Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΜητροπολίτης Παροναξίας «Τα φετινά Χριστούγεννα ας μιλήσει η καρδιά μας»

Μητροπολίτης Παροναξίας «Τα φετινά Χριστούγεννα ας μιλήσει η καρδιά μας»

|

Η ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλινίκου με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων και η ευχή «ο Ενανθρωπήσας Κύριος Ιησούς να φωτίζει την ζωή και τα έργα σας και να σας χαρίζει υγεία και μακροημέρευση».

Εορτή των Χριστουγέννων… και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος για δέκατη (10η) χρονιά στέλνει τις ευχές του μέσω ποιμαντορικής  εγκυκλίου και έχει ως εξής: 

«Προς τους ευσεβείς Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η μεγάλη και πανευφρόσυνη εορτή των Χριστουγέννων μου δίνει την ευλογημένη ευκαιρία να απευθύνομαι στην αγάπη σας για δέκατη, με το έλεος του Θεού, συνεχή χρονιά ώστε ως Επίσκοπός σας να σας μεταφέρω το μήνυμα της μεγάλης αυτής ημέρας η οποία ανέτειλε ξανά περίλαμπρη και φωταυγής ενώπιόν μας.

Στην προσπάθειά μου να συγκεντρώσω την σκέψη μου προκειμένου να μιλήσω στην αγάπη σας για το ανυπέρβλητο αυτό γεγονός της Σαρκώσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, αναλογίζομαι πως αυτό το οποίο επιχειρώ να κάνω είναι να μιλήσω για κάτι το οποίο τελικά μιλάει από μόνο του. 

Αναζητώντας τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψω το νόημα της εορτής διαπιστώνω πως το μόνο που χρειάζεται για να μπορέσουμε να γίνουμε κοινωνοί της χαράς των Χριστουγέννων είναι να σταθούμε ευλαβικά και με καθαρή καρδιά μπροστά στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ, να θαυμάσουμε την θέα του νεογέννητου Χριστού στην αγκαλιά της Παρθένου και να αφήσουμε την εικόνα αυτή να μιλήσει στην ψυχή μας.

Τα φετινά λοιπόν Χριστούγεννα θα ήθελα να μεταφερθούμε ως εκκλησία, σύσσωμοι, όχι νοερά ούτε φανταστικά αλλά πραγματικά και ουσιαστικά μπροστά στην φάτνη του Χριστού μας. Εξ’ άλλου δεν βρισκόμαστε μακριά της αφού ο νεογέννητος Χριστός είναι εδώ, ανάμεσά μας, προεξάρχει της Χριστουγεννιάτικης Ευχαριστιακής μας Συνάξεως και ήδη βρίσκεται επάνω στην Αγία Τράπεζα σε αναμονή της κοινωνίας Του μαζί μας. 

Ελάτε λοιπόν ψυχή τε και καρδία να οδηγηθούμε στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας και να εισέλθουμε στο Σπήλαιο που φιλοξένησε τις πρώτες στιγμές της επί γης παρουσίας του Σωτήρος Χριστού. Εκεί, τίποτα δεν χρειάζεται να πούμε εμείς γιατί εκεί όλα μιλούν από μόνα τους. 

Μιλούν οι Άγγελοι που ψάλλοντες το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» κηρύττουν την χαρά της παρουσίας του Θεού, αντίθετα από την θλίψη της απουσίας Του που αρκετές φορές κυριαρχεί στη ζωή μας. Μιλούν οι ποιμένες οι οποίοι «αγραυλούντες» προσφέρουν τον θαυμασμό τους στον νεογέννητο Χριστό, δείχνοντας σε εμάς το ασφαλές μονοπάτι της πίστεως που οδηγεί στην συνάντηση μαζί Του. Μιλούν και οι Μάγοι που ταξιδεύουν από τα πέρατα της γης μόνο και μόνο για να Τον συναντήσουν, να Τον προσκυνήσουν και να Του προσφέρουν τα δώρα τους αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό Του τον μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή, τον Βασιλέα της Δόξης.

Κοντά σε αυτούς μιλάει και το υπέρλαμπρο Άστρο της Βηθλεέμ που ανέτειλε και πάλι για να σταθεί «όπου ην το παιδίον μετά Μαρίας της Μητρός Αυτού…» θυμίζοντάς μας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κυριαρχεί η απελπισία και η απόγνωση στη ζωή μας διότι «Μεθ’ ημών ο Θεός, γνώτε έθνη και ηττάσθε ότι μεθ’ ημών ο Θεός»! (Ησ. Η’, 9-10).

Όπου κι αν στρέψουμε το βλέμμα μας, εντός η εκτός του Σπηλαίου της Γεννήσεως, όλα έχουν κάτι να μας πουν. Σύμπασα η κτίσις, λογική τε και άλογος, εκστατική μπροστά στο μέγα της Ενανθρωπήσεως μυστήριο προσφέρεται απλόχερα στον ίδιο τον Δημιουργό που της έκανε την μεγάλη τιμή όχι απλώς να την επισκεφθεί αλλά ως άνθρωπος να γίνει κομμάτι της. Ακόμα λοιπόν και αυτή η κτίσις συμμετέχουσα στη Γέννηση του Κυρίου μιλάει στην ψυχή μας και μας καλεί να προσφέρουμε κι εμείς στον Χριστό ότι καλύτερο μπορούμε με κορυφαία προσφορά την ίδια την ύπαρξή μας.

Αδελφοί μου,

Σήμερα που εορτάζουμε την κατά Σάρκα Γέννηση του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού θέλησα να «διέλθωμεν έως Βηθλεέμ» όπου συνετελέσθη η εν τω χρόνω είσοδος του Κυρίου στην ιστορία των ανθρώπων. Προτίμησα αντί να σας πω αυτό που εγώ σκέφτομαι να αφήσουμε το ίδιο το γεγονός να μας μιλήσει. Τώρα λοιπόν που ακούσαμε την γη και τον ουρανό να ομιλούν ήρθε η ώρα να μιλήσει και η καρδιά μας.

Ας την ελευθερώσουμε από όλα όσα την κρατούν αιχμάλωτη σε μία ζοφερή και μακράν του Θεού πραγματικότητα ώστε αληθινά ελεύθερη να προσφέρει την δική της δοξολογία και ευχαριστία στον νεογέννητο Κύριο, τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας.

Ως Επίσκοπος της νησιωτικής μας Μητροπόλεως Παροναξίας, εύχομαι σε όλους, ιδιαιτέρως δε στους αδελφούς μας που δοκιμάζονται από ασθένειες, πένθος ή ανέχεια, στους αποδήμους ή τους ταξιδεύοντες στις θάλασσες, τους εγγύς και τους μακράν, τους απανταχού της γης Ναξίους, Παρίους και Αντιπαρίους, ο Ενανθρωπήσας Κύριος Ιησούς να φωτίζει την ζωή και τα έργα σας και να σας χαρίζει υγεία και μακροημέρευση.

Χρόνια πολλά, ευλογημένα και αγιασμένα!
Διάπυρος ευχέτης προς Κύριον,

Ο Επίσκοπός σας
+ Ο ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Φορολογικές δηλώσεις: Εως 31 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις

Tη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη, κενά και παραλείψεις στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης που υπέβαλαν έχουν οι φορολογούμενοι - Το χρονοδιάγραμμα

Μύκονος: Εφοδος της Αστυνομίας σε ιδιωτικό πάρτι και πέντε (5) συλλήψεις

Συνελήφθησαν 5 άτομα μεταξύ των οποίων οι διοργανωτές του πάρτι, κάποιοι για ηχορύπανση και ένας αλλοδαπός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 5.000 ευρώ σε μετρητά και μικρή ποσότητα κοκαΐνης.

Ο Λασκαρίδης δωρίζει ένα ακόμη πλοίο στο Πολεμικό Ναυτικό

Εν καιρώ ειρήνης ο "Περσέας" με τις πολύ μεγάλες ενδιαιτήσεις του μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως πλωτό νοσοκομείο

Στοίχημα – Ελλάδα: Ποντάρουμε στην “ανάγκη” της Κηφισιάς για επιστοφή στις νίκες

Η πρόταση της ημέρας από την foxbet.gr.... Σφραγίζει την παραμονή η Κάντιθ, δίχως περιθώρια η Κηφισιά

Οι Σουηδοί “ψηφίζουν” Νάξο για το φετινό καλοκαίρι

Σύμφωνα με το Σουηδικό ταξιδιωτικό περιοδικό Vagabond από τα 220 νησιά του Αρχιπελάγους– Προτείνονται οκτώ που δεν πρέπει να χάσετε, ποια είναι

Νάξος – “Μαζί Αλλάζουμε”: Να καταδικάσει δημόσια ο Δήμαρχος την συμπεριφορά του αντιδημάρχου του

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "Μαζί Αλλάζουμε" για την συμπεριφορά του αντιδημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν με νέα πρόσωπα σε επίκαιρες θέσεις

Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν – Ποιοι ορίστηκαν υπ. Εξωτερικών και Αμυνας - Ολα τα πρόσωπα και η παρουσία της Ελληνικής Κυβέρνησης

ΠΝΑΙ – Ιος: Πρόστιμο 132.000 ευρώ σε επιχείρηση για περιβαλλοντικές παραβάσεις

«Σαφάρι» σε οικοδομικές εργασίες στο νησί της Ιου διέταξε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Βατινικό: Γιατί πραγματοποιήθηκε «Λειτουργία εξαγνισμού» στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου;

Την ώρα που ο ναός έκλεινε, ένας Πολωνός έβγαλε τα ρούχα του και στάθηκε στον βωμό. Στην πλάτη του ήταν γραμμένο το σύνθημα: «Σώστε τα παιδιά της Ουκρανίας»

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Μπαίνει το “Ανεμος” στις Δυτικές Κυκλάδες στα τέλη Ιουνίου

Από την Δευτέρα 26 Ιουνίου ξεκινάει τα δρομολόγια του το επιβατηγό οχηματαγωγό ΑΝΕΜΟΣ της Aegean Sea Lines, για τις Κυκλάδες. - Οι εκπτώσεις

HIGHSPEED 4: Από σήμερα (01/06) ενώνει τον Πειραιά με Παροναξία – Κουφονήσια – Αμοργό

Ξεκινάει σε λίγο (09:00) το HighSpeed 4 από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο - Κουφονήσια - Αμοργό - Πότε πιάνει Ανάφη

Κρήτη – Κυκλάδες ενώνονται από την 1η Ιουνίου με το “Santorini Palace”

MINOAN LINES: Από την 1η Ιουνίου «σαλπάρουμε» για Κυκλάδες - Ποιο είναι το δρομολόγιο του "Santorini Palace"

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου