Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΚέα: Επένδυση και καινοτομία από τον καρπό βελανιδιών

Κέα: Επένδυση και καινοτομία από τον καρπό βελανιδιών

|

OAKMEAL: Σχέδια για αύξηση παραγωγής και νέες κατηγορίες προϊόντων – Η εταιρεία αποτελεί δημιούργημα της Αμερικανίδας Μάρσι Μάγερ, η οποία έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Τζια από το 2004.

Όταν πριν από χρόνια η Αμερικανίδα Μάρσι Μάγερ βρέθηκε από την Καλιφόρνια στην Τζια, μάλλον δεν είχε φανταστεί ότι θα μετακόμιζε εκεί μόνιμα, ανακαλύπτοντας τις βελανιδιές του νησιού και αναδεικνύοντας τους καρπούς τους ως υπερτροφή μέσω της εταιρείας OAKMEAL.

Της Δανάης Αλεξάκη (έντυπη έκδοση Ναυτεμπορική)

Η καινοτομία στο νησί της Τζιας έχει τη γεύση του δάσους, που είναι κρυμμένη στον καρπό των βελανιδιών, και φέρει το όνομα OAKMEAL. Οι βελανιδιές του νησιού έχουν μακρά ιστορία, καθώς έως τα μέσα της δεκαετίας του ‘60 οι κάτοικοι τις αξιοποιούσαν τόσο σε επίπεδο διατροφής όσο και σε αυτό της εμπορικής εκμετάλλευσης, κυρίως μέσω της εξαγωγής του κυπέλλου του καρπού, που οι ντόπιοι το ονομάζουν «χαμάδα», η χρήση του οποίου αφορά τη βυρσοδεψία, για να μαλακώνει το δέρμα. Τις τελευταίες δεκαετίες η δραστηριότητα αυτή είχε ατονήσει αισθητά. Κι όμως, μέσα σε σχεδόν μία πενταετία η Αμερικανίδα Μάρσι Μάγερ από τη Βόρεια Καλιφόρνια, όχι μόνο κατάφερε να ξαναφέρει στο προσκήνιο τη χαμάδα, αλλά μέσω της εταιρείας της OAKMEAL να αναδείξει τα βελανίδια ως «superfoods».

Η πολυταξιδεμένη Αμερικανίδα αγάπησε από πολύ νωρίς την Ελλάδα και δη το νησί της Τζιας, στο οποίο έχει εγκατασταθεί μόνιμα από το 2004. Η επαγγελματική της δραστηριότητα για πολλά χρόνια δεν ήταν συνυφασμένη με την πρωτογενή παραγωγή, ωστόσο το ενδιαφέρον της ήταν έντονο τόσο για την τοπική παραγωγή όσο και για την ενδυνάμωση της οικονομίας του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2011 ξεκίνησε να βοηθά τους παραγωγούς να κερδίσουν ξανά το έδαφος της εξαγωγής της χαμάδας, μεσολαβώντας ώστε να «κλειδώσει» μια συμφωνία στη γερμανική αγορά. Κατόπιν αυτού η ίδια ξεκίνησε να ασχολείται και με τη χρήση του καρπού στην κουζίνα της, κάνοντας δοκιμές με διάφορες συνταγές. Απευθύνθηκε σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ξεκίνησε μια συνεργασία με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει αλεύρι από βελανίδι. Έπειτα από αρκετή έρευνα, το 2015 δημιουργήθηκαν και βγήκαν στην αγορά τα πρώτα κουλουράκια της OAKMEAL, η μοναδικότητα των οποίων είναι ότι παράγονται με αλεύρι από βελανίδι.

Η παραγωγή γίνεται στη μονάδα που δημιούργησε η κ. Μάγερ στο νησί και για την οποία έχουν διατεθεί κεφάλαια ύψους 200 χιλ. ευρώ. Η δυναμική της μονάδας είναι μεγάλη, περί τους 100 τόνους, ενώ διαθέτει και συσκευαστήριο. Σήμερα, πέρα από τα κουλουράκια, παράγονται και χυλοπίτες, ενώ πρόσφατα έγινε και «άνοιγμα» στην κατηγορία της μπάρας δημητριακών, στην οποία η πρόταση της OAKMEAL απευθύνεται και στα πρότυπα διατροφής των vegan. Επιδίωξη της κ. Μάγερ είναι να διευρυνθεί η δραστηριότητα, με τη μονάδα να αυξάνει την παραγωγικότητά της σε 200 τόνους, με βαθύτερο στόχο την παραγωγή και τη διάθεση έτοιμου προς χρήση αλεύρου από βελανίδι. Προς τούτο εξετάζονται ήδη οι δυνατότητες ένταξης του σχεδιασμού σε κάποιο πρόγραμμα Leader, καθώς απαιτείται μια επένδυση της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, γίνεται μια προσπάθεια σύστασης ομάδας παραγωγών, προκειμένου οι παραγωγοί του νησιού να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για περαιτέρω ενδυνάμωση της δραστηριότητάς τους. Η OAKMEAL συνεργάζεται σήμερα με περίπου 50 οικογένειες του νησιού, που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια βελανιδιάς.

Οι αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται από την αξιοποίηση του βελανιδιού φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί μια φυσική υπερτροφή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μάγερ, «η είσοδός μας στις μπάρες δημητριακών έγινε στοχευμένα, καθώς εκτιμώ ότι πρόκειται για ένα προϊόν που απολαμβάνει συνεχώς αυξανόμενη ανταπόκριση από τους καταναλωτές και στην περίπτωση της OAKMEAL μπορεί να γίνει το όχημα ώστε η γεύση του βελανιδιού να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό παγκοσμίως».

Παρουσία εντός και εκτός συνόρων

Τα προϊόντα της OAKMEAL έχουν παρουσία σε αρκετά καταστήματα της Τζιας, ενώ ήδη έχουν πάρει θέση στα ράφια περίπου 25 σημείων delicatessen, καθώς και στην οργανωμένη λιανική τροφίμων στις αλυσίδες Σκλαβενίτης, Θανόπουλος και ΟΚ Market. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και η εξαγωγική δραστηριότητα, με την OAKMEAL να «φιλοξενείται» ήδη σε πέντε delicatessen σημεία στο Παρίσι, στην Κύπρο, στη Σουηδία και στη Σλοβενία.   

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης Μαρκόπουλος

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. (video)

Μύκονος – Μουσείο Μπενάκη: Εκδήλωση “Μεταλλεία Μυκόνου – μια ιστορία στο φως”

Σάββατο 17 Ιουνίου.. Ο Δήμος Μυκόνου διοργανώνει εκδήλωση «Μεταλλεία Μυκόνου – μια ιστορία στο φως» στο Μουσείο Μπενάκη

Σέριφος: Να διασωθεί η παράδοση του νησιού

Επιστημονική ημερίδα "Ακολουθώντας τις ράγες" στη Χώρα Σερίφου - οι ομιλητές, τα συμπεράσματα

Πάρος: “Καυτός” Μαϊος, η κίνηση του Αγίου Πνεύματος άγγιξε το 2019 (πίνακες)

Πάνω από 80.000 επισκέπτες δέχτηκε η Πάρος το Μάϊο από θάλασσα και αέρα με τις αυξήσεις έναντι του προηγούμενου έτους να ξεπερνούν το μέσο όρο της χώρας. (πίνακες)

Πάτμος: Συνελήφθη 27χρονος για βιασμό 70χρονης (!!!)

Σοκ στην τοπική κοινωνία της Πάτμου - Συνελήφθη 27χρονος για βιασμό 70χρονης - Την απείλησε με μαχαίρι στο σπίτι της

Σύρος: Ξεκινάει τη Δευτέρα, 4ημερο εθελοντικής αιμοδοσίας

Εθελοντική αιμοδοσία στη Σύρο - Χρονοδιάγραμμα

Στοίχημα – Champions League: Τελικός με over και προβάδισμα σε Σίτι

Η προταση από την Foxbet.gr... Τελικός Champions League 2023 και τι παίζουμε;

Estiatoria.gr – Golden Awards: “Στο Λαδόχαρτο” και “Dal Professore” στη κορυφή της γεύσης

Ποια είναι τα εστιατόρια και οι σεφ που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Estiatoria.gr Golden Awards - Η εικόνα των Κυκλάδων

Εστίαση: Μπήκαν οι υπογραφές για αυξήσεις (10,5%) μισθών

Από 1ης Ιουνίου οι μισθοί ενισχύονται 5,5% και ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024, θα αυκηθούν επιπλέον κατά 5%

Κολομβία: Βρέθηκαν μετά από 40 ημέρες ζωντανά τέσσερα παιδιά στη ζούγκλα

Tο «θαύμα» της Κολομβίας: Βρέθηκαν ζωντανά μετά από 40 ημέρες τα τέσσερα παιδιά που είχαν χαθεί στη ζούγκλα

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: “Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποπέμψει άμεσα τον νταή αντιδήμαρχο”

Η δημοτική παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" ζητάει από τον Δήμαρχο την άμεση απομπομπή του Αντιδημάρχου Παιδείας για την εις βάρος του καταγγελία από πολίτη του νησιού

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.