Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - Κ. Στεφανής: " Η Νάξος είναι ο κύκλος των πέντε...

Νάξος – Κ. Στεφανής: ” Η Νάξος είναι ο κύκλος των πέντε αισθήσεων” (video)

|

Η εκπομπή TractioN κλείνει τη Κυριακή (05/06) τη τηλεοπτική σεζόν στη Νάξο… Και ο Κώσστας Στεφανής από τον Aegean Voice 107.5 “Η Φωνή του Αιγαίου” μιλάει για … Νάξο (video) 

Νάξος… Ενα από τα ωραιότερα νησιά για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει. Και ο γνωστός οδηγός αγώνων, δημοσιογράφος Κώστας Στεφανής το έμαθε από πρώτο χέρι… Χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλεία (βλ Οικογένεια Γιάννη Μαργαρίτη – Μαρία Πολυκρέτη) ο Στεφανής έχει γίνει σχεδόν … μόνιμος κάτοκος. 

Και το απόγευμα της 11ης Μαϊου στο λιμάνι της Νάξου έβαλε τέλος στη φετινή τηλεοπτική σεζόν της εκπομπής TractioN που αισίως έφτασε τα 24 χρόνια ζωής… Και την προσεχή Κυριακή (05/06) θα δούμε το επεισόδιο στο Star και στις 2.00 το μεσημέρι…. 

Ας πάρουμε όμως μία γεύση από τις σκέψεις του Κώστα Στεφανή όταν φιλοξενήθηκε την 12η Μαϊου στο ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 “Η Φωνή του Αιγαίου” και στην εκπομπή “Cyclades On Air”… Μιλησε για τη Νάξο, την οδήγηση, την παιδεία και τη … Νάξο… 

Απολαύστε σημεία της κουβεντούλας (σ.σ. στο τέλος του άρθρου το σχετικό video)… 

traction.jpgΠολλά κι ενδιαφέροντα όσα μας είπε που πηγάζουν από την εμπειρία τόσων χρόνων στην οδήγηση, μιλήσαμε όμως όπως ήταν αναμενόμενο και για θέματα που αφορούν στην ασφάλειά μας στο δρόμο. Παραθέτουμε κάποια από τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί. Σε ερώτηση που θέσαμε, για το αν έχει ποτέ φοβηθεί μέσα σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, ο κύριος Στεφανής απάντησε αναλύοντας πόσο μεγάλη ασφάλεια νιώθουν οδηγός και συνοδηγός μέσα σε ένα τέτοιο όχημα.

«Είναι πιο επικίνδυνο να κυκλοφορείς στο δρόμο και να βρέχει, από το να τρέχεις σε έναν αγώνα» είπε μεταξύ άλλων. Βεβαίως τόνισε πως ο τρόπος αντίδρασης είναι και ζήτημα εμπειρίας. «Όταν σε αγώνες βλέπετε ένα αυτοκίνητο να τουμπάρει, να μην ανησυχείτε καθόλου γιατί ξεθυμαίνει η ορμή. Το επικίνδυνο στους αγώνες είναι να χτυπήσεις σε ένα τοίχο και να μηδενιστεί η ταχύτητά σου.»

Τα θέματα της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο, όλα όσα σχετίζονται με την παιδεία μας στην οδήγηση, αναλύθηκαν λεπτομερώς κατόπιν των ερωτημάτων που θέσαμε στον κύριο Στεφανή. Η ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, το κράνος στη μηχανή, τα παιδικά καθίσματα, η τήρηση των ορίων ταχύτητας και γενικότερα του ΚΟΚ είναι κάποια από τα θέματα που μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης. Εμπεριστατωμένα και με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα ο κ. Στεφανής στοιχειοθέτησε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να προσπερνάμε όλα όσα μας καθιστούν ασφαλείς στο δρόμο.

Στη ροή τους κουβέντας μας ο κ. Στεφανής ανέλυσε και τεχνικά τους λόγους για τους οποίους η ζώνη ασφαλείας σώζει τους επιβάτες ενός οχήματος σε πιθανή σύγκρουση, σε συνδυασμό με τους αερόσακους. «Αν είμαι εδώ και σας μιλώ..», τόνισε ο κ. Στεφανής «…το οφείλω 100% στη ζώνη ασφαλείας. Έχω τρέξει σε 28 ράλι Ακρόπολης, τρέχω από το 1970 σε αγώνες, έχω ρίξει άπειρες τούμπες. Είμαι εδώ χάρη στη ζώνη ασφαλείας».

Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στις διαδικασίες που ακολουθούνται στην Ελλάδα ακόμα και για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. «Στην ουσία δεν αποκτούμε την εμπειρία να μαθαίνουμε να οδηγούμε. Αποκτούμε την εμπειρία να πάρουμε δίπλωμα» ανέφερε, και συνέχισε αναλύοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες στο τιμόνι, λέγοντας πως θα έπρεπε να ξέρουμε πως πρέπει να αντιδράσουμε, π.χ. όταν το αυτοκίνητό μας «γλιστρήσει» «Η σημερινή τεχνολογία βοηθάει, αλλά δεν υποκαθιστά τον οδηγό» σχολίασε, και εξήγησε γιατί είναι θέμα παιδείας και νοοτροπίας η σωστή οδήγηση, που διαμορφώνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, όταν δέχεται ερεθίσματα από την οικογένεια. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγή που λειτουργούν σε κάποιες περιοχές της χώρας.

«Το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής θα έπρεπε να υπάρχει στα σχολεία» είπε ο κ. Στεφανής αλλά σε ότι αφορά στα πάρκα κυκλοφοριακή αγωγής τόνισε πως «είναι τελείως λανθασμένο πρόγραμμα». Και αυτό, γιατί είναι κατασκευασμένα μακριά από τα σχολεία με αποτέλεσμα να μην έχουν τα παιδιά εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Γι αυτό όπως πρόσθεσε, το 99% των πάρκων που έχουν κατασκευαστεί είναι εγκαταλειμμένα.

Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στην κατάσταση του οδικού δικτύου της χώρας μας, σχολιάζοντας πως τα κοστολόγια είναι μεγάλα σ αυτό το κομμάτι.  «Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας…» τόνισε, «…χωρίς να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Σε ένα δρόμο που είναι σαπούνι, δε μπορώ να τρέχω με 200 χιλ.».

Δεν θα μπορούσαμε φυσικά στη συζήτηση αυτή να μην αναφερθούμε στη δημοσιογραφική καριέρα του κ. Στεφανή. Του ζητήσαμε να μας εξηγήσει γιατί ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. «Έβαλα ως στόχο της ζωής μου να γίνω συνοδηγός αγώνων ράλι. Δεν με ήξερε κανείς όμως. Αποφάσισα να πάω σε σχολή δημοσιογραφίας και να αρχίσω να γράφω για αυτοκίνητα. Έτσι τους γνώρισα όλους και άνοιξα την πόρτα του συνοδηγού. Η δουλειά του συνοδηγού είναι σαν τον μαέστρο στην ορχήστρα.».

traction1.jpgΣε όλη αυτή την πορεία, η οικογένεια του κ. Στεφανή έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο καθώς δεν τον απέτρεψε ποτέ από την επιθυμία του να ασχοληθεί με το αντικείμενο. Το “TractioN” οι καλεσμένοι, η πορεία της εκπομπής όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά ή συνεργασία του με τον «Τζίγγερ» σχολιάστηκαν από τον ίδιο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Στο ερώτημα αν υπάρχουν επικίνδυνα μέσα που κυκλοφορούν στο δρόμο και ενδεχομένως δεν θα έπρεπε, ο κ. Στεφανής απάντησε πως «…υπάρχουν επικίνδυνα οχήματα αν δεν ξέρεις να τα οδηγείς»

Ιδιαιτέρως χαρακτηριστικός τέλος, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Στεφανής περιγράφει τα συναισθήματά του για τη Νάξο.  Έκανε αναφορά στις διαδρομές που ακολούθησε και τόνισε, πως η Νάξος «διεγείρει» όλες τις αισθήσεις του ανθρώπου. Παρομοίασε μάλιστα αυτά που ένιωσε στο νησί με τις αισθήσεις που διεγείρονται όταν κάποιος απολαμβάνει ένα ποτήρι κρασί.. «Να την αγαπάτε τη Νάξο και να την υποστηρίζετε» κατέληξε, και ανανέωσε το ραντεβού μας καθώς σύντομα θα βρίσκεται ξανά στο νησί της Αριάδνης. Αλλωστε όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει μία πολύ όμορφη παρέα με πρώτο και καλύτερο τον Γιάννη και τη Μαρία… Και όπως λέει “τους έμαθα όλους με το μικρό τους όνομα. Τόσο οικεία νιώθω όταν έρχονται στο νησί”… 

Τι θα δούμε την Κυριακή 

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΜΕ HYUNDAI SANTA FE & APRILIA TUAREG:

trackion2.jpgΜια Νάξο… αλλιώς αποκαλύπτει το TractioN, με μια περιήγηση σε κάποιες από τις άγνωστες ευρύτερα αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες όψεις του νησιού. Ο Κώστας και ο Μάνος Στεφανής μάς συστήνουν εκπληκτικά μνημεία, όπως το επιβλητικό καστρο-μοναστήρι του Φωτοδότη Χριστού και ίσως τον τελευταίο ενεργό νερόμυλο, που απομένει στη Νάξο, σαν μοναχικός φρουρός μιας παράδοσης, η οποία υπέκυψε στην εξέλιξη και τη φθορά του χρόνου.

Παράλληλα, με φόντο τα τοπία του νησιού με την τόσο ξεχωριστή ομορφιά, ο Θωμάς Ευθυμίου και η Ινώ Στεφανή παρουσιάζουν το Hyundai Santa Fe, ένα μοντέλο που ήρθε για να ταράξει τα νερά στην κατηγορία των SUV, προχωρώντας πολλά βήματα μπροστά. Σαν επίδειξη δύναμης για λογαριασμό της Hyundai, το νέο Santa Fe θέτει νέα, υψηλότερα στάνταρ, σχεδόν σε κάθε επιμέρους τομέα από την ασφάλεια και την ποιότητα κύλισης, την οικονομία και την άνεση, έως την ψηφιακή συνδεσιμότητα.

Ο Θανάσης Χούντρας περιηγείται τη Νάξο οδηγώντας την ολοκαίνουργια Aprilia Tuareg 660, ένα μοντέλο που από το 1985 έχει γράψει τη δική του ιστορία στην κατηγορία των μεγάλων on-off, δηλαδή των μοτοσικλετών οι οποίες δημιουργούνται με έναν και μόνο στόχο: να μη σταματούν πουθενά, να κινούνται στην άσφαλτο και στο χώμα με την ίδια ευελιξία και με τον ίδιο δυναμισμό, προσφέροντας απλόχερα οδηγικές συγκινήσεις στον αναβάτη τους.

Διότι το TractioN δεν αναζητά και δεν προβάλλει μόνο την τεχνολογική πρόοδο, δεν συγκινείται μόνο από την ταχύτητα και τις επιδόσεις των οχημάτων, που φιλοξενεί. Το TractioN γοητεύεται εξίσου από καθετί αυθεντικά ανθρώπινο, από κάθε δράση, που κρύβει μέσα της πάθος και αφοσίωση ή αλλιώς… «γκάζι», υπό την ευρύτερη και την καλύτερη έννοια του όρου!

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Οι εκλογές αλλάζουν την ημερομηνία λήξης των μαθημάτων

Αλλάζει η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια

Προκήρυξη διαγωνισμού για τη μικροκινητικότητα στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μπαίνει σε νέα εποχή... Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού

Λεονταρίτης και Μαργαρίτης έκαναν αυτοψία στο Γυμνάσιο Βίβλου

Σε επίπεδο αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων την Τετάρτη (29/03) πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ώρες διδασκαλίας στο Γυμνάσιο Βίβλου. Τι ήθελε η Δημοτική Αστυνομία ;

Γλινάδο: Πασχαλινό παζάρι Αγάπης την προσεχή Κυριακή (02/04)

Μέσω του Συλλόγου Γονένων και Κηδεμόνων των σχολείων στο Γλινάδο Νάξου έχουμε τη προσεχή Κυριακή (02/04) Πασχαλινό μπαζάρ

Τήνος και Σύρος πρώτες επιλογές για τις ημέρες του Πάσχα

Τα νησιά που αναμένεται να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των εκδρομέων του Πασχα - Τιμές και πληρότητες

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα δρομολόγια που θα συνδέουν τη Κρήτη με τις Κυκλάδες

Οκτώ δρομολόγια θα έχουμε σε καθμερινή βάση που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με την Κρήτη - Ποια θα προσεγγίσουν Νάξο και Πάρο

Ιταλία: Δρομολογεί την απαγόρευση κρέατος εργαστηρίου

Η Ιταλία δρομολογεί την απαγόρευση κρέατος εργαστηρίου «για την προστασία της παραδοσιακής διατροφής»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Ηλεκτρονικές απάτες και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη και αποφυγή μορφών τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής εξαπάτησης» από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

ΥΝΑΝΠ: Αποκτά υγειονομικό σκάφος το Λιμεναρχείο Κέας

Στην προμήθεια 11 νέων περιπολικών σκαφών με υγειονομικό εξοπλισμό προχωρά το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής - Το ένα στην Κέα

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)