Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΤα "δώρα από την Ελλάδα" μέσω της Κουζίνας Αιγαίου πάνε ...Νέα Υόρκη

Τα “δώρα από την Ελλάδα” μέσω της Κουζίνας Αιγαίου πάνε …Νέα Υόρκη

|

Πέντε διακεκριμένοι σεφ θα ταξιδέψουν Αμερική για το μεγαλύτερο γαστρονομικό συμβάν της χρονιάς (!!) – Ο Γιάννης Γαβαλάς από την Ηρακλειά εκπροσωπεί τις Κυκλάδες και μας λέει τις εντυπώσεις του 

Μια μεγάλη μέρα για την προβολή του τόπου μας και δη της άρτιας Ελληνικής Κουζίνας του Νοτίου Αιγαίου έρχεται στις 16 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, 5 διακεκριμένοι Έλληνες Σεφ θα ταξιδέψουν στην Νέα Υόρκη για να παρουσιάσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο μενού στην πιο σημαντική εκδήλωση γαστρονομίας που πραγματοποιείται στην Αμερική.

Στις 16 Μαρτίου, η ελληνική κουζίνα δίνει το «παρών» για πρώτη φορά στο «Beard House» του «James Beard Foundation» στη Νέα Υόρκη, που διοργανώνει τα «James Beard Awards», την πιο σημαντική εκδήλωση γαστρονομικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιείται στην Αμερική. Στην εκδήλωση «Gifts from Greece» – Δώρα από την Ελλάδα, που πραγματοποιείται με σκοπό την προβολή των γαστρονομικών θησαυρών της κουζίνας των νησιών του Αιγαίου, θα μαγειρέψουν ως προσκεκλημένοι σεφ οι Χρήστος Αθανασιάδης (Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος) Ιωάννης Γαβαλάς (Bakalo, Μύκονος), Παναγιώτης Διαμαντής (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτης Μισομικές (Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργος Στυλιανουδάκης (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος).

Σημειώνουμε ότι τα «James Beard Awards» είναι η σημαντικότερη διοργάνωση επιβράβευσης εστιατορίων και επαγγελματιών που αναδεικνύουν ποικιλοτρόπως την αμερικανική γαστρονομική κουλτούρα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναβάθμισης του χώρου της εστίασης. To «James Beard Foundation» είναι ένας Εθνικός Μη-Κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη που δημιουργήθηκε προς τιμήν του Αμερικανού James Beard, μιας από τις επιδραστικότερες μορφές της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής. Η επίσημη τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου.

Το μενού της βραδιάς
Ορεκτικά
Πιταρούδια
Αβγά ορτυκιού καγιανά με Λούτζα Μυκόνου
Πασχάτης (ή λαμπριώτικο)

Σούπα, σαλάτα και κυρίως
Σούπα θαλασσινών με αστακό, βασιλικό καβούρι, ντομάτα κονφί, λάδι αρωματισμένο με μαϊντανό και κρέμα σαφράν από την Αστυπάλαια

Αιγαιοπελαγίτικη σαλάτα με λαχανικά εποχής και τσάι 19 βοτάνων

Χταπόδι μαγειρεμένο sous vide, γλασαρισμένο με μέλι και σόγια, με πουρέ από κουκιά αρωματισμένο με μαστίχα

Φιλέτο σπάρου με μπάμιες σοτέ, καπνιστές πατάτες, ντοματίνια και ελιές.

Στιφάδο με Wagyu Rib-Eye, σάλτσα ντομάτας, μυρωδικά, κρεμμύδια και κρέμα πατάτας

Επιδόρπιο
Πουτίγκα ρυζιού με σαφράν, παστέλι και παγωτό φιστίκι

Στο μενού χρησιμοποιούνται αγνά υλικά από τα νησιά του Αιγαίου, όπως το σαφράν Αστυπάλαιας και η Λούτζα Μυκόνου, πρωτοποριακές γεύσεις για την απαιτητική Αμερικάνικη κοινωνία όπου το θαλασσινό συνδυασμένο με την πληθωρική επίγευση των μοναδικών βοτάνων, αναμένουμε να εντυπωθούν μνήμες που σε ταξιδεύουν στην μοναδική απλότητα του Αιγαίου.

Ιθύνον νους του ειδικού μενού , 0 σεφ Χρήστος Αθανασιάδης που σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συνοδοιπόρους σεφ  σ’αυτό το σημαντικό ταξίδι, πρότειναν σαν μενού όλη την ξεχωριστή κουζίνα του Νοτίου Αιγαίου μέσα σε ένα και μοναδικό γεύμα.

Μιλήσαμε με τον Γιάννη Γαβαλά, τον «δικό μας» διακεκριμένο σεφ από την Ηρακλειά, που με την εμπειρία και το μεράκι που τον διακρίνει, θα δώσει με μεγάλη ευθύνη και τιμή το μοναδικό του νησιώτικο στίγμα στην σημαντική αυτή διάκριση για την Ελλάδα

  • Πείτε μας δυο λόγια για αυτό το σημαντικό γεγονός

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς υπήρχε μια προσπάθεια αρκετών χρόνων να μπορέσουμε σαν Ελληνική Κουζίνα να εισχωρήσουμε στο “James Beard Foundation”. Το ίδρυμα αυτό είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κι εγκυρότερος γαστρονομικός οργανισμός της Αμερικής με έδρα τη Νέα Υόρκη και οι απαιτήσεις πολύ μεγάλες. Στα «Δώρα από την Ελλάδα» παρουσιάζουμε την κουζίνα του Αιγαίου και είναι ευτυχές το γεγονός ότι εγώ με τα παιδιά είμαστε νησιώτες, οι 2 με βάση τη Μύκονο, οι άλλοι δυο με βάση τη Ρόδο κι εγώ από την Ηρακλειά. Ο κ. Στυλιανουδάκης έχει καταγωγή από την Κρήτη, και κατ’αυτό τον τρόπο δημιουργήσαμε με πολύ κόπο την «Ταυτότητα» του μενού χρησιμοποιώντας προιόντα από 9 νησιά των Κυκλάδων, καταλήγοντας σε ένα συνολικά δουλεμένο μενού, σε μια ομαδική προσπάθεια.

 

  • Έχουμε Ναξιώτικο προϊόν στο μενού?

Δυστυχώς όχι. Μπήκα πολύ αργά στην διαδικασία του μενού διότι με βρήκαν αργότερα. Ξέρεις, η συμμετοχή σε κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολη, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι σεφ που προσπαθούν να πάνε εδώ και χρόνια αλλά δεν μπορούν

 

  • Πως νιώθεις σαν πρεσβευτής της Ελλάδας σε κάτι τόσο σημαντικό?

Νιώθω μεγάλη τιμή αλλά και αρκετό άγχος. Είναι μεγάλη η ευθύνη που κουβαλάμε στους ώμους μας και θέλουμε να φανούμε αντάξιοι αυτής της τιμής για τα νησιά μας, για την Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι είναι ένα πολύ καταξιωμένο ίδρυμα στην Αμερική. Το μεσημέρι σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα θα παρουσιάσουμε το μενού σε 60 δημοσιογράφους σε γκαλά, όπου θα κριθούν τα πάντα. Και κατόπιν, θα ξαναμαγειρέψουμε σε μια ειδική εκδήλωση για το κοινό όπου η πρόσκληση είναι στα 170 δολάρια και 135 για τα μέλη αντίστοιχα. Θα είναι ένα άκρως απαιτητικό κοινό για το οποίο έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ακίνητο του ιδρύματος «James Beard Foundation” η οποία είναι ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ιδρύματος όπου δίνεται ειδική έμφαση στον Ήλιο και το μπλέ της Μεσογείου για τους ταξιδιώτες. Η λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί από τον Σκούρα

 

  • Πιστεύεις ότι ένα τόσο σημαντικό γεγονός θα ανοίξει δίοδο επικοινωνίας των προϊόντων της Ελληνικής Γης στην Αμερική?

Οπωσδήποτε! Ήδη η παρούσα συμμετοχή μας δίνει ένα ικανοποιητικό πάτημα κι ένα άνοιγμα για μεγάλες ευκαιρίες στο μέλλον

 

Είμαστε περήφανοι για την ομάδα αυτή που θα τιμήσουν το Αιγαίο μας και τους ευχόμεθα από καρδιάς την καλύτερη δυνατόν επιτυχία. Ας είναι η πρώτη δίαυλος επικοινωνίας της νησιωτικής κουλτούρας που θα χτίσει ένα ζοφερό μέλλον για την διατήρηση της νησιοτικότητας μέσω της αγάπης για την ολιστική εμπειρία της Ελληνικής μοναδικής Γης. Θα είμαστε κι εμείς εκεί, νοερά μαζί τους στις 16 Μαρτίου!

Πληροφορίες για το συμβάν μπορείτε να βρείτε στο www.jamesbeard.org

Το παρόν άρθρο συντάχθηκε με πληροφορίες από το www.greekgastronomyguide.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Μπάρμπαρα”: Σύσταση για προσέλευση στην εργασία μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας

Μαζί με τον υδράργυρο, «παγώνει» η λειτουργία υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική τη Δευτέρα.

Λέρος: Κατέληξαν τρία παιδιά που είχαν εντοπιστεί σε ναυάγιο

Λέρος: Πέθαναν τα τρία παιδιά παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών

Κλειστά τα σχολεία σε Φολέγανδρο, Κύθνο και Σίφνο

Τρεις ακόμη δήμοι στις Δυτικές και Νότιες Κυκλάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών τους μονάδων

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα αύριο Δευτέρα

Δεμένα και αύριο Δευτέρα (06/02) τα πλοία από την Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο και Μύκονο

Κλειστά τα σχολεία αύριο (06/02) στο Δήμο Θήρας

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει τα σχολεία και στο Δήμο Θήρας

Μήλος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα (06/02)

Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα θα είναι κλειστα τα σχολεία όλων των βαθμίδων

“Μπάρμπαρα”: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων - Ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασίας

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου τις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας: Κόβει τη πίτα του μετά μουσικής

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτική του

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Ερχεται η … έξυπνη μαρίνα στη Νάξο

Συνεργασία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου με την Εurobank... Ποιος είναι ο λόγος;

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εγγαρές: Κόβει ο σύλλογος τη πίτα του την προσεχή Κυριακή (05/02)

Ο Σύλλογος Εγγαριτών Νάξου «Άγιος Τρύφων» κόβει τη πίτα του.. Πότε και που

Το μπάτουδο από τα χέρια της κας Μαριάννας Βαλέρη (video)

Μπάτουδο... πρόκληση από ναξιώτικα υλικά στο Action 24! (video)

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)