Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΜνημείο πεσόντων, μία διαχρονική απρέπεια

Μνημείο πεσόντων, μία διαχρονική απρέπεια

|

Μνημείο Πεσόντων στη Χώρα της Νάξου… Κάποτε δέσποζε στο κέντρο της παραλίας… Σήμερα είναι σε μία γωνία. Ο λόγος; Αγνωστος… Στη θέση του βρέθηκε το άγαλμα του Πρωτοπαπαδάκη… Και κανείς δεν πήρε τη πρωτοβουλεία να το επαναφέρει στη θέση του… Γιατί άραγε; 

Το μνημείο των πεσόντων στην πόλη της Νάξου φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο Απεραθίτη γλύπτη Γρηγόριο Ζευγώλη και η δαπάνη του καλύφθηκε με έρανο που οργάνωσε η ΕΝΩΣΙΣ ΝΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ με τη συμβολή των απανταχού Ναξίων. Τοποθετήθηκε το 1926 στην πλατεία της παραλίας της Νάξου σε περίοπτη θέση απέναντι απ’ την Πορτάρα και τα Παλάτια «ακριβώς “διά να συνδυάζη την αρχαιότητα με την νεωτέραν τέχνην από απόψεως προβολής». Με πρωτοβουλία του εκδότη της εφημερίδας «Ναξιακόν Βήμα» τοποθετήθηκε γύρω απ’ το μνημείο καλλιτεχνικό σιδερένιο κιγκλίδωμα (1933). Δυστυχώς το Μνημείο των Πεσόντων μετακινήθηκε το 1963 σε απόμερο οικόπεδο της παραλίας, (εκεί που βρίσκεται σήμερα), με απόφαση της λιμενικής επιτροπής (Πρόεδρός της ήταν ο Δημ. Μελισσηνός). 

Από το Βιβλίο του κου Νίκου Λεβογιάννη Νεότερη Ιστορία της Νάξου 

Ο γνωστός δικηγόρος και πολιτευτής Νικ. Αντ. Πρωτονοτάριος σε άρθρο του στην εφημερίδα Κυκλαδικόν Φως (φ. 243/1967) γράφει: «το μνημείον τούτο, το οποίον φέρει τα ίχνη της επιθέσεως των κατακτητών, χωρίς να δυνηθούν να το καταρρίψουν, επέπρωτο να αποτελέση αντικείμενον συναλλαγής και υποτελείας και εξετοπίσθη απρεπώς δια να στηθή το άγαλμα ενός Ναξίου συγχρόνου πολιτικού, κατά πάντα αξίου τέκνου της νήσου, το οποίον όμως ηδύνατο να στηθή εις άλλην θέσιν καταλληλοτέραν, ενθυμίζουσαν το συντελεσθέν παρ’ αυτού έργον του λιμένος, χωρίς όμως η τοποθέτησις τούτου να επιβάλλη την εκτόπισιν του ιερού μνημείου των ανθρώπων, οι οποίοι προσέφερον το αίμα των διά την διατήρησιν του Έθνους μας, του κράτους μας, της ελευθερίας μας…». 
Το θέμα αυτό επανήλθε πολλές φορές στην επικαιρότητα μετά την μεταπολίτευση, αλλά κανένας Δήμαρχος (Φραγκουδάκης, Λατίνας, Κόκκοτας, Μαράκης) δεν τόλμησε να το λύσει. 
Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός και πράξη ασέβειας προς τον άγνωστο στρατιώτη που θυσιάστηκε για την Πατρίδα και την Ελευθερία. Το μνημείο των πεσόντων ήταν εξ αρχής τοποθετημένο στην περίοπτη εκείνη θέση και βρισκόταν εκεί πάνω από 40 χρόνια. Η μεταφορά του σε απόμερο οικόπεδο της παραλίας, περιτριγυρισμένο από κατοικίες και ξενοδοχεία, έγινε για να τοποθετηθεί στη θέση του ο ανδριάντας του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη. 
Φαντάζει απίστευτο πώς κάποιοι σκέφτηκαν ότι ένα άγαλμα οποιουδήποτε, ακόμη και ήρωα και αγίου και μάρτυρα, όχι απλά ενός πολιτικού, μπορεί να αξιολογείται σπουδαιότερο από το ιερότερο από αρχαιοτάτων χρόνων μνημείο για κάθε λαό, εκείνο των πεσόντων στους αγώνες του έθνους, το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, του ανώνυμου, που θυσιάστηκε πολεμώντας για την πατρίδα και την ελευθερία. 
Μετακινήθηκε το Ανώτατο Μνημείο τιμής και χρέους στα 500 και πλέον παλικάρια -Ναξιώτες, που έδωσαν τη ζωή τους στους εθνικοαπελευθερετωτικούς πολέμους της πατρίδας μας, για να μπει στη θέση του ο ανδριάντας ενός πολιτικού. Υπάρχει κάτι πιο πάνω, πιο ψηλά από τους ήρωες που σκοτώθηκαν ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ; Συνέβη όμως κι αυτό στη Νάξο και πουθενά αλλού, νομίζω, στην Ελλάδα.
Στις 18 Μαρτίου του 1995 ο Γιάννης Μ. Μαργαρίτης, τραπεζικός υπάλληλος τότε, συνταξιούχος σήμερα, πήρε την πρωτοβουλία και συνέταξε μακροσκελές υπόμνημα με πολλές δεκάδες υπογραφών κατοίκων της Χώρας, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, με το οποίο ζητούσαν το αυτονόητο, την αποκατάσταση του μνημείου των πεσόντων στην ιστορική του θέση. Το υπόμνημα απευθυνόταν στον δήμαρχο Νάξου Β. Κόκκοτα: «Μην ξεχνάτε-έγραφε – τα λόγια του Θουκυδίδη «ο πολιτισμός μιας πόλης φαίνεται από τον σεβασμό των κατοίκων της στα μνημεία των νεκρών της» και συνέχιζε… «είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, αλλά πρωτίστως ζήτημα τιμής να πάψει το Ηρώον μας να βρίσκεται στην γωνιά που το πέταξαν σαν φτωχό συγγενή ή να στηθεί πάλι σε άλλη γωνιά, αλλά στον χώρο που τ’ αξίζει, χωρίς να το κοντύνουμε, όπως ζήτησε κάποιος…». 
Το ίδιο υπόμνημα, μαζί με μια επιστολή, υπέβαλε ο ίδιος ο Μαργαρίτης και το 2007 (16 Ιαν.) στον τότε δήμαρχο Νάξου Ν. Μαράκη, επισημαίνοτας ότι «τα Ηρώα των πόλεων στέκονται περήφανα στα πλέον περίοπτα σημεία τους για να υπενθυμίζουν το χρέος Τιμής και Σεβασμού προς αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για την Τιμή, τη Λευτεριά και την Ακεραιότητα της Πατρίδας μας…». Τόσο το υπόμνημα του 1995, όσο και εκείνο του 2007 κλείνουν με την παρότρυνση στον δήμαρχο: «ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ». Απάντηση όμως δεν πήρε, ούτε το μνημείο αποκαταστάθηκε στην ιστορική του θέση. 
(Πηγή πληροφόρησης: Νίκου Λεβογιάννη, ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ τόμος Β3, σ. 251-252).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τροποποίηση δρομολογίων για το “Διονύσιος Σολωμός”

Όσοι επιβάτες έχουν εκδώσει εισιτήρια θα ενημερωθούν με μέριμνα της εταιρείας

Κ. Μητσοτάκης: “Εκλογές στις 21 Μαϊου, δεύτερη κάλπη, αρχές Ιουλίου” (video)

Στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (video)

Στοίχημα – Euro 2024: Ποντάρουμε στο over επί Γερμανικού εδάφους

Παίζουμε με τα γκολ σε Σκωτία και Γερμανία - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Σαντορίνη – Art.t.o.S.: Νέες βραβεύσεις και διακρίσεις από τη Μπιενάλε στην Ιαπωνία για 9 δικά μας παιδιά

Η νέα γενιά της Σαντορίνης κατάφερε να στείλει σε όλο τον κόσμο ένα ηχηρό μήνυμα ότι συνεχίζει να ονειρεύεται, να ελπίζει και να δημιουργεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Amorgos Trail Challenge: Πρόσκληση συμμετοχής με σούπερ μπλουζάκι

Αυτό το μπλουζάκι… θα φορεθεί πολύ!! - το 6ο Amorgos Trail Challenge πετάει το γάντι σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν

Νότιο Αιγαίο – “Πρέβελης”: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τον Πειραιά

Αλλαγές στο δρομολόγιο του "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Μ. Χανιώτη: Η επίσκεψη και οι επαφές στη Νάξο

Επίσκεψη της Μαρίας Χανιώτη στη Νάξο - Με ποιους συναντήθηκε

Γ. Πολυχρονάκος: Περί οφειλών, ασφαλιστικών ταμείων και της ανάγκης ρεαλιστικών λύσεων

Γιάννης Πολυχρονάκος - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ: «Χιλιάδες Έλληνες οφείλουν σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, οι ρυθμίσεις αποτυγχάνουν - Είναι ώρα για ρεαλιστικές λύσεις».

Φόρτωμας – Σύρος: Δύο εκατ. ευρώ για την σωτηρία του Δημαρχειακού Μεγάρου

Φίλιππος Φόρτωμας - βουλευτής Κυκλάδων - «Η δέσμευση που έγινε πράξη! 2.000.000 ευρώ για το Δημαρχείο Σύρου»

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του