις Αρχές για τη συμμετοχή του σε ομάδες εκβιαστών και, στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό