Κυριακή, 11 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΕλλάδα - Σ. Μαργαρίτη: BLACK FRIDAY ή «Παρασκευή για το...

Ελλάδα – Σ. Μαργαρίτη: BLACK FRIDAY ή «Παρασκευή για το Μέλλον» ;

|

Η Ναξιώτισσα συγγραφέας, Σοφία Μαργαρίτη μας μιλάει για την Black Friday και μας δίνει τροφή για σκέψη 

BlackFriday, από τη δεκαετία του ’60 – ’70, που μαύρο στυλό χρησιμοποιούσαν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων για να σημειώσουν στα βιβλία τους το πλεόνασμα από τις πωλήσεις της ημέρας, μέχρι σήμερα η φρενίτιδα του καταναλωτισμού έχει λεηλατήσει τον ανύποπτο καταναλωτή.

Της Σοφίας Μαργαρίτη (*)

Την συγκεκριμένη Παρασκευή μανιώδεις αγοραστές εισβάλλουν πολιορκητικά, πατώντας πάνω σε πτώματα, σε πλήρως εξοπλισμένα πολυκαταστήματα, για να αποκτήσουν ανεξαιρέτως ό,τι τους προσφέρεται σε διατίμηση, κοψοχρονιά. Ακολουθεί και η Cyber Monday για αγορές αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Ο συλλογικός χαρακτήρας και η μαζική ανταπόκριση στο έθιμο, το κατέστησε διεθνές δρώμενο, επιβεβαιώνοντας τον εξανδραποδισμό του ανθρώπου στο υλιστικό πρότυπο ζωής.

Η καταναλωτική κοινωνία μας, απόκτησε φασματική μορφή ολοκληρωτικού χαρακτήρα, καθώς αναγορεύει τις υλικές ανάγκες της σε αξίες παγκόσμιες και μεταφυσικές και θάβει εντέχνως τις επιπτώσεις αυτής της αλλοτριωτικής μετάλλαξης. Ο άνθρωπος θύμα έχει αχρηστεύσεικάθε αμυντικό του μηχανισμό και συνειδητοποιεί την ελλειμματικότητά του ως έλλειψη του «έχειν» και όχι ως έλλειψη του «είναι». Τον πιάνει ο φόβος όχι μήπως η οικονομική κρίση που κραδαίνει τη ρομφαία της τόσα χρόνια, αποτελέσει θανάσιμη απειλή της ζωής ή της ελευθερίας του, αλλά μήπως σημάνει την περιστολή της καταναλωτικής του ηδονοθηρίας, μήπως απειλούνται οι ανέσεις και τα αγαθά του. Έτσι επιδίδεται στον άκρατο καταναλωτισμό αμυνόμενος στον φόβο των υλικών περιορισμών, πιο εξαγριωμένος παρά ποτέ.

Οι συνέπειες είναι να αποκαλύπτεται η τραγική μοίρα του, η υπερφίαλη και απερίσκεπτη στάση του, στο βωμό του καταναλωτισμού να θυσιάζει αλόγιστα το φυσικό περιβάλλον, το λίκνο της ύπαρξής του. Το οικονομικό σύστημα, στηριζόμενο στη μαζική παραγωγή αγαθών, οδηγεί στην απομύζηση των φυσικών πόρων, στην ενεργειακή εξάντληση και την κλιματική αλλαγή, που τείνει μακροπρόθεσμα να διαβρώσει συθέμελα το υλικό οικοδόμημα του ανθρώπινου πολιτισμού.

Και η απάντηση σε αυτό το μηδενισμό έρχεται πάλι … Παρασκευή! Αυτή τη φορά με την «Παρασκευή για το μέλλον», δράση που αφορά στους νέους σε ολόκληρο τον κόσμο, που μετέχουν στο κίνημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με αίτημα την λήψη μέτρων για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι μαθητές, κάνουν κοπάνα, θυσιάζουν ώρες μαθημάτων και σχόλης για να ενημερωθούν, να διαδηλώσουν, να καταγγείλουν, να διεκδικήσουν το μέλλον τους, στηριζόμενοι από τριανταπέντε ΜΚΟ και εκατομμύρια άλλους ανθρώπους σε πολλές χώρες Ανατολής και Δύσης.Είναι ενθαρρυντική η ευαισθητοποίηση για το θέμα, η επίδειξη της άλλης πλευράς της ανθρώπινης υπόστασης, εκείνης της ανθρωπιάς και της ευσυνειδησίας.

Το αίτημα του σεβασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί οικουμενική αξία. Η οικολογική βλάβη συνδέεται άμεσα με την αλόγιστη και χωρίς όρια κατανάλωση. Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν απειλείται η ύπαρξή μας από τη γύμνια , την έλλειψη εν γένει υλικών μέσω για την ικανοποίηση πλασματικών αναγκών, που υποβάλλονται από το μάρκετινγκ και τη διαφημιστική προπαγάνδα, ότι το «έχειν» εξασφαλίζει εξωτερικό πλούτο και εσωτερική ένδεια, δεν σώζει, αφανίζει, δεν οδηγεί στο άπειρο αλλά στο μηδέν.

Ούτε είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το περιβαλλοντικό ζήτημα με την αξίωση επιστροφής σε μορφές πρωτόγονου βίου. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αυτό θα ήταν οπισθοδρόμηση ασυγχώρητη. Είναι θέμα ηθικό. Είναι θέμα επαγρύπνησης. Να γίνει ο πολίτης ενεργός, να δράσει απέναντι στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό που επιβάλλει έναν άνθρωπο εξ ολοκλήρου υλικό, με σβησμένα μέσα του τα φώτα, από την καταναλωτική τυραννία, ενός ανθρώπου που άγεται και φέρεται από την τρισυπόστατη δεσποτεία του αιώνα μας : τα πολιτικά συμφέροντα, τον οικονομικό ανταγωνισμό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ως υπηρέτη τους.

Σκεφτείτε λοιπόν καλά, πριν αποφασίσετε πώς θα περνάτε την Παρασκευή σας, Μαύρη, ως υποδουλωμένοι παθητικοί, χειραγωγούμενοι καταναλωτές, χωρίς άλλη προσδιοριστική ιδιότητα, ή με άνοιγμα στο Μέλλον, ως ενεργοί πολίτες με ενσυναίσθηση, κατανόηση, αίσθηση ηθικής ευθύνης απέναντι στους άλλους και τη φύση… Μαύρη Παρασκευή ή Παρασκευή για το Μέλλον; 

(*) Η Σοφία Μαργαρίτη είναι συγγραφέας, αρθρογραφεί σε τακτική βάση στα ΜΜΕ και έχει καταγωγή από τη Νάξο 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης Μαρκόπουλος

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. (video)

Μύκονος – Μουσείο Μπενάκη: Εκδήλωση “Μεταλλεία Μυκόνου – μια ιστορία στο φως”

Σάββατο 17 Ιουνίου.. Ο Δήμος Μυκόνου διοργανώνει εκδήλωση «Μεταλλεία Μυκόνου – μια ιστορία στο φως» στο Μουσείο Μπενάκη

Σέριφος: Να διασωθεί η παράδοση του νησιού

Επιστημονική ημερίδα "Ακολουθώντας τις ράγες" στη Χώρα Σερίφου - οι ομιλητές, τα συμπεράσματα

Πάρος: “Καυτός” Μαϊος, η κίνηση του Αγίου Πνεύματος άγγιξε το 2019 (πίνακες)

Πάνω από 80.000 επισκέπτες δέχτηκε η Πάρος το Μάϊο από θάλασσα και αέρα με τις αυξήσεις έναντι του προηγούμενου έτους να ξεπερνούν το μέσο όρο της χώρας. (πίνακες)

Πάτμος: Συνελήφθη 27χρονος για βιασμό 70χρονης (!!!)

Σοκ στην τοπική κοινωνία της Πάτμου - Συνελήφθη 27χρονος για βιασμό 70χρονης - Την απείλησε με μαχαίρι στο σπίτι της

Σύρος: Ξεκινάει τη Δευτέρα, 4ημερο εθελοντικής αιμοδοσίας

Εθελοντική αιμοδοσία στη Σύρο - Χρονοδιάγραμμα

Στοίχημα – Champions League: Τελικός με over και προβάδισμα σε Σίτι

Η προταση από την Foxbet.gr... Τελικός Champions League 2023 και τι παίζουμε;

Estiatoria.gr – Golden Awards: “Στο Λαδόχαρτο” και “Dal Professore” στη κορυφή της γεύσης

Ποια είναι τα εστιατόρια και οι σεφ που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Estiatoria.gr Golden Awards - Η εικόνα των Κυκλάδων

Εστίαση: Μπήκαν οι υπογραφές για αυξήσεις (10,5%) μισθών

Από 1ης Ιουνίου οι μισθοί ενισχύονται 5,5% και ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024, θα αυκηθούν επιπλέον κατά 5%

Κολομβία: Βρέθηκαν μετά από 40 ημέρες ζωντανά τέσσερα παιδιά στη ζούγκλα

Tο «θαύμα» της Κολομβίας: Βρέθηκαν ζωντανά μετά από 40 ημέρες τα τέσσερα παιδιά που είχαν χαθεί στη ζούγκλα

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: “Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποπέμψει άμεσα τον νταή αντιδήμαρχο”

Η δημοτική παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" ζητάει από τον Δήμαρχο την άμεση απομπομπή του Αντιδημάρχου Παιδείας για την εις βάρος του καταγγελία από πολίτη του νησιού

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.