Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΈρχονται οι μικροί, φεύγουν οι μεγάλοι στο φρέσκο γάλα

Έρχονται οι μικροί, φεύγουν οι μεγάλοι στο φρέσκο γάλα

|

Αλλάζει άρδην η εικόνα στην παραγωγή γάλακτος 

Σε περίοδο έντονων ανακατατάξεων έχει εισέλθει η αγορά του φρέσκου γάλακτος με ισχυρούς παίκτες να έχουν ήδη αποσυρθεί και άλλοι μικρότεροι να μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι.

Ηδη η ΦΑΓΕ αλλά και Friesland¬Campina, γνωστή σε εμάς ως ΝΟΥΝΟΥ, είναι τα δύο ισχυρά ονόματα που αποχώρησαν προσφάτως από τον κλάδο του φρέσκου γάλακτος.

Ο λόγος ήταν σύμφωνα με τους εκπροσώπους της γαλακτοβιομηχανίας, η σταθερή πτώση της κατανάλωσης της ελληνικής αγοράς γάλακτος, η οποία τον πρώτο καιρό της ύφεσης μπορούσε να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι ο καταναλωτής, λόγω της οικονομικής κρίσης περιόριζε τις αγορές του σε προϊόντα διατροφής. Είναι ενδεικτικό ότιι το 2016 σημειώθηκε πτώση στην κατανάλωση γάλακτος, σε όλες τις κατηγορίες, περίπου 10-12%

Πλέον, η στρατηγική του ομίλου ΦΑΓΕ επικεντρώνεται στο γιαούρτι και σε δεύτερο χρόνο στα τυροκομικά προϊόντα, στον άξονα πάντα της εξωστρέφειας. Η Φάγε εκτιμάται ότι το 2015 εμφάνισε μερίδιο αγοράς 7% στην κατηγορία της υψηλής παστερίωσης και περί το 4,3% στο σύνολο της κατηγορίας των σοκολατούχων, μέσω των σημάτων Γάλα 10, Φάρμα, Γάλα UHT, Choco, Yoko Choco junior και Δροσάτο. 

Όσον αφορά την Friesland¬Campina – πέρα από την υπάρχουσα δραστηριότητα της σε παστεριωμένο γάλα, βρεφικές κρέμες κλπ – θα επικεντρωθεί στο χώρο του γιαουρτιού και του τυριού.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία με εξαίρεση το φρέσκο γάλα, αυξάνει τα μερίδιά της, σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται καθώς παραμένει ηγέτης στο γάλα υψηλής παστερίωσης (διάρκειας 30 ημερών) με το Nounou Family.

Aναπτύσσονται οι μικροί

Δυναμικά στην αγορά του φρέσκου γάλακτος μπαίνει ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, έχοντας ήδη συμφωνήσει με την αλυσίδα Σκλαβενίτης για την παρουσία των προϊόντων του στα ράφια των καταστημάτων της. 

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Διευθυντής του συνεταιρισμού κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, όλα είναι έτοιμα, από τις συμφωνίες μέχρι την συσκευασία και φυσικά τους παραγωγούς αγελαδινού Γάλακτος Καλαβρύτων, για να αρχίσει η διάθεση φρέσκου, εξαιρετικής ποιότητας γάλακτος στην αγορά των Αθηνών και της Αχαΐας, σε πρώτη φάση.

«Οι ντόπιοι παραγωγοί -αγελαδοτρόφοι που παράγουν 5.000 κιλά ημηρεσίως διαθέτουν το γάλα τους στον αγροτικό και γαλακτοκομικό συνεταιρισμό Καλαβρύτων, ο οποίος με την σειρά του έχει αναλάβει την μεταφορά την τυποποίηση και κυρίως την διάθεση του ξεχωριστού αυτού προϊόντος, το οποίο πριν από τα Χριστούγεννα θα βρίσκει ο καταναλωτής  στα ράφια των super market Σκλαβενίτης, αλλά και στα Καλάβρυτα. Η παρακαταθήκη και η εμπιστοσύνη που έχει δημιουργήσει η μοναδική φέτα Καλαβρύτων ανοίγει τον δρόμο και για το φρέσκο τυποποιημένο αγελαδινό γάλα, το οποίο θα διατίθεται σε συσκευασία ενός λίτρου,μικρής διαρκειας, πλήρες 3,5% λιπαρά και ελαφρύ 1,5% λιπαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ενδεικτικό είναι το κείμενο που θα υπάρχει πάνω στην συσκευασία και θα δίνει πληροφορίες στον καταναλωτή για την παραδοσιακή ικανότητα των Καλαβρύτων στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και την δέσμευση, ότι το γάλα θα συλλέγεται αποκλειστικά από την περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η δυναμική αυτή ενέργεια, η οποία προσδοκά να αυξήσει κατακόρυφα την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην περιοχή και να δώσει ασφαλή διέξοδο στους ήδη υπάρχοντες, αλλά και σε νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, διαθέτοντας το υψηλής ποιότητας γάλα στην Ελληνική αγορά.

Το σημαντικό για τους παραγωγούς είναι ότι μέσω των ομάδων παραγωγών θα μπορούν να απορροφήσουν κοινοτικές ενισχύσεις ,απ΄ευθείας, της τάξης επιδότησης του 80%- 100%, που μέχρι σήμερα χάνονταν.

Πουλήθηκε το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ

Σε νέα χέρια περνά το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο, ένα χρόνο μετά το πωλητήριο που μπήκε από την γαλακτοβιομηχανία, όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από τον κλάδο του φρέσκου γάλακτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανολογικός εξοπλισμός πουλήθηκε σε εταιρεία αυστριακών συμφερόντων ενώ τις κτηριακές εγκαταστάσεις απέκτησε η τυροκομική επιχείρηση Δημητρίου, μία μικρή τοπική επιχείρηση που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη εξαγωγική δράση, με κυριότερα προϊόντα του τη φέτα.

Η ΦΑΓΕ το τελευταίο διάστημα είχε επαφές και με άλλες γαλακτοβιομηχανίες, όπως η Δωδώνη και ΘΕΣγάλα για να αγοράσουν το εργοστάσιο στο Αμύνταιο, οι οποίες τελικά ναυάγησαν. 

Το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο εγκαινιάστηκε το 2005, ενώ το ύψος της επένδυσης ανήλθε στα 37 εκατ. ευρώ και αποτελούσε την μεγαλύτερη επένδυση στη Δυτική Μακεδονία. Το εργοστάσιο αν και αρχικά κατασκευάστηκε για την παραγωγή κυρίως φρέσκου γάλακτος τελικά έφτασε να παράγει γάλα υψηλής παστερίωσης και μακράς διαρκείας, καθώς η ΦΑΓΕ, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κατηγορία του «φρέσκου».

Σήμερα τα σκήπτρα στην αγορά του φρέσκου γάλακτος διατηρεί η Δέλτα, θυγατρική της Vivartia με μερίδιο αγοράς περί το 33%. Η εταιρεία, με περισσότερα από 60 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία, απορροφώντας κάθε χρόνο περισσότερο από το 25% της συνολικής ελληνικής παραγωγής γάλακτος, ποσοστό που την καθιστά το μεγαλύτερο αγοραστή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα. 

Ακολουθούν η Όλυμπος με μερίδιο κοντά στο 17%, η MEBΓAΛ με 14,2%, η Δωδώνη με μερίδιο αγοράς 14% και τους υπόλοιπους παίκτες να συγκεντρώνουν το 23% της αγοράς. 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη