Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΙστορίες#StayAtHome: Ο ιός που "χτύπησε" (θετικά και αρνητικά) την ανθρωπιά μας

#StayAtHome: Ο ιός που “χτύπησε” (θετικά και αρνητικά) την ανθρωπιά μας

|

Η Υπατία μας στέλνει τις σκέψεις της από την αγαπημένη της βραχονησίδα και όπως λέει ” Σας στέλνω αγάπη. Και ελπίδα. Πολύ ελπίδα. Και πίστη ότι όλο αυτό θα περάσει. Για να ενώσουμε ξανά τις αγκαλιές μας και να πούμε εκείνη τη συγνώμη. Και εκείνο το ευχαριστώ αδερφέ”.

Έγινα Μαθηματικός γιατί μόλις τέλειωνα τις αγροτικές εργασίες στο θερμοκήπιο του πατέρα μου και περιμένοντας τον έμπορα να έρθει να παραλάβει – μην έχοντας τι άλλο να κάνω- έπαιρνα το μπλοκάκι με τα δελτία παραλαβής και τα γέμιζα στην πίσω πλευρά με μαθηματικά σύμβολα. Τύπους και εξισώσεις από την Άλγεβρα της Α’ Λυκείου. Έτσι χωρίς λόγο, έγραφα…έγραφα…μέχρι που τα σύμβολα έφευγαν από το χαρτί και άρχιζαν να χορεύουν μπροστά στα μάτια μου. Και τότες, όλες εκείνες οι ακατανόητες έννοιες που ουδεμία συμπάθεια τους είχα, σαν να γινόντουσαν έξαφνα ολοκληρωμένα μικροσωματίδια και χωρίς να με ρωτήσουνε εισβάλλανε στο κυκλοφορικό μου σύστημα, ακριβώς όπως ο ιός που τώρα προσπαθούμε να του κρυφτούμε. Έτσι έγινε και μπήκε αυτή η επιστήμη στο αίμα μου. Και παρ’ ολίγον και στις ντομάτες που συνταξιδεύανε με απόλυτα, ρίζες και τετράγωνα.

Συμπέρασμα…να προσέχετε τι γράφετε στην πίσω πλευρά των δελτίων σας. Ειδικά τώρα που έχετε χρόνο για σκότωμα. Που τώρα μάλλον έχετε πολύ. Και αναρωτιέμαι επίσης τούτες τις άπειρες ώρες περισυλλογής και απομόνωσης που έχουμε – οι έχοντες μικρά παιδιά εξαιρούνται ίσως γιατί ούτε περισυλλογή ούτε απομόνωση βλέπω να έχουν…- αναλόγως πως θα εκμεταλλευτούμε λοιπόν το χρόνο μας αναρωτιέμαι τι θα μπορούσαμε να γίνουμε στο μέλλον, μικροί και μεγάλοι. Τι κρυφά ταλέντα και δεξιότητες θα ανακαλύψουμε. Ή στη χειρότερη …τον εαυτό μας. Τα καλά του εγκλεισμού θα πρέπει να είναι αυτά. Μαζί με το γυάλισμα των αρμών στα πλακάκια του σπιτιού μας.

Σκέψεις είπες…

Μα γιατί ολούθε γύρω μου ήρωες αντικρίζω; Τόσο που ντρέπομαι που είμαι στα μετόπισθεν. Φοράνε κάτι άσπρες ποδιές και μάσκες, αλλιώς μόνο μάσκες με άλλες στολές. Πάντως στολές φοράνε.  Ήρωες…Μα βλέπω γύρω μου και μερικούς μη- ήρωες. Ευτυχώς δεν είναι πολλοί. Μερικούς που κρατάνε στα χέρια τους τις τύχες ενός ολόκληρου νησιού για παράδειγμα… αλλά κάθε μέρα που περνά, ντροπιάζουν την ιατρική τους μπλούζα για παράδειγμα… Στέκονται πίσω από πορτοπαράθυρα κλειστά και κοιτάνε έξω με ένα μάτι καχύποπτο ενώ αν τύχει και περνάς, με ευκολία θα ακούσεις τα δόντια τους να καταχτυπάνε από το φόβο. Τόσο θόρυβο κάνουνε. Ευτυχώς δεν είναι πολλοί. Ελάχιστοι. Ας μείνουμε στους ήρωες.

92115738_2555322784755582_7264818902079635456_n.jpg

Κάθομαι πάνω σε μια βραχονησίδα απροσπέλαστη…ω μη ζηλεύετε. Μα ποιος να μου το λέγε ότι αυτή η μικρή βραχονησίδα θα ήταν τώρα ζηλευτή. Η μικρή – για την ώρα- κιβωτός μου. Κάθομαι που λέτε εκεί και βλέπω και άλλα πράγματα. Ατενίζω το Πέλαγος από τη μικρή αυλή μου, παρέα με τις δεκαπέντε το πλήθος γάτες μου…και βλέπω ό,τι σάπιο και σαρακοφαγωμένο τούτου του κόσμου να βγαίνει στη φόρα. Και είναι τόση η αποφορά του …που είμαι σίγουρη ότι την ακούτε και εσείς. Και ευτυχώς δηλ. που φοράμε μάσκα όλοι για να την αντέξουμε. Τη χειρουργική εννοώ γιατί την άλλη την πετάξαμε. Φαίνεται ότι αυτός ο ιός δεν προσβάλλει μόνο το αναπνευστικό μας σύστημα. Προσβάλλει και την ανθρωπιά μας… Γι’ αυτό και η τόση αποφορά μάλλον. Πρέπει, φοβάμαι, όταν περάσει τούτη η λαίλαπα, να κάνουμε όλοι μια βαθιά αυτοκριτική. Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου. Και να πούμε ένα συγνώμη αδερφέ, ένα ευχαριστώ αδερφέ. Και θέλω να μπορώ να περπατήσω ξανά στα σοκάκια του νησιού μου με το πρόσωπό μου ακάλυπτο και να είναι και τα άλλα πρόσωπα που συναντώ ακάλυπτα… και να μυρίζω στον αέρα φρεσκοψημένο ψωμί και το βασιλικό στις γλάστρες και ό,τι άλλη σπιτίσια μυρωδιά που ευωδιάζει ίσαμε βαθιά στην ψυχή μου και όχι ετούτη την αποφορά. Των μικρών ανθρώπων…

Σκέψεις είπες…

Αυτός ο ιός δεν προσβάλλει μόνο το αναπνευστικό σύστημα. Προσβάλλει και τα προσωπικά δεδομένα. Νόσησες; Θα το μάθει όλη η Ελλάδα. Ποιος είσαι, που πήγες, πούθε έρχεσαι ή πούθε κατεβαίνεις. Καλά για το γείτονα δεν το συζητώ. Αυτός ούτως ή άλλως ήξερε και πότε τηγανίζεις ψάρι. Σ’ αυτά τα μικρά νησιά. Και θα είναι τόσο μεγάλος ο διασυρμός και ο στιγματισμός για σένα και το εγγύς περιβάλλον σου- τις περιβόητες επαφές σου- που πιο πολύ θα άγχεσαι γι’ αυτό παρά για το αν θα βγεις νικητής από την μάχη που πρόκειται να δώσεις για τη ζωή σου. Γιατί θα έχεις και μια μάχη να δώσεις.

Αυτός ο ιός προσβάλλει και τον Έρωτα. Όσοι το αντικείμενο του Πόθου σας είναι εκτός στενού οικογενειακού κύκλου…την βάψατε.  Ειδάλλως μπορεί να είναι και ευλογία. Ειδάλλως θα πρέπει να ανεχτείτε τον άθλιο σύζυγο ή τη μέγαιρα γυναίκα σας. Και μαζί μια ευκαιρία να αγαπηθείτε ξανά. Μπορεί να μην είναι τόσο άθλιος ή τόσο μέγαιρα τελικά…Σε κάθε περίπτωση ευλογία. Καιρός πια να καθαρίσει η ήρα από το στάρι.

Ολούθε ήρωες αντικρίζω πάλι. Και φοράνε ρούχα απλά καθημερινά αυτή τη φορά. Όλους εσάς. Με ή χωρίς αναπνευστήρα. Που παλεύετε με το φόβο και την ανασφάλεια του αύριο. Που παλεύετε για τα παιδιά σας. Ή τις επιχειρήσεις σας. Γιατί παιδιά σας είναι κι αυτά.

Ήταν μερικές σκέψεις…

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς από τη βραχονησίδα που σας έλεγα. Σας στέλνω αγάπη. Και ελπίδα. Πολύ ελπίδα. Και πίστη ότι όλο αυτό θα περάσει. Για να ενώσουμε ξανά τις αγκαλιές μας και να πούμε εκείνη τη συγνώμη. Και εκείνο το ευχαριστώ αδερφέ.

Υπατία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – Φιλ. Φόρτωμας: Για 2η φορά θετικός στον Covid 19

Ο υποψηφιος βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, για 2η φορά βρέθηκε θετικός στον Covid 19

Εκλογές 2023 – ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια, ποιοι είναι στις Κυκλάδες

Εκλογές 2023: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Οι συμμετέχοντες στις Κυκλάδες

Δίκη Αλκη Καμπανού: Η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας - Πότε συνεχίζεται η δίκη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Απέκτησε τεχνολογία σε θέματα κρίσεων

Παραδόθηκε στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων GPS για τον βέλτιστο συντονισμό σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις

Ιταλία – Σαρδηνία: Βάζει όριο επισκεπτών τις παραλίες, τι ισχύει για τις πετσέτες

Πώς η Σαρδηνία προστατεύει τις παραλίες της | Πρόστιμα για τις πετσέτες, απαραίτητη η κράτηση

ΑΟ Θήρας: Κράτησε την Τσοχατζή, “άρπαξε” την Λορένα Φίτζοκ (video)

Ο ΑΟ Θήρας συμπληρώνει το ρόστερ του - Απέκτησε την 20χρονη διεθνή Σλοβένα ακραία Λορένα Φίτζοκ (video)

ΠΝΑι – Χατζημάρκος: “Τον Ιούλιο έτοιμη η μελέτη για κατασκευή κατοικιών, επίκεντρο τα Δωδεκάνησα”

Χατζημάρκος: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη κατοικιών στα νησιά - "Το θέμα το έθεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν καταρχήν θετικός"

Υπουργείο Ναυτιλίας: Με πιλότο τη Νάξο σε ζητήματα λιμενικών υποδομών (!!!)

Υπ. Ναυτιλίας: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την καταγραφή λιμενικών υποδομών στα νησιά - Η σχέση με τη Νάξο και την Ηρακλειά

Σίφνος – 8ο MuSifanto: Ενα διαφορετικό Φεστιβάλ με φόντο κάθε γωνιά του νησιού

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» διοργανώνει το 8ο “MuSifanto ” από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023 - Τι περιλαμβάνει

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε καλύτερα”: Η Κυριακή Γεωργαλά στο πλευρό Πολυκρέτη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Κυριακής Γεωργαλά με τη παράτακή του (Αξίζουμε καλύτερα)

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.