Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΓ. Μαραγκός: Θα πάμε για ρεκόρ αφίξεων την Μεγάλη Εβδομάδα

Γ. Μαραγκός: Θα πάμε για ρεκόρ αφίξεων την Μεγάλη Εβδομάδα

|

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός μιλάει στην εφημερίδα «Δημοκρατική» για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», την ξεχασμένη ..νησιωτικότητα, τους δασικούς χάρτες και βέβαια δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει τις προοπτικές του νησιού του για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα 

Είναι από τους ανθρώπους που αρέσκονται να μιλούν με άνεση και γνώση του αντικειμένου που καλούνται να απαντήσουν. Στην εφημερίδα της Ρόδου, την «Δημοκρατική» και στην Πέγκυ Ντόκου, ο Γιώργος Μαραγκός, Δήμαρχος Ερμούπολης – Σύρου και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου μιλάει για ουκ ολίγα θέματα… Για τον Καλλικράτη που έρχεται εκ νέου μέσα από την κίνηση της Κυβέρνηση για αλλαγές. Για την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών, δεν θα μπορούσε από την κουβέντα να λείψει η κουβέντα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά με τον κο Μαραγκό να σημειώνει ότι «δεν αποτελούσε προνόμιο για τους νησιώτες, αλλά ένα αντισταθμιστικό μέτρο για το αυξημένο πράγματι κόστος διαβίωσης των νησιωτών».  Και τέλος; Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην καμπάνια που κάνει ο Δήμος Σύρου για το Πάσχα που όπως τονίζει ο κος Μαραγκός αναμένεται να αποφέρει ρεκόρ αφίξεων επισκεπτών…

Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Μαραγκέ, είναι γεγονός πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί πολλά πλήγματα τα τελευταία χρόνια τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά. Ως δήμαρχος νησιωτικής περιοχής αλλά και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, πώς βλέπετε να προχωράει αυτή η κατάσταση;

Πάγιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημά μας, ως φορείς αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, αποτελεί η διοικητική και οικονομική αυτοτέλειά μας, όπως ακριβώς ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί του παρόντος και παρά τις δεσμεύσεις των εκάστοτε κυβερνώντων, τίποτε επί της ουσίας δεν έχει συμβεί προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, για εμάς τους νησιωτικούς Δήμους, η νησιωτικότητα εξακολουθεί να αποτελεί κενό γράμμα, επιτείνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει, επιτέλους, οι εκάστοτε κυβερνώντες να αντιληφθούν και με πράξεις να αποδείξουν ότι οι νησιωτικοί Δήμοι που συμβάλλουμε, κυρίως λόγω του τουρισμού, συνολικά στο ΑΕΠ της χώρας, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη δημοσιονομικά και οικονομικά περίοδο για τη χώρα μας, αξίζουμε τα αυτονόητα και δεν μπορούμε να αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες β’ κατηγορίας σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική μέριμνα και η μετακίνηση από και προς τα νησιά μας, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Τα νησιά μας δεν είναι μόνο το καλοκαίρι και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό προς πάσα κατεύθυνση.

• Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στον ‘Καλλικράτη’. Ωστόσο δεν έχει δώσει ακόμη το ‘στίγμα’ της. Τι περιμένετε και τι προσδοκάτε από αυτή την διαδικασία;

Οι αλλαγές για εμάς προϋποθέτουν, πρώτα απ’ όλα, τη δική μας παρουσία και συμμετοχή και τις προτάσεις μας για αυτές. Όπως γνωρίζετε, το καθ’ύλην αρμόδιο συλλογικό μας όργανο, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, απέχει από την επιφατική και μόνο διαβούλευση για το θέμα, την οποία άνοιξε ο Υπουργός Εσωτερικών, δεδομένου ότι η συμμετοχή μας, μόνο για να δώσει άλλοθι και νομιμοποίηση στις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές, δε θα είχε κανέναν ουσιαστικό λόγο. Ζητάμε πρωτίστως να ανοίξουν θέματα, όπως η διοικητική και οικονομική μας αυτοτέλεια στην αλλαγή του Καλλικράτη, και εν συνεχεία θέματα, όπως η εκλογική διαδικασία. Η Κυβέρνηση προτίμησε να πράξει αντίστροφα, επιδιώκοντας πιθανώς ή προφανώς να βελτιώσει την κομματική της έδραση στις τοπικές κοινωνίες.

Επί του παρόντος, διατελούμε.

