Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΤα "δώρα από την Ελλάδα" μέσω της Κουζίνας Αιγαίου πάνε ...Νέα Υόρκη

Τα “δώρα από την Ελλάδα” μέσω της Κουζίνας Αιγαίου πάνε …Νέα Υόρκη

|

Πέντε διακεκριμένοι σεφ θα ταξιδέψουν Αμερική για το μεγαλύτερο γαστρονομικό συμβάν της χρονιάς (!!) – Ο Γιάννης Γαβαλάς από την Ηρακλειά εκπροσωπεί τις Κυκλάδες και μας λέει τις εντυπώσεις του 

Μια μεγάλη μέρα για την προβολή του τόπου μας και δη της άρτιας Ελληνικής Κουζίνας του Νοτίου Αιγαίου έρχεται στις 16 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, 5 διακεκριμένοι Έλληνες Σεφ θα ταξιδέψουν στην Νέα Υόρκη για να παρουσιάσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο μενού στην πιο σημαντική εκδήλωση γαστρονομίας που πραγματοποιείται στην Αμερική.

Στις 16 Μαρτίου, η ελληνική κουζίνα δίνει το «παρών» για πρώτη φορά στο «Beard House» του «James Beard Foundation» στη Νέα Υόρκη, που διοργανώνει τα «James Beard Awards», την πιο σημαντική εκδήλωση γαστρονομικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιείται στην Αμερική. Στην εκδήλωση «Gifts from Greece» – Δώρα από την Ελλάδα, που πραγματοποιείται με σκοπό την προβολή των γαστρονομικών θησαυρών της κουζίνας των νησιών του Αιγαίου, θα μαγειρέψουν ως προσκεκλημένοι σεφ οι Χρήστος Αθανασιάδης (Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος) Ιωάννης Γαβαλάς (Bakalo, Μύκονος), Παναγιώτης Διαμαντής (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτης Μισομικές (Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργος Στυλιανουδάκης (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος).

Σημειώνουμε ότι τα «James Beard Awards» είναι η σημαντικότερη διοργάνωση επιβράβευσης εστιατορίων και επαγγελματιών που αναδεικνύουν ποικιλοτρόπως την αμερικανική γαστρονομική κουλτούρα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναβάθμισης του χώρου της εστίασης. To «James Beard Foundation» είναι ένας Εθνικός Μη-Κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη που δημιουργήθηκε προς τιμήν του Αμερικανού James Beard, μιας από τις επιδραστικότερες μορφές της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής. Η επίσημη τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου.

Το μενού της βραδιάς
Ορεκτικά
Πιταρούδια
Αβγά ορτυκιού καγιανά με Λούτζα Μυκόνου
Πασχάτης (ή λαμπριώτικο)

Σούπα, σαλάτα και κυρίως
Σούπα θαλασσινών με αστακό, βασιλικό καβούρι, ντομάτα κονφί, λάδι αρωματισμένο με μαϊντανό και κρέμα σαφράν από την Αστυπάλαια

Αιγαιοπελαγίτικη σαλάτα με λαχανικά εποχής και τσάι 19 βοτάνων

Χταπόδι μαγειρεμένο sous vide, γλασαρισμένο με μέλι και σόγια, με πουρέ από κουκιά αρωματισμένο με μαστίχα

Φιλέτο σπάρου με μπάμιες σοτέ, καπνιστές πατάτες, ντοματίνια και ελιές.

Στιφάδο με Wagyu Rib-Eye, σάλτσα ντομάτας, μυρωδικά, κρεμμύδια και κρέμα πατάτας

Επιδόρπιο
Πουτίγκα ρυζιού με σαφράν, παστέλι και παγωτό φιστίκι

Στο μενού χρησιμοποιούνται αγνά υλικά από τα νησιά του Αιγαίου, όπως το σαφράν Αστυπάλαιας και η Λούτζα Μυκόνου, πρωτοποριακές γεύσεις για την απαιτητική Αμερικάνικη κοινωνία όπου το θαλασσινό συνδυασμένο με την πληθωρική επίγευση των μοναδικών βοτάνων, αναμένουμε να εντυπωθούν μνήμες που σε ταξιδεύουν στην μοναδική απλότητα του Αιγαίου.

Ιθύνον νους του ειδικού μενού , 0 σεφ Χρήστος Αθανασιάδης που σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συνοδοιπόρους σεφ  σ’αυτό το σημαντικό ταξίδι, πρότειναν σαν μενού όλη την ξεχωριστή κουζίνα του Νοτίου Αιγαίου μέσα σε ένα και μοναδικό γεύμα.

Μιλήσαμε με τον Γιάννη Γαβαλά, τον «δικό μας» διακεκριμένο σεφ από την Ηρακλειά, που με την εμπειρία και το μεράκι που τον διακρίνει, θα δώσει με μεγάλη ευθύνη και τιμή το μοναδικό του νησιώτικο στίγμα στην σημαντική αυτή διάκριση για την Ελλάδα

  • Πείτε μας δυο λόγια για αυτό το σημαντικό γεγονός

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς υπήρχε μια προσπάθεια αρκετών χρόνων να μπορέσουμε σαν Ελληνική Κουζίνα να εισχωρήσουμε στο “James Beard Foundation”. Το ίδρυμα αυτό είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κι εγκυρότερος γαστρονομικός οργανισμός της Αμερικής με έδρα τη Νέα Υόρκη και οι απαιτήσεις πολύ μεγάλες. Στα «Δώρα από την Ελλάδα» παρουσιάζουμε την κουζίνα του Αιγαίου και είναι ευτυχές το γεγονός ότι εγώ με τα παιδιά είμαστε νησιώτες, οι 2 με βάση τη Μύκονο, οι άλλοι δυο με βάση τη Ρόδο κι εγώ από την Ηρακλειά. Ο κ. Στυλιανουδάκης έχει καταγωγή από την Κρήτη, και κατ’αυτό τον τρόπο δημιουργήσαμε με πολύ κόπο την «Ταυτότητα» του μενού χρησιμοποιώντας προιόντα από 9 νησιά των Κυκλάδων, καταλήγοντας σε ένα συνολικά δουλεμένο μενού, σε μια ομαδική προσπάθεια.

 

  • Έχουμε Ναξιώτικο προϊόν στο μενού?

Δυστυχώς όχι. Μπήκα πολύ αργά στην διαδικασία του μενού διότι με βρήκαν αργότερα. Ξέρεις, η συμμετοχή σε κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολη, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι σεφ που προσπαθούν να πάνε εδώ και χρόνια αλλά δεν μπορούν

 

  • Πως νιώθεις σαν πρεσβευτής της Ελλάδας σε κάτι τόσο σημαντικό?

Νιώθω μεγάλη τιμή αλλά και αρκετό άγχος. Είναι μεγάλη η ευθύνη που κουβαλάμε στους ώμους μας και θέλουμε να φανούμε αντάξιοι αυτής της τιμής για τα νησιά μας, για την Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι είναι ένα πολύ καταξιωμένο ίδρυμα στην Αμερική. Το μεσημέρι σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα θα παρουσιάσουμε το μενού σε 60 δημοσιογράφους σε γκαλά, όπου θα κριθούν τα πάντα. Και κατόπιν, θα ξαναμαγειρέψουμε σε μια ειδική εκδήλωση για το κοινό όπου η πρόσκληση είναι στα 170 δολάρια και 135 για τα μέλη αντίστοιχα. Θα είναι ένα άκρως απαιτητικό κοινό για το οποίο έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ακίνητο του ιδρύματος «James Beard Foundation” η οποία είναι ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ιδρύματος όπου δίνεται ειδική έμφαση στον Ήλιο και το μπλέ της Μεσογείου για τους ταξιδιώτες. Η λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί από τον Σκούρα

 

  • Πιστεύεις ότι ένα τόσο σημαντικό γεγονός θα ανοίξει δίοδο επικοινωνίας των προϊόντων της Ελληνικής Γης στην Αμερική?

Οπωσδήποτε! Ήδη η παρούσα συμμετοχή μας δίνει ένα ικανοποιητικό πάτημα κι ένα άνοιγμα για μεγάλες ευκαιρίες στο μέλλον

 

Είμαστε περήφανοι για την ομάδα αυτή που θα τιμήσουν το Αιγαίο μας και τους ευχόμεθα από καρδιάς την καλύτερη δυνατόν επιτυχία. Ας είναι η πρώτη δίαυλος επικοινωνίας της νησιωτικής κουλτούρας που θα χτίσει ένα ζοφερό μέλλον για την διατήρηση της νησιοτικότητας μέσω της αγάπης για την ολιστική εμπειρία της Ελληνικής μοναδικής Γης. Θα είμαστε κι εμείς εκεί, νοερά μαζί τους στις 16 Μαρτίου!

Πληροφορίες για το συμβάν μπορείτε να βρείτε στο www.jamesbeard.org

Το παρόν άρθρο συντάχθηκε με πληροφορίες από το www.greekgastronomyguide.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ – Παλαίμαχοι: “8×8 αύριο κιόλας…”

Οι παλαίμαχοι του Πανναξιακού ΑΟ παίρνουν θέση για το υπό κατασκευή γήπεδο "8χ8" στη Νάξο

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Οι “ΧοροΝάξιοι” γιορτάζουν με μία υπέροχη θεατρική παράσταση

Θεατρική παράσταση αύριο Κυριακή 26 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου από τους "ΧοροΝάξιους"... Τι ώρα...

Αμοργός: Σε διαβούλευση οι μελέτες για την βελτίωση του λιμανιού στα Κατάπολα

Μελέτη Αναβάθμισης λιμενικών εγκαταστάσεων στα Κατάπολα Αμοργού - ποιες είναι οι προτάσεις (Pdf)

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Νάξος – ΣΒΑΚ: Σε διαβούλευση από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σε διαβούλευση τέθηκαν τα μέτρα για το ΣΒΑΚ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Το ερωτηματολόγιο στον αέρα

Ακαδημία Αθηνών: Βράβευσε τους τρεις νέους που βοήθησαν συνανθρώπους τους στα Τέμπη

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους τρεις νέους για τον ηρωισμό τους και το αίσθημα ανθρωπιάς τους - Ανάμεσά τους και φοιτητής από τους Λειψούς

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Στοίχημα: Με στρατηγική και μεθοδολογία το ποντάρισμα

Πόσα χρήματα να ποντάρω στο στοίχημα; Σκέψεις γύρω από τον τρόπο που παίζει κάποιος τα λεφτά του

Γ. Πολυχρονάκος: “Θα δοθούν απαντήσεις για τα ερωτήματα που αφορούν το αεροδρόμιο Νάξου;”

Γιάννης Πολυχρονάκος - Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες: "Θα απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός στα ερωτήματα για το αεροδρόμιο Νάξου;"

Αρκιοί: Ο μικρός Αγγελος φέτος θα κάνει παρέλαση με τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Βούλας

Ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών δεν θα παρελάσει μόνος - Η πρωτοβουλία του 1ου Δημοτικού Βούλας που συγκινεί και που στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή