Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΠΝΑΙ: Εντυπωσιακή παρουσία και φέτος στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018

ΠΝΑΙ: Εντυπωσιακή παρουσία και φέτος στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018

|

Η έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018 άνοιξε χθες τις πύλες της (Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό) και το παρών δίνουν δυναμικά οι επιχειρήσεις από το Νότιο Αιγαίο – Ποιες είναι από τις Κυκλάδες – Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κος Ζαννετίδης 

Την στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και να αναδείξει τα τοπικά, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού, για μέσου της διασύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, ανέδειξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, στην ομιλία του κατά την διάρκεια των εγκαινίων  της 5ης Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, που άνοιξε χθες τις πύλες της στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό και θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου.

Ο κ. Ζαννετίδης, παρόντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτών περιφερειαρχών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, σημείωσε ότι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της εξωστρέφειας, είναι η ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, τίτλο που για πρώτη φορά διεκδίκησε και κατέκτησε ελληνική περιφέρεια. Όπως τόνισε, μέσα από τις δράσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του τίτλου, πολλές εκ των οποίων έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2017 και θα κορυφωθούν το 2019, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου έχει όλες τις δυνατότητες να αναδειχθεί διεθνώς, ενισχύοντας το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά μας, σε μια περίοδο που ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μια τάση με ταχεία και ιδιαίτερα δυναμική άνοδο διεθνώς.

Παράλληλα, με αφορμή τις απουσίες που σημειώθηκαν στην χθεσινή, πρώτη μέρα της έκθεσης, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ο κ. Ζαννετίδης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί και στον παράγοντα νησιωτικότητα και τις ιδιαίτερες συνθήκης που επικρατούν στα νησιά, σε σύγκριση με την ηπειρωτική χώρα. Σημειώνεται ότι η παρουσία του Νοτίου Αιγαίου στην  έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, είναι εντυπωσιακή.

Με μεγάλο αριθμό εκθετών από όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  συμμετέχει για 4η συνεχόμενη χρονιά στην έκθεση, με μια εντυπωσιακή γκάμα παραδοσιακών νησιώτικων προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Με πενήντα εκθέτες από δεκαοκτώ νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε ένα περίπτερο 240 τ.μ., η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει πράξη έναν από τους πρωταρχικούς της στόχους,  την αποτελεσματική προβολή των τοπικών προϊόντων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρέχοντας παράλληλα την δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τους παραγωγούς της, δίνοντας τους την ευκαιρία να καλλιεργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το ελληνικό κοινό και τους επιχειρηματίες του χώρου, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Στην έκθεση  παρουσιάζονται παραδοσιακά προϊόντα από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως μέλι, μελεκούνια, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, παραδοσιακά ζυμαρικά, φάβα, ντόματα, κάπαρη κ.α.

«Νότιο Αιγαίο: Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019»
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της φετινής ΕΞΠΟΤΡΟΦ θα βρεθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την ιδιότητά της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 και με αφορμή την θεματική ημερίδα που οργανώνει αύριο (10:30-12:30) στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης. Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ομιλήτριες θα είναι η Roberta Garibaldi (αν. καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μπέργκαμο και πιστοποιημένη Πρέσβης της Διεθνούς Ένωσης Γαστρονομικού Τουρισμού) που θα παρουσιάσει τις διεθνείς τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού στην ομιλία της με θέμα «Νότιο Αιγαίο: Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», η Γλυκερία Ψαρρά (PhD, επ. συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Rutgers) που θα παρουσιάσει εισήγηση με κεντρικό θέμα την αιγιακή δίαιτα ως πρότυπο διατροφής και η Χάιντι Λαζάνη (επικεφαλής της επιτροπής «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» για το Νότιο Αιγαίο) που θα παρουσιάσει τις δράσεις του προγράμματος “Taste the Seasons”.

Οι εκπρόσωποι των Κυκλάδων (ανά νησί) που δίνουν το παρών στην έκθεση για το 2018
* «Αγρομέλισσα» Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κορθίου Άνδρου (Άνδρος)
* Κατερίνα Τριδήμα/3Μέλισσες (Μέλι & Προϊόντα μελιού – Άνδρος)
* ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΣΟΥΤΗΣ (Άνδρος)
* Αλέξανδρος Καλουτάς – Aegean Herbs (Αμοργός)
* ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ (Ζυμαρικά, Δημητριακά, Όσπρια – Θήρα)
* Μουζάκης Ανδρέας (Μέλι & Προϊόντα μελιού – Κέα)
* ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ «ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ» (Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες – Κέα)
* Marcie Mayer (Acorn Foods – Κέα)
* Θυμαρότοπος (Μέλι & προϊόντα μελιού – Κέα)
*ΝΙΚΟΣ ΣΕΡΒΟΣ (Μέλι & Προϊόντα μελιού – Κέα)
*Μέλι Αδαμαντίας (Μέλι & προϊόντα μελιού – Κέα)
* Τυροκομείο Μυκόνου Κουκά Ειρήνη (Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά προϊόντα – Μύκονος)
* ΑΛΟΕ ΒΕΡΑ ΝΑΞΟΥ ΙΚΕ (Μουστάκη Μαργαρίτα – Καλλυντικό – Νάξος)
* ΑΜΠΕΛΟΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΑ (Μέλι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού – Νάξος)
* ΝΑΞΟΝΗΣΟΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ (Σιδέρης Δημήτριος – Νερά, Χυμοί, Αναψυκτικά – Νάξος)
* Μελίμηλον Νάξου (Ευαγγελία Λιανοπούλου – Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες – Νάξος)
* ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΠΑΜΠΟΥΝΗ (Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά προϊόντα – Νάξος)
* Cyclades Culture of Olive Oil (Ελαιόλαδο, Ελιές & Προϊόντα ελιάς – Νάξος)
* ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Σ. ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ «ΠΑΡΙΑ ΓΗ» (Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες – Πάρος)
* ΠΙΤΣΙΚΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ – ΜΠΟΓΙΑΤΖΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (Μέλι και προϊόντα μελιού – Πάρος)
* Οινοποιείο Μάναλη (Κρασιά, Ποτά, Αποστάγματα – Σίκινος)
* ΚΩΒΑΙΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ (Ζυμαρικά, Δημητριακά, Όσπρια – Σχοινούσα)
*ΑΝΔΡΙΩΜΕΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΩΝ «ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ» (Σύρος)
* ΒΑΚΟΝΔΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ «ΖΩΖΕΦΙΝΟΣ» (Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά προϊόντα – Σύρος)
* ΒΛΑΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ/ ΒΛΑΜΗΣ (Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδες – Σύρος)
* ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΣΣΑΛΟΥ (Βότανα και Αρωματικά Φυτά – Σύρος)
* ΣΥΡΓΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ (Προϊόντα με βάση το κρίταμο – Σύρος)
* «Φύσις» Σύρος (Σαπούνι λουκούμι, κηραλοιφες, σπαθόλαδο, χαμομηλόλαδο – Σύρος)
* ΑΡΜΑΚΟΛΑ ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΙΖΑ (Προϊόντα ζύμης, Αρτοσκευάσματα – Τήνος)
* Μιχάλης Ξανθάκης / Θυμαρίσιο μέλι Τήνου (Τήνος)
* ΤΗΝΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ – ΜΑΡΙΑ ΒΙΔΑΛΗ (Κάππαρη, άγρια αγκινάρα – Τήνος)
* ΠΛΥΤΑΣ ΠΕΤΡΟΣ / ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΡΙΤΑ ΖΑΛΩΝΗ (Μέλι & Προϊόντα μελιού – Τήνος)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Αντίπαρος: Απολαμβάνει τη φιλοξενία των ελληνικών νησιών ο Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα, εντοπίστηκε στην Αντίπαρο

Εποχική εργασία: “ξεχάστε τα ρεπό, τώρα τρέχουμε”…

Υπερωρίες, απλήρωτα ρεπό και ψυχολογική πίεση καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως προσωπικό. Επιστρατεύονται ανήλικοι για να καλυφθούν τα κενά

Κέα: Εκεί που φυτρώνουν …σπιτάκια (Photos)

Εικόνες που προκαλούν σοκ στην Κέα... Το πριν και το μετά της περιοχής Βρόσκοπος

Ερευνα: “Μένω σπίτι, δεν πάω διακοπές φέτος” για έναν από τους δύο Ελληνες

Εξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%

Μ Βρετανία: Αντικλεπτικά σε …μπριζόλες και τυριά (!!!)

Βρετανικά super market προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις κλοπές τροφίμων απο τα ράφια

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Δωδεκάνησα: Πρωτόγνωρη βροχόπτωση τον Μάιο

Meteo: Μεγάλα ύψη βροχόπτωσης στα Δωδεκάνησα τον Μάιο

Μύκονος: Μπήκαν οι μπουλντόζες στο Nammos (video)

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες κατεδάφισης στο χώρο του Nammos (video)

ΕΦΚΑ: Πως θα αποκτήσετε εκ νέου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Οσοι κατά κανόνα μένουν κάθε χρόνο χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ, δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση μόνο στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος – “Παρά θίν αλός” (12ο Φεστιβάλ): Διήμερο παραστάσεων με τον θρυλικό “Οδυσσεβάχ”

12ο Φεστιβάλ θεάτρου "Παρά θίν αλός" .... "Ο "Οδυσσεβάχ" και η παρέα του - Απόψε (27/05) και αύριο (28/05) στις 8:00, στο Ιάκωβος Καμπανέλλης με είσοδο ελεύθερη