Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Γαστρονομικό εστιατόριο-happening που ακούει στο όνομα "Barozzi"

Νάξος: Γαστρονομικό εστιατόριο-happening που ακούει στο όνομα “Barozzi”

|

Ιστορία, αρχιτεκτονική, τέχνες, γαστρονομία, τοπικότητα, εποχές, σέρβις σαν θεατρική παράσταση. Αν έβαζα αυτά τα keywords στην αναζήτηση, το αποτέλεσμα που θα έβγαινε θα ήταν Barozzi.

Το δημιουργικό εστιατόριο της Νάξου που άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2017 διανύει αισίως την έβδομη σεζόν λειτουργίας του, και ποντάρει όχι μόνο στο φαγητό, αλλά σε μια ενορχηστρωμένη γαστρονομική παράσταση και μια ολιστική, βιωματική εμπειρία, η οποία στεγάζεται σε ένα επιβλητικό, λιθόκτιστο κτίριο του 1930.

Το κτίριο ανακαινίστηκε από την εταιρεία Aliberti Projects με την αρχιτεκτονική ματιά της ομάδας του γραφείου gfra, για λογαριασμό του ιδιοκτήτη και δημιουργού του Barozzi, του Ναξιώτη Διονύση Αλιμπέρτη, από τον οποίο μαθαίνουμε ότι οι καταβολές της οικογένειάς του συνδέονται με τη δυναστεία των Barozzi.

Και μας εξηγεί: «Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες οι Ναξιώτες με το επίθετο Αλιμπέρτη έχουν καταγωγή από τους Barozzi. Μπαρότσι (Barozzi, Baroci ή Barocci) ονομάζεται μια από τις περίφημες δώδεκα οικογένειες ενετών πατρικίων, τις επονομαζόμενες και «αποστολικές», οι οποίες, σύμφωνα με την παράδοση, γύρω στον 7o αιώνα ίδρυσαν τη Βενετία, τότε πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους της Γαληνοτάτης Βενετικής Δημοκρατίας.

Το δείπνο σερβίρεται σε μια ατμοσφαιρική αυλή στο λιθόκτιστο κτίριο του 1930
 

Ραβιόλια με κουνέλι Νάξου
 

Ναξιώτικος κήπος με λαχανικά farm to table

 

Η ονομασία της οικογένειας ανάγεται ετυμολογικά στο μεσαιωνικό λατινικό επίθετο barus που σημαίνει γενναίος, ενώ πολλοί απόγονοι των Μπαρότσι διέπρεψαν στις τέχνες, στις επιστήμες, και κατείχαν πολιτικά, στρατιωτικά και εκκλησιαστικά αξιώματα.

Κλάδοι της οικογένειας εμφανίζονται τον 13o αιώνα ως φεουδάρχες στο Αιγαίο, όπου μεταξύ άλλων νησιών, στη Νάξο διασώζονται οικόσημά τους. Φέουδα των Μπαρότσι εντοπίζονται σε διάφορα σημεία στην Νάξο, ενώ από το φέουδο στην Κωμιακή κατάγεται ο Αλμπέρτο Μπαρότσι, ο γιός του οποίου λέγεται πως άλλαξε το επώνυμό του σε Αλιμπέρτος, και από αυτόν προήλθαν οι οικογένειες Αλιμπέρτη του νησιού».

 

Μια γαστρονομική παράσταση

Η φιλοσοφία της κουζίνας στο Barozzi εστιάζει στην ανάδειξη της αιγαιοπελαγίτικης και μεσογειακής γαστρονομίας, χωρίς ακραία στοιχεία εντυπωσιασμού, αλλά ποντάροντας και χρησιμοποιώντας άριστες ντόπιες πρώτες ύλες, που στόχο έχουν να δημιουργήσουν γεύσεις οικείες και ελληνικές με σύγχρονη οπτική.

Ο consultant chef Γκίκας Ξενάκης βρίσκεται εδώ εντελώς στο στοιχείο του, και δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του ως εμπνευστή του μενού για τέσσερα συναπτά χρόνια. Η συνεργασία του με τους Barozzi κούμπωσε από την αρχή, και έτσι τα νόστιμα, δημιουργικά πιάτα που ετοιμάζει για την κάθε σεζόν, υλοποιούνται επιτυχώς από μια σφιχτή ομάδα ταλαντούχων resident μαγείρων, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Βότανο και τον sous chef του Αντώνη Νικηταρά.

Το μενού κάθε χρόνο καταρτίζεται ύστερα από ένα γαστρονομικό σαφάρι στο καρπερό και σχεδόν αυτάρκες νησί. Οι σεφ εξορμούν σε τυροκομεία, φάρμες, μπαξέδες, αλλά και για foraging στη φύση, για να δοκιμάσουν και να επιλέξουν τα υλικά επάνω στα οποία θα χτιστεί το μενού, επηρεασμένο εν πολλοίς από την παραδοσιακή κουζίνα της Νάξου.

Αυτή η μικρή περιπέτεια μεταφέρεται ως βιωματική εμπειρία και στο μενού, και γίνεται αντιληπτή και από τους επισκέπτες του εστιατορίου μέσω του περιγραφικού σέρβις του οποίου ηγείται ως μαέστρος σε καλοκουρδισμένη παράσταση, ο μάναντζερ και ψυχή του εστιατορίου, Γιάννης Ζυγομαλάς.

 

Ο resident σεφ Κωνσταντίνος Βότανος είναι υπεύθυνος για την άρτια εκτέλεση των πιάτων
 

Υπέροχη σφυρίδα πλακί

 

Στο Barozzi σερβίρονται δύο μενού degustation των 7 σταδίων (135€), δύο των 5 σταδίων (110 €), και υπάρχει επίσης και το μενού των 3 σταδίων που χτίζεται με πιάτα της επιλογής μας (85 €).

Δοκιμάσαμε μια υπερτέλεια παλαμίδα βουτυράτη, καρυκευμένη με Ναξιώτικα εσπεριδοειδή, ελαφρά καψαλισμένη και σερβιρισμένη με αγγούρι τουρσί, ζωμό καπνιστής ρέγκας και χρένο, ως ένα ένδοξο αλίπαστο.

Λιχουδιά τα ψητά χτένια που σερβίρονται με απαλή κρέμα καρότο, απάκι, κολούμπρα κι έναν ζωμό καραβίδας με απύθμενη νοστιμιά, ενώ highlight της βραδιάς είναι η πράσινη μελιτζάνα Ανάφης με φυστικοβούτυρο, πετιμέζι και granola ηλιόσπορου με μπαχαρικά.

Στα κυρίως, είναι πολύ δυνατά πιάτα τόσο τα ραβιόλια με κουνέλι Νάξου, όσο και η σφυρίδα πλακί.

Επιλέξαμε το φιλέτο από ντόπιο μοσχάρι , με τερίνα φάβας , σύκο, κρεμμύδια και σάλτσα λεμονοθύμαρο, και το μελωμένο κατσίκι Νάξου στον ξυλόφουρνο, με κρέμα αγκινάρας, πέστο αγριομάραθου και σάλτσα από τους χυμούς του, δύο πιάτα με πολλά επίπεδα γεύσης, άρτιες τεχνικές, σάλτσες σαν μαγικούς ζωμούς και ζουμερή νοστιμιά με ουσία.

Κλείσαμε με δύο επιδόρπια ανάλαφρα, τα οποία επιμελείται η pastry chef Βασιλική Τσέλιου (Aleria). Τη σοκολάτα με κεράσια, γκανάς πικρής σοκολάτας, Kirsch και παγωτό σουμάδα, και το μυκονιάτικο γιαούρτι με βερίκοκο , κρεμέ αμύγδαλο και σορμπέ δεντρολίβανο.

 

Τα επιδόρπια επιμελείται η pastry chef Βασιλική Τσέλιου
 

Σοκολάτα με κεράσια, γκανάς πικρής σοκολάτας, Kirsch και παγωτό σουμάδα

 

 

Παράλληλα ο Γιάννης Ζυγομαλάς με τη συνεργάτιδά του στη σάλα, την Έλενα Λυσίκοβα, έχουν επιμεληθεί και την πολύ αξιόλογη αιγαιοπελαγίτικη λίστα με τα κρασιά. Έχουν μάλιστα καταρτίσει και τέσσερα μενού οινογνωσίας, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται με τα μενού, αν και μπορούν να σερβιριστούν και μόνα τους, στο μπαρ.

Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη και ενδιαφέρουσα κίνηση, κάτι που σπάνια συναντάμε σε εστιατόριο, τουλάχιστον σε αυτή την έκταση, αν λάβουμε υπόψη ότι τα μεν δύο μενού αποτελούνται από κυκλαδίτικα Ασύρτικα (το ένα περιλαμβάνει 6 και το άλλο 8 ετικέτες, στα 70 € και 90 € αντίστοιχα), ενώ τα άλλα δύο αποτελούνται από πολύ αξιόλογα κρασιά από όλη την Ελλάδα.

Η εμπειρία αρχίζει και τελειώνει στο μπαρ, όπου τα κοκτέιλ έχει επιμεληθεί ο mixologist Χρήστος Χουσέας, δημιουργώντας μια σειρά από signature cocktails με άρωμα Κυκλάδων, βασισμένα σε τοπικά υλικά.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην εξωτερική αυλή τους, όμως οι εσωτερικοί χώροι του Barozzi, ατμοσφαιρικά φωτισμένοι και με εξαιρετικό γούστο επιμελημένοι, χρήζουν επίσκεψης, ειδικά όταν –συχνά– φιλοξενούνται εκθέσεις έργων τέχνης, όπως μαρμαρόγλυπτα από ναξιακό μάρμαρο, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Με πληροφορίες από τον gastronomos.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

SEAJETS – Διαγωνισμός:Ταξίδεψε και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Μεγάλος διαγωνισμός: Ταξίδεψε με τη SEAJETS και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Παρμενίων 2023: Συμμετοχή και της Νάξου, “απόβαση” στρατιωτικών οχημάτων

Μεσημέρι Παρασκευής (29/09) και στο λιμάνι της Νάξου είχαμε .. απόβαση στρατιωτικών οχημάτων. Ποιος ο λόγος; (photo)

Πέντε επενδύσεις σε Σαντορίνη, Μύκονο και Αμοργό που δίνουν ώθηση στον τουρισμό

Τα μεγάλα deals και οι επενδύσεις που αλλάζουν τον τουρισμό χάρτη. Τι γίνεται στις Κυκλάδες και την Ρόδο

Εύβοια – Πτώση ελικοπτέρου: Αναγνωρίστηκε η σορός του πιλότου

Εύβοια - Ολοκλήρωση ερευνών - Δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί η ανέλκυση του ελικοπτέρου τις επόμενες ημέρες (video)

Γλυκά Νερά: Ισόβια και 11,5 χρόνια στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

Ισόβια και 11,5 χρόνια στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο η ποινή του Εφετείου - Πρόκειται για την ίδια ποινή που του είχε επιβληθεί και πρωτοδίκως

Πρόστιμο σε εταιρεία γιατί πουλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους

Πρόστιμο 230.000 ευρώ στη BIC – Πουλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους

Εκλογές 2023 – Μ. Καπίρης: Περί σμύριδας και σωστής διαχείρισης

Ο Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Μιχάλης Καπίρης κάνει αναφορά στο σμυριδικό… Τι αναφέρει:

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Δικηγόροι: Ημέρα Αγιασμού για τη νέα …σεζόν

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος, προς Δικαστικούς Λειτουργούς: Η υψηλή σας αποστολή στηρίζεται από την συμπαράσταση της Αγίας μας Εκκλησία

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής