Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Στην Κω ο διεθνής διαγωνισμός «World Food Gift Challenge 2023»

ΠΝΑΙ: Στην Κω ο διεθνής διαγωνισμός «World Food Gift Challenge 2023»

|

Η Κως θα αποτελέσει το εκπληκτικό φόντο της παγκόσμιας διοργάνωσης στην οποία πρωταγωνιστής είναι ο μικρός τοπικός παραγωγός

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου φιλοξενεί τον διεθνή διαγωνισμό γαστρονομίας «World Food Gift Challenge 2023»

Η Κως θα αποτελέσει το εκπληκτικό φόντο της παγκόσμιας διοργάνωσης στην οποία πρωταγωνιστής είναι ο μικρός τοπικός παραγωγός

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος φέρνει για άλλη μια φορά τη γαστρονομία των νησιών ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, με την απόφασή του να φιλοξενήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα η Κως τον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Τροφίμων (WFGC)  του IGCAT (Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), που θα πραγματοποιηθεί από 26 έως 29 Απριλίου 2023, ως κληρονομιά του τίτλου του Νοτίου Αιγαίου «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019».

«Δεδομένης της εντυπωσιακής δουλειάς που η περιφερειακή αρχή και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος προσωπικά έχει κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια για τη Γαστρονομία των νησιών, είμαστε πολύ υπερήφανοι που διατηρούμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Γαστρονομίας» σχολίασε η Diane Dodd Πρόεδρος του IGCAT και ιδρύτρια της πλατφόρμας των Ευρωπαϊκών/Διεθνών Περιφερειών Γαστρονομίας. «Αυτά που μας έμαθαν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ο γαστρονομικός τους πλούτος και η ανταλλαγή καλών πρακτικών, μέσω της ετικέτας Aegean Cuisine,  του θεσμού των Young Chef Awards, της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας και τώρα μέσω του World Food Gift Challenge είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για το διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο IGCAT» δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση της Επιτροπής να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση στην Κω, σε συνέχεια της πρότασης του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, συμπληρώνοντας: «Ανυπομονούμε να επισκεφθούμε ένα ακόμα εκπληκτικό νησί του Νοτίου Αιγαίου!»

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος επεσήμανε: «Η Γαστρονομία υπήρξε βαριά επένδυση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η σύνδεση του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα ένας από τους αποδοτικότερους στόχους που υπηρετήσαμε. Πιστεύουμε στην αξία και το έργο των μικροπαραγωγών μας και τους υποστηρίζουμε με πράξεις».

Χωρίς να χαθεί χρόνος, η προετοιμασία ξεκίνησε ήδη, με σύσκεψη εργασίας του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στο γραφείο του, στην οποία συμμετείχαν η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, με την πολλαπλή της ιδιότητα ως Πρόεδρος στην Εθνική Επιτροπή Οινοτουρισμού καθώς και στην Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου αλλά και ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, η Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου, υπεύθυνη του Δικτύου Aegean Cuisine και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και η Βάσια Παπαηλία, επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη και υπεύθυνη Eπικοινωνίας της Περιφέρειας, οι οποίες και συγκροτούν τον πυρήνα της ομάδας για την υλοποίηση του έργου. Συγκεκριμένα, η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου αποτελεί τον σύνδεσμο και την υπεύθυνη του έργου για την Κω, ενώ το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα πλαισιώσει τη διοργάνωση με δράσεις που προωθούν τους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα τους.

Με τη φιλοξενία του 4ου Διεθνούς Διαγωνισμού Δώρων Τροφίμων, ο φακός της γαστρονομίας διεθνώς θα στραφεί στην Κω, που θα έχει την ευκαιρία να προβάλει τις τρομερές δυνατότητες γαστρονομίας, πολιτισμού, τεχνών, βιώσιμου τουρισμού και των άλλων τοπικών πόρων που διαθέτει. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα βρεθούν στο νησί εκπρόσωποι Περιφερειών, παραγωγοί και ειδικοί σε θέματα γαστρονομίας από 20 περίπου χώρες, μεταξύ των οποίων Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Νορβηγία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Μέση Ανατολή κ.α., για να λάβουν μέρος σε εργαστήρια και επισκέψεις σε εμβληματικά σημεία και σε τοπικούς φορείς του νησιού.

Ακόμα, ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Τροφίμων της Κω φέρει και μια πρωτιά στην πορεία του θεσμού, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί ως αυτόνομη εκδήλωση, κατά το παράδειγμα του European Young Chef, στην οποία παραγωγοί από όλες τις διεθνείς/ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα τρόφιμα και τα βιοτεχνικά προϊόντα τους σε διεθνές κοινό.

Ο διαγωνισμός θα συγκεντρώσει υψηλής ποιότητας τρόφιμα και προϊόντα χειροτεχνίας που σχετίζονται με τρόφιμα από υποψήφιες και βραβευμένες Παγκόσμιες Περιφέρειες Γαστρονομίας, που θα αξιολογηθούν από μια διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών του IGCAT.  

Αποστολή της διεθνούς κριτικής επιτροπής θα είναι να εντοπίσει εξαιρετικά, μοναδικά γαστρονομικά δώρα και να τα αξιολογήσει σύμφωνα με κριτήρια, όπως: γεύση, ελκυστικότητα, βιωσιμότητα, σύνδεση με την περιοχή από την οποία προέρχονται, αφήγηση, δημιουργικότητα και καινοτομία. Τα καλύτερα προϊόντα θα βραβευθούν σε επίσημη τελετή στις 28 Απριλίου.

Τι είναι ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Τροφίμων (WFGC)

Το World Food Gift Challenge του IGCAT συμβάλλει στην προστασία και την προώθηση των τοπικών τροφίμων και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας αναγνωρίζοντας εξαιρετικά προϊόντα από τοπικούς γαστρονομικούς πολιτισμούς και εμπνέοντας την τοπική υπερηφάνεια στις τοπικές παραδόσεις.       

Στην τελευταία διοργάνωση του WFGC, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου στη Μινόρκα της Ισπανίας, το Νότιο Αιγαίο κέρδισε το βραβείο της Καλύτερης Αφήγησης για το προϊόν οργανικού μελιού «Τhe FAMiLY BEEZ» από την Σέριφο και τον παραγωγό Γιώργο Ρώτα.

Τι είναι το IGCAT

Το διεθνές διεπιστημονικό μη κερδοσκοπικό δίκτυο IGCAT στοχεύει στο να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινότητες, μέσα από την ευαισθητοποίηση της σημασίας προστασίας και προώθησης ξεχωριστών περιφερειακών τροφίμων, πολιτισμού, τεχνών και φυσικών αγαθών ως μέρος ενός βιώσιμου και ισορροπημένου μοντέλου τουρισμού και ανάπτυξης, με την πίστη ότι αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία του πλανήτη, της υγείας, της ευεξίας και των τοπικών οικονομιών.

Για τον σκοπό αυτό, το IGCAT συνεργάζεται με περιφέρειες και φορείς στους τομείς της γαστρονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών και του τουρισμού, βασίζεται στην τεχνογνωσία ενός παγκόσμιου δικτύου εμπειρογνωμόνων και εργάζεται σε συνεργασία με εξειδικευμένους διακυβερνητικούς οργανισμούς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Με λαμπρότητα η σημερινή μαθητική παρέλαση, παραμονή της 25ης Μαρτίου (video)

Η μαθητική παρέλαση σήμερα στη πόλη της Νάξου - Το αυριανό πρόγραμμα (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Πάρος: Προχωρεί στην ίδρυση Δημόσιου ΙΕΚ με έμφαση σε τουρισμό και γαστρονομία

Ίδρυση ∆ηµόσιου Ινστιτούτου Επαγγελµατικής Κατάρτισης στην Πάρο - Η απόφαση του Δήμου και η δήλωση του κου Κωβαίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Πρόσκληση για γλέντι στη ….Γοργόνα

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια διοργανώνει γιορτή - Αύριο Σάββατο 25 Μαρτίου στην Αγία Αννα

Στοίχημα: Ανοδική άνοδο – χρόνο με το χρόνο – εμφανίζουν τα “ύποπτα” παιχνίδια

Η Sportradar δείχνει άνοδο των ύποπτων αγώνων κατά 34% μέσα στο 2022

Τέμπη: Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο, τι προβλέπει για τη στήριξη των θυμάτων

Ειδική σύνταξη, διαγραφή οφειλών, διορισμός στο Δημόσιο, άμεσες αποζημιώσεις και μέριμνα για φοιτητές μεταξύ των μέτρων στήριξης στο Νομοσχέδιο για συγγενείς θυμάτων και τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη

Χρ. Λύδης: Το “Santa Irini” του χρόνου θα συνδέει την Φολέγανδρο με τη Κρήτη

Συναντήσεις με νόημα για τον υποψήφιο δήμαρχο Φολεγάνδρου Χρήστο Λύδη - Τι συζήτησε με τους εκπροσώπους ναυτιλιακής εταιρείας

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Απρίλιο

Επιδότηση ρεύματος: Στα 15€/MWh σε νοικοκυριά – Δύο νέα προγράμματα από τον Απρίλιο

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Εξήντα χιλιάδες εργασίες κενές ενόψει νέας τουριστικής περιόδου, ποιες είναι οι αιτίες

"Οχι" στον Τουρισμό ... Σκληρές συνθήκες εργασίας, στρεβλώσεις, μη ανταγωνιστικές αμοιβές, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας νέων εργαζομένων (πίνακας)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής