Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΝότιο Αιγαίο: Πρόταση για ανακατασκευή του Σχολείου στην Ψέριμο

Νότιο Αιγαίο: Πρόταση για ανακατασκευή του Σχολείου στην Ψέριμο

|

Η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου στην Ψέριμο αποτελεί πραγματικά μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση.  Η νήσος Ψέριμος αποτελεί ένα ακόμα μικρό παράδεισο του απέραντου γαλάζιου στο Αιγαίο πέλαγος, μέσα σε μια συνολική επιφάνεια 14,6 τετ. χλμ., νοτιοανατολικά της Καλύμνου και βόρεια της Κω – συνδέεται και με τα δύο νησιά ακτοπλοϊκά.

Εκφράζει απόλυτα τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη «Ένα δειλινό στο Αιγαίο, περιλαμβάνει τη χαρά και τη λύπη σε τόσες ίσες δόσεις που δε μένει στο τέλος παρά η αλήθεια».

Στην απογραφή του 2011 το νησί είχε πληθυσμό 80 κατοίκων – σήμερα έχουν απομείνει λιγότεροι από τους μισούς. Αναγνωρίστηκε σαν οικισμός από το 1948, με την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Την εποχή βέβαια εκείνη είχε εκατοντάδες κατοίκους με αποτέλεσμα το 1950 να αρχίσει την λειτουργία του το Δημοτικό Σχολείο Ψερίμου με 120 παιδιά.

Ήταν Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 ,πριν 13 χρόνια, που χτυπούσε το τελευταίο κουδούνι στο δημοτικό Σχολείο της ακριτικής Ψερίμου, όταν η μοναδική μαθήτρια, η 12χρονη τότε Άννα Μαύρου έπαιρνε το απολυτήριο της και η δασκάλα Χαρά Αγγελάτου ,ολοκλήρωνε το εκπαιδευτικό της έργο στο ακριτικό νησί ,αφού στη νέα σχολική χρονιά οι οικογένειες που παρέμεναν για τη χειμερινή περίοδο δεν είχαν  μικρά παιδιά, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. 

Το κτίριο βρίσκεται στο βάθος μιας έκτασης περίπου 1.000 τμ, μπροστά από το Σχολείο υπήρχε κήπος με λουλούδια και θάμνους, ενώ σε όλο τον ελεύθερο χώρο του οικόπεδο υπάρχουν κυπαρίσσια,πεύκα και ελαιόδενδρα.  Αργότερα στήθηκε και μια μικρή παιδική χαρά για την ψυχαγωγία των μικρών μαθητών. Το σχολικό κτίριο, διαθέτει 3 αίθουσες, γραφείο αλλά και κοιτώνα για τη διαμονή του δασκάλου.

Προσπάθεια επαναλειτουργίας 

Το 2021 ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών (ΙΗΑ- International Hellenic Association) με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο οποίος συγκεντρώνει κυρίως ακαδημαϊκούς σαν εθελοντές-μέλη από την Ελληνική Διασπορά σε ολόκληρο τον κόσμο (και φυσικά την Ελλάδα), αποφάσισε να αναλάβει μια πρωτοβουλία συντονισμού όλων των αναγκαίων ενεργειών προκειμένου να γίνει ανακαίνιση και επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου.

Ο πρώτος στόχος ήταν ο γεννημένος στις 3/1/2020 στην Ψέριμο μικρός Πανορμίτης, να μην εγκαταλείψει και αυτός τον τόπο του, όπως τόσα άλλα παιδιά οι οικογένειες των οποίων υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν στην Κάλυμνο ή αλλού, για να μην αφήσουν αγράμματα τα παιδιά τους. Ο δεύτερος στόχος ήταν να ενθαρρυνθεί η επιστροφή όλων όσων εγκατέλειψαν το νησί από την έλλειψη παροχής εκπαίδευσης στα παιδιά τους.

Η πρώτη ενέργεια ήταν η επικοινωνία με τον Δήμαρχο Καλυμνίων και η παράκληση δημιουργίας μιας ειδικής μελέτης επισκευής και συντήρησης του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου. Ο Πρόεδρος και ιδρυτής του ΙΗΑ Ευάγγελος Ρήγος, συνοδευόμενος από ένα ακόμα εθελοντή-ιδρυτικό μέλος του ΙΗΑ (Δρ. Αθανάσιο Σαραντόπουλο), επισκέφτηκαν το νησί για την επί τόπου ρύθμιση των λεπτομερειών συντονισμού του συνολικού έργου. Είχε προηγηθεί η αντιπρόεδρος του ΙΗΑ Νίνα Γκατζούλη με ομάδα Αμερικανών και άλλων φιλελλήνων, η οποία επισκέφτηκε το νησί και την Κάλυμνο, για την επιτόπου διερεύνηση του ίδιου θέματος.

2022: Πώς είναι σήμερα το δημοτικό σχολείο Ψερίμου.

Ο Δήμος Καλυμνίων ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στην πρόταση του ΙΗΑ, ο αρμόδιος τοπογράφος μηχανικός του Δήμου Καλυμνίων ετοίμασε σε σύντομο χρονικό διάστημα μια πλήρη μελέτη για την επισκευή/συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου η οποία παραδόθηκε στο ΙΗΑ στις 19 Σεπτεμβρίου 2022. Λίγες εβδομάδες αργότερα ακολούθησε και δεύτερη μελέτη για την περίφραση του χώρου του Δημοτικού Σχολείου.
Το ΙΗΑ κινητοποιήθηκε αμέσως διαθέτοντας τα πρώτα 10.000 Ευρώ από τις εθελοντικές συνδρομές των μελών του και ακολούθησαν πολλές δωρεές διαφόρων μελών του ΙΗΑ, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν οι δωρεές των Μπίλ & Νίνας Γκατζούλη (10.000 $), του Haris Vittas (4.200$), Παναγιώτη Μπαλτατζή (Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, 3.300 $) κ.π.α.

Από τους δωρητές μη-μέλη του ΙΗΑ, ξεχώρισαν οι δωρεές των Διαμαντή και Μαρίας Διαμαντίδη, Γεωργίου Οικονόμου και Ανώνυμης Εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ. Α.Ε.) με την δραστήρια υποστήριξη του Προέδρου ΔΣ Βασίλη Ξυπολυτά.

Τέλος από τις δωρεές σε είδος ξεχώρισαν η γενναιόδωρη προσφορά των τσιμέντων της Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ (Όμιλος Holcim) καθώς και οι προσφορές άμμου ΚΑRABOKYROS, οι υπηρεσίες Γεωργίου Ανατολίτη κ.α.

Το βάρος της αξιολόγησης των προσφορών για την εκτέλεση του συνολικού έργου καθώς και την συνεχή παρακολούθηση και εποπτεία μέχρι την ολοκλήρωση του, ανέλαβε σαν τεχνικός σύμβουλος, ο εθελοντής-μέλος του ΙΗΑ πολιτικός μηχανικός Νίκος Δικέφαλος.

Μετά την αξιολόγηση των προσφορών και με την αμέριστο συμπαράσταση & συνεργασία του Συνδέσμου Πολιτών Ψερίμου ολοκληρώθηκαν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες για την επισκευή – ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου και στις 18 Νοεμβρίου 2022 ο αρχιτέκτονας μηχανικός Καλύμνου Νικήτας Τσαγκάρης ανέλαβε να ολοκληρώσει το έργο μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 2023 σε διάφορες φάσεις που θα ελέγχονται και θα εγκρίνονται μία-μία από τον αρμόδιο τοπογράφο μηχανικό του Δήμου Καλυμνίων.

2023: Πώς θα γίνει το δημοτικό σχολείο Ψερίμου

Η Διεύθυνση Περιφερειακών Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου ενημερώθηκε για την προσπάθεια επισκευής και συντήρησης του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου και ήδη, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλυμνίων, προγραμματίζεται η κίνηση των πολύπλοκων διαδικασιών προκειμένου να στελεχωθεί το σχολείο όταν επισκευαστεί.

Απομένει ακόμα να καλυφθούν από διάφορους δωρητές οι ανάγκες δημιουργίας παιδικής χαράς, γηπέδου μπάσκετ , Starlink και άλλων έργων εν όψει του επόμενου καλοκαιριού, δεδομένου ότι στην Ψέριμο λειτουργεί δημοτική κατασκήνωση πέντε στρεμμάτων, η οποία φιλοξενεί ομάδες Προσκόπων από ολόκληρη την Ελλάδα. Ήδη σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Προσκοπικού Κέντρου Ψερίμου γίνονται συζητήσεις για την πιθανή φιλοξενία ομάδων με ίσο αριθμό προσκόπων από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με μαθητές του Odyssey School το οποίο από το 1993 προσφέρει ένα συγκλονιστικό έργο δημιουργώντας κάθε χρόνο ξένους μαθητές σαν πρεσβευτές της Ελλάδος και του Ελληνισμού, καθώς και από το Σώμα Προσκόπων Αμερικής.

Υποψήφιοι δωρητές μπορούν να καλύψουν απευθείας οι ίδιοι συγκεκριμένες, επί μέρους ανάγκες, με προμηθευτές δικής τους επιλογής, όπως π.χ. την παιδική χαρά ή το γήπεδο μπάσκετ ή την τριετή συνδρομή στο Starlink ή τον εσωτερικό εξοπλισμό του σχολείου κ.α.

Η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου στην Ψέριμο αποτελεί πραγματικά μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση. Μια χούφτα εθελοντές και δωρητές του Ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδος, αποφάσισαν να εργαστούν χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή οικονομικό κόστος, προκειμένου να ανθίσει και πάλι ένας μικρός παράδεισος, ακριβώς απέναντι από τις αλησμόνητες πατρίδες. Όποιος θα μπορούσε και θα ήθελε να προσφέρει την συμπαράσταση ή την βοήθεια του, μπορεί να επισκεφτεί την ενότητα ΨΕΡΙΜΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ-ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2022 | (professors-phds.com). Αξίζει τον κόπο!

Λεωνίδας Κουμάκης, Αρθρογράφος
Νομικός, Συγγραφέας. Μέλος του International Hellenic Association (IHA)

Πηγή huffingtonpost.gr

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Μ. Βρετανία: Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος στις επιλογές τους για το 2023

Βρετανικός τουρισμός: Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ανάμεσα στους 20 δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών για το 2023

Australian Open: Στον τελικό (για πρώτη φορά) ο Στέφανος και θέλει τίτλο

Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκρίθηκε στον τελικό του Australian Open - Επικράτησε του Χατσάνοφ με 3-1 σετ - Την Κυριακή θα παίξει για τον τίτλο με Πολ ή Τζόκοβιτς

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Κόβει απόψε (27/01) την πίτα της

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών προχωρεί σήμερα Παρασκευή στην κοπή της βασιλόπιτας - Που και πότε

Netflix: τελειώνουν οι κοινοί λογαριασμοί

Έως Απρίλιο η κοινή χρήση λογαριασμών - Τι θα ισχύει

Στοίχημα – Αγγλία (κύπελλο): Θα διατηρήσει τη παράδοση η Σίτι

Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ ανοιχτό παιχνίδι για το κύπελλο. Η πρόταση από τη σελίδα koubanezos.gr

Αίγυπτος: Εντοπίστηκε μούμια 4.300 ετών με φύλλα χρυσού

Μούμια ετών 4.300 ετών ανακαλύφθηκε κάτω από ένα φρεάτιο 15 μέτρων σε νεκρόπολη νότια του Καΐρου, στη Σακάρα, όπου βρέθηκαν άλλοι τρεις τάφοι

Δονούσα – Ειρ. Πρασίνου: “Η ΕxcellenSeas αποτελεί πλέον μια δεύτερη οικογένεια”

Υποτροφίες ExcellenSeas: Η θάλασσα ως μέσο ώθησης και όχι ως εμπόδιο - Τι λένε Ευγενία Τζαννίνη, η Ειρήνη Πρασίνου από τη Δονούσα και η Μάλαμα Γιάννου από τον Αγιο Ευστράτιο

Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την CaptainBook

CaptainBook: Το success story της startup που εξασφάλισε χρηματοδότηση €250.000 από κορυφαίο ευρωπαϊκό επενδυτικό Δίκτυο

Αμερική: Προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις ο σχεδιασμός όπλου για παιδιά (!!!)

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές κατήγγειλαν σήμερα την εμπορική πρακτική ενός κατασκευαστή μικρών όπλων, ελαφρών και θανατηφόρων

Ντροπή, βανδαλισμός σε ένα από τα ωραιότερα Graffiti

Για μία ακόμη φορά δείξαμε το πρόσωπό μας. Αγνωστοι (;) βανδάλισαν ένα από τα ωραιότερα σημεία της Νάξου, στην είσοδο της παλιάς πόλης

Springer Reisen: Επιστρέφει και φέτος στη Πάρο με απευθείας πτήση από τη Βιέννη

Ο Αυστριακός τουρ οπερέιτορ Springer Reisen έρχεται και φέτος στη Πάρο (και Νάξο) με απευθείας πτήσεις από τη Βιέννη - Από 27 Μαϊου έως τέλη Σεπτεμβρίου

ΕΑΣ Νάξου: Το γεύμα με τους δημοσιογράφους και ο γρίφος του “είμαι παρών” από τον Καπούνη

Το γεύμα ... εργασίας με τους δημοσιογράφους από τη διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου στην Αθήνα - Που έγινε, ποιοι βρέθηκαν στο τραπέζι (photo)

Θάλασσες Αριστείας – ExcellenSeas: Θεσμός – με άρωμα Νάξου – οι υποτροφίες στους νέους των ακριτικών νησιών

Την παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών ExcellenSeas παρουσίασε η Α.Μ.Κ.Ε «Θάλασσες Αριστείας της Pastra Cretonaxiosa» - Ποιοι βρέθηκα στην εκδήλωση που έχει άρωμα Νάξου

ΕΛΜΕΠΑ: «Ζωντανεύει» ξανά μέσω 3D η «Σφίγγα των Ναξίων»

Το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης Κατεργασιών και Αυτοματισμών του ΕΛΜΕΠΑ «ζωντανεύει» ξανά την «Σφίγγα των Ναξίων»

Εκτακτο: Στις 03:00 το πρωί η αναχώρηση του “Blue Star Naxos”

Διατηρείται το απαγορευτικο απόπλου πλοίων .... Στις 3 το πρωί της Πέμπτης (19/01) η αναχώρηση του "Blue Star Naxos" από τον Πειραιά

Τήνος: Καβοδέτες “παλεύουν” με το νοτιά για να δέσουν το “Blue Star Paros”

Καβοδέτες στο λιμάνι της Τήνου προσπαθούν να δέσουν το "Blue Star Paros" - Δείτε η μάχη που δίνουν με το νοτιά

Νάξος: Ο Δήμος προχωρεί σε κάλεσμα συμμετοχής στο Καρναβάλι 2023

Φεβρουάριος ο μήνας των Αποκριών και ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων προχωρεί σε κάλεσμα συμμετοχής στις διοργανώσεις του

Αυτόνομη λειτουργία ταμειακών μηχανών και POS τέλος εποχής…

Συνδέονται από αρχές Ιουνίου για online αποστολή των δεδομένων στην ΑΑΔΕ

Πάρος: Ημερίδα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου ημερίδα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού της Πάρου