 • Πώς είδατε την απόφαση για τους δασικούς χάρτες; Φαίνεται πως οδεύουμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Το γεγονός ότι επιτέλους έπρεπε να μπει μια τάξη με σωστή κωδικοποίηση και χαρακτηρισμό των εκτάσεων, είναι αδιαμφισβήτητο. Όμως, λόγω της προχειρότητας και της βιασύνης, με την οποία το έχει διαχειριστεί η κυβέρνηση, έχει δημιουργηθεί μείζον ζήτημα στις τοπικές μας κοινωνίες, το οποίο μόνο πολιτικά μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αντιληπτό είναι ότι η εκτέλεση των δασικών αυτών χαρτών θα επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα στα νησιά μας και η αντιμετώπισή τους (διοικητική και νομική) είναι οικονομικά δυσβάσταχτη για τους ήδη ταλαιπωρημένους δημότες. Είναι, επίσης, αντιληπτό ότι οι χάρτες αυτοί αναγνωρίζουν δασικές εκτάσεις ακόμη και εντός οικισμών, ενώ τα προβλεπόμενα παράβολα των αντιρρήσεων είναι πολύ υψηλά, δηλαδή καλούνται οι δημότες να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα λάθη της διοίκησης, για τα οποία δεν ευθύνονται.

Σε συνέχεια των αποφάσεων της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των περισσότερων Δήμων, μεταξύ των οποίων και του δικού μας, ζητήσαμε την ανάκληση της διαδικασίας και την επανατοποθέτησή τους σε σωστή βάση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τις αποφάσεις των προαναφερόμενων φορέων και συγκεκριμένα λάβαμε απόφαση για τα ακόλουθα:

– Άμεση αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών και ειδικά των περιοχών που εξαιρούνται με το ΦΕΚ 3503/31.10.2016, ή επικουρικά αναστολή της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων.

– Ενημέρωση των δασικών χαρτών με τα όρια των οικισμών, σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ ’87 και σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία.

– Ενημέρωση των δασικών χαρτών με τις εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις.

– Καταχώρηση των τελεσίδικων πράξεων χαρακτηρισμού εκτάσεων.

– Σε κάθε περίπτωση παράταση της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων σε έξι μήνες (από την καταχώρηση των ανωτέρω).

– Κατάργηση του ειδικού τέλους, το οποίο προσβλέπει σε μια ακόμη φοροεισπρακτική διαδικασία δυσχεραίνοντας την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση των πολιτών.

• Ο Τουρισμός παραμένει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης για τα νησιά μας. Πρέπει κατά την άποψή σας να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους νησιώτες για να συνεχίσουν να ασχολούνται με τον Τουρισμό την στιγμή που έχουν υποστεί την φορομπηχτική πολιτική από τα μέτρα και τις αυξήσεις στον ΦΠΑ;

Τα τελευταία χρόνια όλη η Ελλάδα έχει υποστεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τη φορομπηχτική πολιτική. Η αλήθεια είναι ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά μας δεν αποτελούσε προνόμιο για τους νησιώτες, αλλά ένα αντισταθμιστικό μέτρο για το αυξημένο πράγματι κόστος διαβίωσης των νησιωτών. Για όλους εμάς τους νησιώτες αποτέλεσε μια ακόμη ήττα της νησιωτικότητας. Κατά την άποψή μου και λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, ως σύμβουλος ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, είναι σαφές ότι το ασταθές φορολογικό πλαίσιο στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, καθώς και η υπερφορολόγηση, λειτουργούν τελείως αποτρεπτικά για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Δυστυχώς, σε μια εποχή πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας με μοναδική ορατή διέξοδο την πραγματοποίηση επενδύσεων, η επιχειρηματικότητα παραμένει δαιμονοποιημένη. Ιδιαίτερα για τα νησιά μας, η πραγματοποίηση στοχευμένων επενδύσεων δημόσιων και ιδιωτικών, με γνώμονα την «έξυπνη εξειδίκευση» και την ταυτότητα του κάθε προορισμού, αποτελεί μονόδρομο και σίγουρα θα συμβάλει πέραν της οικονομικής ευμάρειας των τοπικών μας κοινωνιών και στην αύξηση του εθνικού μας ΑΕΠ λόγω του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί και θα εξακολουθήσει να αποτελεί τα επόμενα χρόνια αναμφίβολα τη βαριά βιομηχανία.

• Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κέρδισε τον τίτλο της ‘Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019’. Η γαστρονομία είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης για τα νησιά μας;

Η ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη της βιομηχανίας του τουρισμού με ποσοτικούς όρους, αλλά και η έμφαση σε ποιοτικά στοιχεία, έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην ανάδυση νέων τουριστικών προϊόντων, όπως αυτό του γαστρονομικού τουρισμού. Αναμφίβολα, οι ταξιδιώτες σήμερα είναι πιο απαιτητικοί και έχει αποδειχθεί ότι ο γαστρονομικός τουρισμός αυξάνεται κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο. Η γαστρονομία και η παραδοσιακή διατροφή αποτελούν σίγουρα στοιχεία πολιτισμού, δηλωτικά της ταυτότητας και της φυσιογνωμίας των νησιών μας.

 • Ετοιμάζετε μια δυναμική διαφημιστική προβολή για την Σύρο ενόψει του Πάσχα. Μιλήστε μας γι αυτό. Μαθαίνουμε πως ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη οι προ-κρατήσεις.

Σχεδιάζουμε και πραγματοποιούμε στοχευμένες κινήσεις για τη συστηματική και εξαντλητική προβολή του νησιού μας και τις 4 εποχές του χρόνου. Έτσι, για το φετινό Πάσχα, σε συνεργασία με την Marketing Greece, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τηλεοπτικά μέσα εθνικής εμβέλειας, υλοποιούμε μια επιθετική καμπάνια προβολής του νησιού μας, κάνοντας χρήση σύγχρονων εργαλείων, Internet και Video Marketing. Το αποτέλεσμα, νομίζω, το βλέπει ολόκληρη η Ελλάδα, μιας που η Σύρος, παρόλο που είναι ήδη καθιερωμένος πασχαλινός προορισμός, παίζει και φέτος παντού. Παρά το γεγονός ότι, για την περίοδο του Πάσχα, στοχεύουμε αποκλειστικά σε Έλληνες τουρίστες και παρά το γεγονός ότι το εισόδημα έχει τρωθεί τα τελευταία χρόνια, εντούτοις, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, εκτιμούμε ότι οι αφίξεις των επισκεπτών για τη Μ. Εβδομάδα θα κινηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα και ενδεχομένως να καταγράψει το νησί μας ρεκόρ αφίξεων. Παρά τις δυσκολίες, τουριστικά η Σύρος αποδεικνύει ότι προσπαθεί και ακόμη καλύτερα τα καταφέρνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Euro 2024: Με το …καλησπέρα προβάδισμα για Βοσνία

Προκριματικά για το Euro 2024 .. Φαβορί και αουτσάιντερ για τον 10ο όμιλο. Τι λέει η Foxbet.gr

Πανναξιακός ΑΟ: Ποια η θέση του Δήμου για το βοηθητικό γήπεδο;

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανναξιακός ΑΟ σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο "8χ8" στο ΔΑΚ Νάξου

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: Αποκτούν οι Κυκλάδες σύγχρονο οδοφωτισμό

Αγώνας δρόμου για να αντικατασταθούν περί τους 8.160 ιστούς στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης

Μήλος: Τουριστική προβολή στην Ιταλία

Χρόνο με το χρόνο η Μήλος μοιάζει να κερδίζει μέρος από την ιταλική αγορά

Σαντορίνη – Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Συνάντηση με υπεύθυνο του ΔΑΠΠΟΣ

Συνάντηση ενημέρωσης της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Θήρας με τον πρόεδρο του ΔΑΠΠΟΣ κ. Βασίλη Αλαφούζο

Ψηφιακοί ξεναγοί πολιτιστικών δρώμενων σε Ανδρο και Κύθνο

Πολυκαναλική ξενάγηση τεκμηρίων Καϊρείου Βιβλιοθήκης Άνδρου- ψηφιακή ξενάγηση στον λαογραφικό πολιτισμό της Κύθνου

Μήλος – Φόρτωμας: Τριήμερη επίσκεψη και σημαντικές συναντήσεις

Τριήμερη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στη Μήλο - Τι αναφέρει

Μύκονος: Οι απειλές σε αρχαιολόγους καλά κρατούν

Νέο απειλητικό sms σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Conde Nast Traveller 2023: Πρώτη η Σαντορίνη, δεύτερη η Σύρος και τέταρτη η Νάξος

Τα καλύτερα ελληνικά νησιά που προτείνει το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό για το 2023 .. Ποια είναι στην 1η δεκάδα

+πλευση: Διαδικτυακές εκπαιδευτικές δράσεις σε ακριτικά νησιά

Οι δράσεις απο την +πλεύση στα νησιά του Αιγαίου

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής