Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - ΕΑΣ Νάξου: Τα ελληνικά (Ναξιώτικα) τυριά κερδίζουν την αγορά της...

Νάξος – ΕΑΣ Νάξου: Τα ελληνικά (Ναξιώτικα) τυριά κερδίζουν την αγορά της Γαλλίας

|

Ενας οικονομολόγος, ο Θανάσης Φροντιστής, με αφορμή το ταξίδι της ΕΑΣ Νάξου στο Παρίσι αναλύει και τεκμηριώνει το ” αναβιομηχάνιση της χώρας και ενδογενής ανάπτυξη με αιχμή του δόρατος τις εξαγωγές”. 

Μέσα στον ορυμαγδό των τηλεσκουπιδιών, μέσα στη μαυρίλα των δολοφονιών, των διαρρήξεων, των βιασμών και της πανδημίας, που αποτελούν το σύνηθες… μενού των τηλεοπτικών ειδήσεων, να και μια καλή είδηση από κάποιο κανάλι: «Η ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ»! (το θαυμαστικό δικό μας).

Του Θανάση Φροντιστή (*) 

Μα αυτή, δεν είναι απλά μια καλή, είναι μια σημαντική είδηση, το ότι δηλ. ένα ελληνικό τοπικό προϊόν, ένα τοπικό τυρί, εξάγεται σε μια χώρα, όταν αυτή η χώρα συμβαίνει να είναι η Γαλλία, η πατρίδα των τυριών, όπως πιστεύουν οι Γάλλοι και όπως σαφώς υπονόησε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ Ντε Γκωλ, που σε μια ομιλία του είπε το ιστορικό «Πώς μπορείς να κυβερνήσεις μια χώρα, της οποίας οι πολίτες έχουν τόσες γνώμες όσες τα τυριά της χώρας»!

Είναι όμως σημαντική αυτή η είδηση, και για έναν, κατά την άποψή μου, σοβαρό λόγο: Υποστηρίζω για δεκαετίες, ότι η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερα είδη τυριών ακόμα και από την Γαλλία! Και ότι τα τυριά αυτά, με κατάλληλη στρατηγική, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν αξιόλογο εξαγωγικό κλάδο. Αφού, προηγουμένως, βεβαίως γίνουν με μέριμνα της πολιτείας οι κατάλληλες επενδύσεις και για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής αλλά και για την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας με προορισμό τις εξαγωγές.

Ιδού λοιπόν ένα πεδίο δόξης λαμπρόν, που θα είχε και ευεργετικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, αλλά και ως ένα χαρακτηριστικό πεδίο για μια «ενδογενή ανάπτυξη με αιχμή του δόρατος τις εξαγωγές», πολλών, μα πολλών περιοχών της χώρας. Πράγμα που έχω υποστηρίξει πολλές φορές, από την εποχή της προεδρίας μου στον Οργανισμό Προώθησης των Εξαγωγών (ΟΠΕ), προ τριακονταπενταετίας!

Όταν υποστήριζα και εξακολουθώ βεβαίως να υποστηρίζω, ότι η βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια στρατηγική ενδογενούς ανάπτυξης, με βάση μια πληθώρα τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών, αλλά και άλλων προϊόντων της μεταποίησης, υψηλής ποιότητας, που διαθέτει σε αφθονία η χώρα μας και με αιχμή του δόρατος τις εξαγωγές!

Δυστυχώς, οι εμμονές μου αυτές, πάντα δημοσιοποιημένες, δεν συγκίνησαν το πολιτικό σύστημα της χώρας, που πάντα… ψάρευε στα ρηχά νερά του εύκολου, που έτσι, με την αποβιομηχανοποίηση, μετέβαλε τη χώρα σε έναν παράδεισο εισαγωγών, ακόμα και τροφίμων, με τελικό αποτέλεσμα την υπερχρέωσή της.

Τα πρόσθετο ατύχημα είναι ότι οι πολιτικοί μας, μάλλον όλων των αποχρώσεων, θεωρούν ως μειονέκτημα και όχι ως πλεονέκτημα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Και γι’ αυτό δεν τις βοήθησαν ποτέ να εκσυγχρονιστούν και να αναπτυχθούν. Ποτέ δεν τις ενέταξαν σε ένα συνεκτικό, στρατηγικό, αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα, με τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις, που προέρχονταν μάλιστα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Και όχι μόνο αυτό.

Η νεοφιλελεύθερη εκδοχή της πολιτικής στόχευε πάντα στην εξόντωση των μικρών επιχειρήσεων που τις θεωρούσε… ζόμπι! Είναι δε θλιβερό ως επικίνδυνο το γεγονός, ότι ένας επιτυχημένος μικροεπιχειρηματίας στον χώρο του βιβλίου βρίσκεται στο τιμόνι του Υπουργείου Ανάπτυξης και διακηρύσσει ότι η χώρα θα πάει μπροστά μόνο με μεγάλες επενδύσεις / επιχειρήσεις.

Ποιος λοιπόν θα πει στο κ. υπουργό Ανάπτυξης, ότι μια μεγάλη επιχείρηση δεν θα ασχοληθεί ποτέ με τη… Γραβιέρα Νάξου; Και ότι χωρίς παραγωγή προϊόντων με ελληνική προστιθέμενη αξία βιώσιμη ανάπτυξη δε μπορεί να γίνει; Γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν τώρα την αναβιομηχάνισή τους και τον επαναπατρισμό των επιχειρήσεών τους που έχουν… ταξιδέψει σε άλλες χώρες και γιατί ακόμα και η Αμερική του Μπάιντεν προσπαθεί να επαναπατρίσει τις αμερικανικές βιομηχανικές επιχειρήσεις από την Κίνα; Πότε επιτέλους θα σταματήσουμε στην Ελλάδα να θεωρούμε τον κατασκευαστικό κλάδο και τον τουρισμό ναυαρχίδες της ανάπτυξης;

Η είδηση του τίτλου, κατά τη γνώμη μου δείχνει το δρόμο: αναβιομηχάνιση της χώρας και ενδογενής ανάπτυξη με αιχμή του δόρατος τις εξαγωγές. Πότε επιτέλους θα σταματήσουμε να διαλαλούμε ότι το… ΕΛΛΗΝΙΚΟ θα σώσει τη χώρα 

(*) Ο Θανάσης Φροντιστής είναι Dr Οικονομολόγος – Συγγραφές (άρθρο στην σελίδα Lykavitos.gr) 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης Μαρκόπουλος

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. (video)

Μύκονος – Μουσείο Μπενάκη: Εκδήλωση “Μεταλλεία Μυκόνου – μια ιστορία στο φως”

Σάββατο 17 Ιουνίου.. Ο Δήμος Μυκόνου διοργανώνει εκδήλωση «Μεταλλεία Μυκόνου – μια ιστορία στο φως» στο Μουσείο Μπενάκη

Σέριφος: Να διασωθεί η παράδοση του νησιού

Επιστημονική ημερίδα "Ακολουθώντας τις ράγες" στη Χώρα Σερίφου - οι ομιλητές, τα συμπεράσματα

Πάρος: “Καυτός” Μαϊος, η κίνηση του Αγίου Πνεύματος άγγιξε το 2019 (πίνακες)

Πάνω από 80.000 επισκέπτες δέχτηκε η Πάρος το Μάϊο από θάλασσα και αέρα με τις αυξήσεις έναντι του προηγούμενου έτους να ξεπερνούν το μέσο όρο της χώρας. (πίνακες)

Πάτμος: Συνελήφθη 27χρονος για βιασμό 70χρονης (!!!)

Σοκ στην τοπική κοινωνία της Πάτμου - Συνελήφθη 27χρονος για βιασμό 70χρονης - Την απείλησε με μαχαίρι στο σπίτι της

Σύρος: Ξεκινάει τη Δευτέρα, 4ημερο εθελοντικής αιμοδοσίας

Εθελοντική αιμοδοσία στη Σύρο - Χρονοδιάγραμμα

Στοίχημα – Champions League: Τελικός με over και προβάδισμα σε Σίτι

Η προταση από την Foxbet.gr... Τελικός Champions League 2023 και τι παίζουμε;

Estiatoria.gr – Golden Awards: “Στο Λαδόχαρτο” και “Dal Professore” στη κορυφή της γεύσης

Ποια είναι τα εστιατόρια και οι σεφ που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Estiatoria.gr Golden Awards - Η εικόνα των Κυκλάδων

Εστίαση: Μπήκαν οι υπογραφές για αυξήσεις (10,5%) μισθών

Από 1ης Ιουνίου οι μισθοί ενισχύονται 5,5% και ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024, θα αυκηθούν επιπλέον κατά 5%

Κολομβία: Βρέθηκαν μετά από 40 ημέρες ζωντανά τέσσερα παιδιά στη ζούγκλα

Tο «θαύμα» της Κολομβίας: Βρέθηκαν ζωντανά μετά από 40 ημέρες τα τέσσερα παιδιά που είχαν χαθεί στη ζούγκλα

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: “Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποπέμψει άμεσα τον νταή αντιδήμαρχο”

Η δημοτική παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" ζητάει από τον Δήμαρχο την άμεση απομπομπή του Αντιδημάρχου Παιδείας για την εις βάρος του καταγγελία από πολίτη του νησιού

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.