Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΗ ανεμότρατα και τα γριγρί

Η ανεμότρατα και τα γριγρί

|

Σκέψεις του Αρχιεπισκόπου Νικολάου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου με αφορμή μία εικόνα που απεικονίζει ψαράδες ενώ έχουν ρίξει τα δίχτυα τους και περιμένουν να μαζέψουν την ψαριά… 

Ο συμβολισμός της Εκκλησίας με την εικόνα της βάρκας δεν είναι κάτι καινούριο, ανάγεται στο 2ο με 3ο αιώνα μ.Χ. και είναι ο απολογητικός χριστιανός συγγραφέας Τερτυλλιανός που χρησιμοποίησε την εικόνα της βάρκας ως συμβολισμό της Εκκλησίας και μάλιστα σε κατάσταση θυελλώδους  θάλασσας όπως αναφέρεται στο  περιστατικό που διηγείται ο Ευαγγελιστής Μάρκος. (Μάρκ.5-41).       

Του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Νικολάου (ιστοσελίδα Kantam.gr)  

Οι δύο εκκλησιαστικές επαρχίες που υπηρετώ ως επίσκοπος, αποτελούνται από αρκετά νησιά μέσα στο Αιγαίο. Τα κυριότερα από αυτά είναι εκείνα στα οποία υπάρχουν οι 30 ενοριακές μας κοινότητες, δηλαδή: η Νάξος, η Πάρος, η Μύκονος, η Τήνος, η Άνδρος, η Χίος, η Λέσβος και η Σάμος.

Η διακονία του επισκόπου με φέρνει αρκετές φορές σ’ αυτά με αποτέλεσμα να έχω κάνει μέχρι τώρα περίπου 2.600 ταξίδια για να εκτελέσω την αποστολή μου.

Δεν αισθάνομαι ούτε Τηνιακός, ούτε Ναξιώτης ή Παριανός κλπ. είμαι απλώς νησιώτης. Δεν ξεχωρίζω κανένα νησί από αυτά και όλα τα αγαπώ και τα προσέχω με τον ίδιο βαθμό ευαγγελικής φροντίδας.

Η εικόνα της βάρκας που συμβολίζει την Εκκλησία μού αρέσει πολύ και, όταν βλέπω στη θάλασσα κάποια μικρή η μεγάλη βάρκα, ο νους μου πάει στις δύο τοπικές μου Εκκλησίες, εκείνης της Νάξου – Πάρου – Τήνου – Άνδρου- Μυκόνου και Χίου και εκείνης της Λέσβου και Σάμου.

Η αποστολή μου μοιάζει με το έργο μιας ανεμότρατας που ανοίγεται στ’ ανοιχτά και αφήνει τα γριγρί για ψάρεμα. Μετά, όταν έλθει η ορισμένη ώρα ή λάβει κάποιο σινιάλο από ένα γριγρί, πηγαίνει εκεί και ρίχνει τα δίκτυα για να ψαρέψει τα ψάρια που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από αυτό.

Κι εγώ στέλνω τα λίγα (δυστυχώς) πνευματικά μου γριγρί, δηλαδή τους ιερείς μου που είναι ψαράδες ανθρώπων και τους ζητώ να επιτελέσουν  την αποστολή τους.

Η εικόνα αυτή είναι για μένα τόσο όμορφη και γι’  αυτό θέλησα να σας την περιγράψω. Η ανεμότρατα είναι ο επίσκοπος, που μαζί με τα γριγρί δηλαδή τις 30 ενορίες μας ψαρεύουμε στα προαναφερμένα 8 νησιά του Αιγαίου.

Πολλές φορές τόσο η ανεμότρατα όσο και τα γριγρί βρίσκουμε δυσκολίες, οι καιροί δεν είναι ευνοϊκοί. Μας χτυπούν τόσο τα κύματα, όσο και οι νοτιάδες κι οι βοριάδες. Κάποιες μάλιστα φορές,  ενώ ξεκινώ να πάω να βρω τα γριγρί μου αναγκάζομαι να προστατευτώ σε κάποιο απάνεμο λιμάνι, περιμένοντας τη βελτίωση του καιρού και την άρση του απαγορευτικού.

Αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη που οι υπεύθυνοι των γριγρί αγωνίζονται και θυσιάζονται να ρίξουν τα δίκτυα τους όλο και πιο  ανοικτά αναζητώντας την καλύτερη ψαριά.

Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνω πως σε τρία νησιά: τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο έχουν φθάσει από μακριά πολλά ψάρια άγνωστα σε μας. Αυτά τα ψάρια καταφθάνουν κυνηγημένα από τα μέρη που ζούσαν. Ψάχνουν πεινασμένα για κάποιο «δόλωμα». Το αναζητούν και το βρίσκουν, όπως μας λένε μόνο στην Εκκλησία τους. Διαπιστώνουν ότι όχι μόνο δεν τους πονάμε με το αγκίστρι, αλλά και πως προσπαθούμε να διώξουμε από πάνω τους κάθε πόνο. Αυτόν που  ένιωσαν και νιώθουν από τότε που έφυγαν από τις μακρινές χώρες τους και ήρθαν στα δικά μας νερά να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Η ηθική ικανοποίησή μας είναι ότι αναγνωρίζουν το έργο της Εκκλησίας, το αναζητούν, το νιώθουν και δοξάζουν  το Θεό που τουλάχιστον η Εκκλησία τους στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν τους αγνοεί αλλά και τους δέχεται ως πολύτιμα μέλη της. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να νιώσουν πως ακόμη και αν όλοι τούς λησμονήσουν, ο Κύριος δεν τους λησμονεί. Έχει δικούς του σημερινούς εργάτες σε θάλασσα και σε στεριά που φροντίζουν γι’ αυτούς.

Είναι δεδομένο πως η ταλαιπωρία, η αγρυπνία και όλοι οι κόποι τους καρποφορούν, ανταμείβονται ηθικά, διότι  στο τιμόνι, τόσο της ανεμότρατας όσο και των γριγρί, βρίσκεται ο ίδιος ο Ιησούς που αγρυπνεί μαζί τους. Δικοί Του είναι «οι ψαράδες», που έχουν ως αποστολή να Τον υπηρετούν, ιδιαίτερα στο πρόσωπο κάθε μικρού, φτωχού, ξεριζωμένου και δυστυχισμένου αδελφού Του και αδελφού τους.

# Με την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου Νικολάου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Με λαμπρότητα η σημερινή μαθητική παρέλαση, παραμονή της 25ης Μαρτίου (video)

Η μαθητική παρέλαση σήμερα στη πόλη της Νάξου - Το αυριανό πρόγραμμα (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Πάρος: Προχωρεί στην ίδρυση Δημόσιου ΙΕΚ με έμφαση σε τουρισμό και γαστρονομία

Ίδρυση ∆ηµόσιου Ινστιτούτου Επαγγελµατικής Κατάρτισης στην Πάρο - Η απόφαση του Δήμου και η δήλωση του κου Κωβαίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Πρόσκληση για γλέντι στη ….Γοργόνα

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια διοργανώνει γιορτή - Αύριο Σάββατο 25 Μαρτίου στην Αγία Αννα

Στοίχημα: Ανοδική άνοδο – χρόνο με το χρόνο – εμφανίζουν τα “ύποπτα” παιχνίδια

Η Sportradar δείχνει άνοδο των ύποπτων αγώνων κατά 34% μέσα στο 2022

Τέμπη: Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο, τι προβλέπει για τη στήριξη των θυμάτων

Ειδική σύνταξη, διαγραφή οφειλών, διορισμός στο Δημόσιο, άμεσες αποζημιώσεις και μέριμνα για φοιτητές μεταξύ των μέτρων στήριξης στο Νομοσχέδιο για συγγενείς θυμάτων και τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη

Χρ. Λύδης: Το “Santa Irini” του χρόνου θα συνδέει την Φολέγανδρο με τη Κρήτη

Συναντήσεις με νόημα για τον υποψήφιο δήμαρχο Φολεγάνδρου Χρήστο Λύδη - Τι συζήτησε με τους εκπροσώπους ναυτιλιακής εταιρείας

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Απρίλιο

Επιδότηση ρεύματος: Στα 15€/MWh σε νοικοκυριά – Δύο νέα προγράμματα από τον Απρίλιο

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Εξήντα χιλιάδες εργασίες κενές ενόψει νέας τουριστικής περιόδου, ποιες είναι οι αιτίες

"Οχι" στον Τουρισμό ... Σκληρές συνθήκες εργασίας, στρεβλώσεις, μη ανταγωνιστικές αμοιβές, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας νέων εργαζομένων (πίνακας)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής