Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςPastra Cretonaxiosa: Από το Καστελόριζο στη Ρω και η μοναδική απόφοιτος του...

Pastra Cretonaxiosa: Από το Καστελόριζο στη Ρω και η μοναδική απόφοιτος του νησιού

|

Τα μέλη της «Pastra Cretonoxiosa» (ανάμεσά τους και η δική μας Ευγενία Τζαννίνη) το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου κολύμπησαν με επιτυχία από το νησί της Ρω έως το Κστελόριζο (έξι χιλιόμετρα) και παρέδωσαν την υποστροφία στην μοναδική απόφοιτο του σχολείου στο Καστελόριζο, την Δέσποινα Παπουτσή 

Το είπαν και το έκαναν. Αλλωστε τα έχουν καταφέρει και σε πιο δύσκολα ρεύματα…. Ομως, καθένα εξ αυτών έχει την δική του ιδιαιτερότητα. Τι δίνει όμως δύναμη στα μέλη της Pastra Cretonaxiosa ώστε να ξεπερνούν τον εαυτό τους όπως έκαναν στη θάλασσα της Μάχγης ή από τα Κύθηρα έως τα Αντικύθηρα; Μα ο σκοπός.. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το να προσφέρουν ένα χαμόγελα στα παιδιά που το έχουν ανάγκη… Αυτό ήταν το κίνητρό τους όταν έπεσαν στη θάλασσα του Αιγαίου το πρωί του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου με στόχο να καλύψουν την απόσταση από το νησί της Ρω έως το Καστελόριζο. Εκεί που ενώνεται το Αιγαίο με την Μεσόγειο. Παρά την αλλαγή ρευμάτων και τον κίνδυνο τα έξι μέλη της ομάδας, με πρώτη και καλύτερη την Ναξιώτισσα Ευγενία Τζαννίνη, τα κατάφεραν. Και; παρέδωσαν χθες Κυριακή την υποτροφία στην Δέσποινα Παπουτσή, την μοναδική απόφοιτο του Καστελόριζου… Αυτό διαβάσαμε στην σελίδα της ομάδας στα social media, ενώ όπως έχουμε μάθει έχουν ήδη εξασφαλίσει οκτώ υποτροφίες, μέσω του φορέα ExcellenSeas (Θάλασσες Αριστείας). Κάθε μια ύψους 6.000 ευρώ ετησίως και μάλιστα για όλα τα χρόνια των σπουδών. Μεταξύ άλλων για μια μαθήτρια του Καστελλόριζου αλλά και άριστων μαθητών από την Νίσυρο, τους Φούρνους, την Αστυπάλαια, τον Αη Στράτη και το Μεγανήσι.

Τι αναφέρει η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ομάδας Pastra Cretonaxiosa; “Χτες Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου τερματίσαμε επιτυχώς τον τιμητικό μας αγώνα για τους άριστους μαθητές των ακριτικών μας νησιών: ενα αγώνα δύσκολο απο την Ρω στο Καστελλόριζο λογω ισχυρών ρευμάτων που αλλοτε μας έτρεπαν προς τα τουρκικά παράλια με κινδυνο να βρεθούμε στην υδάτινη συνοριακή γραμμή με την γείτονα, αλλοτε προς τα νότια του Καστελόριζου! Ενα αγώνα υπο την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις αρμόδιες λιμενικές και στρατιωτικες αρχές οι οποίες υπήρξαν ιδιαίτερα υποστηρικτικές στην απρόσκοπτη και ασφαλή διεξαγωγή του διάπλου. Επίσης ενα θερμό «ευχαριστώ» στους κατοίκους του Καστελόριζου για την ζεστή φιλοξενία. Τέλος ενα ευχαριστώ οφείλει η ομάδα μας στην κα Γιάννα Μαυροφρίδου για την φροντίδα και επίλυση τεχνικών θεμάτων της διοργάνωσης”.

Και ακολουθεί η δεύτερη ανάρτηση με θέμα την απονομή της υποτροφίας στην Δέσποινα Παπουτσή από το Καστελόριζο ” Απονέμοντας την υποτροφία στην μοναδική απόφοιτο του ακριτικού Καστελόριζου, Δέσποινα Παπουτσή ενωπιον του μνημείου των ηρώων του Καστελόριζου! Με την ευκαιρία αυτή, η οικογένεια του ΕxcellenSeas θα ήθελε να στείλει θερμές ευχαριστίες σους χορηγούς των υποτροφιών που προορίζονται για τους άριστους μαθητές των ακριτικών μας νησιών. Οι χορηγοί μας: Boston Consulting, Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), Grand Thornton, Sofreh NY, GianniniLawOffices, Fraport, Β.Α&Κ.Π, ΑΙΑ, Attica Group, Ertif επε. Βεβαιως, η κολυμβητική μας δράση Ρω- Καστελόριζο θα ηταν αρκετά πιο δυσχερής στην οργάνωση της αν δεν είχαμε την υποστήριξη της Γενικής Γραμματειας Νησιωτικής Πολιτικής”

Η ΑΜΚΕ ExcellenSeas (Θάλασσες Αριστείας) της Pastra Cretonaxiosa.

– Η ΑΜΚΕ ExcellenSeas (Θάλασσες Αριστείας) ιδρύθηκε από τα μέλη της κολυμβητικής ομάδας και είναι φορέας με αποκλειστικό σκοπό την επιβράβευση άριστων μαθητών – φοιτητών των ακριτικών μας νησιών μέσω της παροχής υποτροφιών. Υποτροφίες που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των πανεπιστημιακών σπουδών. Από την έναρξη ως την ολοκλήρωση τους.

– Την υλοποίηση του προγράμματος υποστηρίζει η Επιστημονική Επιτροπή των ExcellenSeas η οποία στελεχώνεται από τακτικούς ή ομότιμους Καθηγητές Ελληνικών και αλλοδαπών Πανεπιστημίων καθώς και από διακεκριμένες για το ήθος και το υψηλό ακαδημαϊκό τους επίπεδο, προσωπικότητες.

– Κομβικό έργο της Επιτροπής αποτελεί η επιλογή των υποτρόφων και η στενή παρακολούθηση της ακαδημαϊκής τους εξέλιξης, αλλά και η παροχή πολύτιμου συμβουλευτικού έργου κατά το επόμενο στάδιο, αυτό της επαγγελματικής τους αποκατάστασης.

– Απώτερος στόχος της ExcellenSeas, αποτελεί η δημιουργία μιας Κοινότητας Υποτρόφων ώστε στο μέλλον αφενός να ενισχύουν και αυτοί το έργο της, με την οικονομική συνδρομή τους  ως μία μικρή «επιστροφή»,  και αφετέρου να βοηθούν συμβουλευτικά τις νεότερες γενιές των φοιτητών των ακριτικών νησιών της χώρας μας.

– Στο πρόγραμμα της ExcellenSeas σε πρώτη φάση έχουν ενταχθεί ακριτικά νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων.

 27750755_2087161008237425_33584520797221603_n.jpg

Η Pastra Cretonaxiosa

– Η Pastra Cretonaxiosa ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν τρεις αχώριστοι φίλοι οι Βαγγέλης Ζουρμπάκης, Βασίλης Μαρούλης και Ευγενία Τζαννίνη αποφάσισαν να κολυμπήσουν μαζί, στον πρώτο τους αγώνα. Τότε δεν ήταν ομάδα. Μια πολύ ωραία παρέα ήταν με πολύ κέφι. Αργότερα προστέθηκε και ο Σωτήρης Πάστρας ως προπονητής και έτσι σιγά σιγά η παρέα έγινε ομάδα και βαφτίστηκε.  Για να έχει «διαβατήριο» για τις εξορμήσεις της ανά τον κόσμο. Τον Ιούλιο του 2015 διέσχισαν κολυμπώντας τα νερά του Βοσπόρου.

– Τον Αύγουστο του 2016 οι κολυμβητές κατάφεραν να διασχίσουν, κάτω από αντίξοες συνθήκες, τα αφιλόξενα νερά της θάλασσας της Μάγχης. Μάλιστα  με χρόνο 12 ώρες και 12 λεπτά έγινε η πρώτη ομάδα στη κατηγορία της που έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ στην πολύχρονη ιστορία του θεσμού του Channel Swimming Association (CSA).  Η CSA από το 1927 έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των αγώνων επιβλέποντας και καταγράφοντας όλους τους κολυμβητές που διασχίζουν το «Κανάλι». Ο αγώνας αφιερώθηκε στα γενναία παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ – Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αναπήρων Προσώπων για την απόκτηση ενός σχολικού λεωφορείου- στόχος ο οποίος επετεύχθη.

– Τον  Ιούνιο του 2017 η Pastra Cretonaxiosa κολύμπησε από τα Κύθηρα  στα Αντικύθηρα για την  υποστήριξη,  μέσω του Charity4u – Αθλητισμός για Όλους, τεσσάρων νέων  αθλητών που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο το 2020. Ήταν η πρώτη φορά που μια ομάδα διέσχισε το άγνωστο, για τους κολυμβητές, στενό πέρασμα των 40 χιλιομέτρων της περιοχής. Μια θάλασσα που είναι συνδεδεμένη με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, την ιστορία αλλά και την μυθολογία της Ελλάδος.

– Τον Οκτώβριο του 2018, διέσχισαν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, το πέρασμα Αη Στράτη – Λήμνου, μια απόσταση 45 χιλιομέτρων. Σκοπός αυτής της δράσης ήταν να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να καλυφθεί το κόστος των πανεπιστημιακών σπουδών της μοναδικής αποφοίτου του Αη Στράτη, για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thenewspaper.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά το καλοκαίρι στη Νάξο

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… – Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση – Η καλοκαιρινή φύλαξη παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση - χρονοδιάγραμμα και δικαιολογητικά

Η Μήλος εντάσσεται στο πρόγραμμα “Φαιναρέτη”

Οκτώ νέα μικρά νησιά εντάσσονται στο πρόγραμμα Φαιναρέτη - Πόσα είναι στο Νότιο Αιγαίο

Κάρπαθος: Αντιδράσεις για τα ζωντανά ψάρια που τηγάνιζαν σε ταβέρνα

«Ζωντανά ψάρια στο τηγάνι και μια πιουκλωμένη κατσίκα». Δυο υποθέσεις κακοποιήσεις ζώων βαραίνουν την Κάρπαθο (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος (30/05) στον Δανακό

Για δεύτερη φορά τον Μάιο ο Δανακός θα μείνει για αρκετή ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ... Το χρονοδιάγραμμα

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Αύριο Τρίτη (30/05) η συνεδρίαση της Κοινότητας Χώρας Νάξου

Συνεδριάζει την Τρίτη 30/5 η Κοινότητα Νάξου – Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Αγορές ελληνικών ακινήτων στα σχέδια από τους αλλοδαπούς, ποιος ο λόγος;

Πυρετός συναλλαγών στα νησιά - Ποιοι, πού και τι ακίνητα αποκτούν

Εκλογές 2023 – Σαντορίνη: Με την “Θηραϊκή Πολιτεία” η Μάντυ (Αδαμαντία) Γκλαβά

Μία ακόμη υποψηφιότητα ανακοίνωσε η "Θηραϊκή Πολιτεία" του Νίκου Ζώρζου ενόψει των εκλογών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στοίχημα – Αγγλία: Ανοδος για τις «Κουκουβάγιες» με …διπλό

Η πρόταση από την Foxbet.gr :«Κουκουβάγιες» ανόδου και διπλά... πρωτιάς για Κοπεγχάγη, Μίντιλαντ

Έφυγε από τη ζωή ο Άκης Δημητροκάλλης

Σε ηλικία 75 ετών, ο Άκης Δημητροκάλλης – με καταγωγή από το Γλινάδο Νάξου – έφυγε από τη ζωή – Στο κοιμητήριο Ζωγράφου η τελευταία του κατοικία

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Ξεκίνησε δρομολόγια και προς την Σαντορίνη

Από την περασμένη Κυριακή (21/05) και κάθε Κυριακή το Express Skopelitis επισκέπτεται την Σαντορινη από την Αμοργό ...

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ηρακλειά: Οταν η δασκάλα έχει τη κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο

Σχολείο στην Ηρακλειά: Δασκάλα έχει την κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό όπου διδάσκει

“Νήσος Ρόδος”: Παίρνει και πάλι σήμερα το δρόμο για Πάρο – Σαντορίνη

Μία ακόμη εκτός .. προγράμματος αναχώρηση του "Νήσος Ρόδος" προς Πάρο - Σαντορίνη

Cycladic: “Κόβει” Σαντορίνη, Μύκονο, συνδέει Νάξο με Αστυπάλαια

Ανακοινώθηκε το θερινό πρόγραμμα της Cycladic iFly... Εκτός Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος - Δείτε τα δρομολόγια

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο…

Το "Πρέβελης" και πάλι στο Βόρειο Αιγαίο - Σε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

New York Post: Προτείνει Σίφνο και Νάξο ως ιδανικές επιλογές για το φετινό καλοκαίρι

«Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν τουριστικό προορισμό τόσο για τον πλούσιο πολιτισμό της όσο και για την απόλυτη χαλάρωση» γράφει η New York Post

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Καλαμούρια – Ορκός

Και στη περιοχή του Ορκού, στο δρόμο Καλαμούρια - Ορκός έχουμε διακοπή κυκλοφορίας - Το χρονοδιάγραμμα