Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαEuropean Young Chef 2019” : Το "σήκωσε" η Ροδίτισσα σεφ Ειρήνη Γιωργουδιού

European Young Chef 2019” : Το “σήκωσε” η Ροδίτισσα σεφ Ειρήνη Γιωργουδιού

|

Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος της Γαστρονομίας βρέθηκε και πάλι τις τελευταίες ημέρες το Νότιο Αιγαίο. Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο ο Ευρωπαϊκός Γαστρονομικός διαγωνισμός «European Young Chef Award 2019» που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 με το IGCAT Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2019 στο ξενοδοχείο Rodos Palace.

Τον τίτλο της καλύτερης Ευρωπαίας νέας σεφ «European Young Chef 2019» απέσπασε η 24χρονη Ροδίτισσα Ειρήνη Γιωργουδιού που συμμετείχε στον διαγωνισμό, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού, που ο τίτλος έρχεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο των νέων σεφ και την συστηματική δουλειά που γίνεται, για την ανάδειξη της γαστρονομίας των νησιών.

Η ταλαντούχα νεαρή σεφ, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Δωδεκανήσου, η οποία εργάζεται στο ξενοδοχείο «Esperos Village», εξασφάλισε το πρώτο βραβείο, με το πιάτο «12 Elements» η δημιουργία του οποίου βασίστηκε σε 12 συστατικά από τα νησιά της Δωδεκανήσου κερδίζοντας τις εντυπώσεις της διεθνούς κριτικής επιτροπής υπό την προεδρία της Πρέσβειρας της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Το πιάτο «12 Elements» ήταν μια σφυρίδα με μπάμιες, ζαφορά, ξηρομυζήθρα και ακόμα 8 υλικά, σερβιρισμένα σε ένα πήλινο σκεύος που φέρνει την παράδοση τετ α τετ με τη μοντέρνα μαγειρική αντίληψη. Το πιάτο ήταν κυριολεκτικά ένας “εκρηκτικός” συνδυασμός των τοπικών γαστρονομικών παραδόσεων της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας ενώ η ιστορία που το συνόδευσε ήταν εξίσου στοιχείο θεμελιώδες και καθοριστικό του τελικού αποτελέσματος.

Καθοδηγητής και σημαντικός υποστηρικτής της Ειρήνης σε όλη την πορεία της είναι ο γνωστός Ροδίτης σεφ Δημήτρης Κονταράτος , Executive Chef του «Esperos Village».

Οι εννέα φιναλίστ

Την δεύτερη θέση κατέκτησε ο Jure Dretnik από τη Σλοβενία με το πιάτο «Lunch of Mowers», και την τρίτη ο Hans Kjellsson από τη Δανία , με το πιάτο «The Taste of Home». Οι εννέα φιναλίστ που συμμετείχαν στον διαγωνισμό προέρχονταν από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Σλοβενία , την Πορτογαλία , τη Δανία, την Ολλανδία, και τη Ρουμανία. Πιο συγκεκριμένα:

Ειρήνη Γιωργουδιού – Ελλάδα, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το πιάτο «12 Εlements»

Paul Vlad Răhăian – Ρουμανία , με το πιάτο «The Transylvanian Landscape»

Vic Tosseram – Ολλανδία , με το πιάτο «Cheeky Beans in Green ,Vic Tosseram»

Hans Kjellsson – Δανία , με το πιάτο «The Taste of Home»

Rui Meira – Πορτογαλία , με το πιάτο « A ‘Mantenca’ do Lar Minhoto ( Keeping Minho‘s Home)

Mariona Rodà – Ισπανία, με το πιάτο «Autumn Walk into the Catalan Woods»

Clara Florit – Ισπανία . με το πιάτο «Noodles with Ray Textures»

Jure Dretnik – Σλοβενία με το πιάτο «Lunch of Mowers»

Bernardo Calvo – Πορτογαλία , με το πιάτο « O Bacalhau,a Calega e o Alho ( Codfish , Galician Kale and Garlic)

Στην Κριτική Επιτροπή συμμετείχαν η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 ως Πρόεδρος της Επιτροπής, η Dr. Diane Dodd από τη Μεγάλη Βρετανία executive director του IGCAT (Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) , οι Chef Andreas Bjerring – Δανία, Francisco Guitard – ΗΠΑ , Dorian Lungu -Ρουμανία , και η Ulla-Alexandra Mattl από τη Γαλλία.

Οι δηλώσεις 

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, συνεχάρη την Ειρήνη Γιωργουδιού για την επιτυχία της, καθώς και την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, για την καθοριστική συμβολή της καθ΄όλη τη διάρκεια των 3 ετών που διανύθηκαν. Ο κ. Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Είμαι πολύ υπερήφανος που μέσα σε διάστημα 3 ετών, οι νεαροί σεφ του Νοτίου Αιγαίου, ανεβάζουν την Περιφέρειά μας και τη χώρα μας, για μια ακόμη φορά, στην κορυφή της Ευρώπης.

Η Ειρήνη, Γεωργουδιού, , με το ταλέντο και την αφοσίωσή της, κέρδισε επάξια το βραβείο του καλύτερου νεαρού σεφ της Ευρώπης, μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία υψηλού επιπέδου, απαιτήσεων και ανταγωνισμού και έφερε για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού τον τίτλο στο Νότιο Αιγαίο. Η καταξίωση της ίδιας, είναι και καταξίωση για την δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια μας, δουλειά που επιβραβεύεται, αναγνωρίζεται από τους ειδικούς του χώρου σε όλη την Ευρώπη και αποδίδει.

Η Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, επενδύει στην εκπαίδευση της νέας γενιάς ως βασικό πυλώνα της πολιτικής της. Το μέλλον μας καθώς και η διατήρηση των παραδόσεών μας είναι στα χέρια τους.

Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στην κ. Dianne Dodd, πρόεδρο της IGCAT, που έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια της συνεργασίας μας ότι αξίζει την αγάπη και τη φιλία μας. Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους και κυρίως τον στυλοβάτη της προσπάθειας ανάδειξης της νησιώτικης γαστρονομίας, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και βεβαίως, τον Χρυσό Χορηγό μας, την Cosmote και τον αποκλειστικό μας αερομεταφορέα, την Aegean Airlines. Η συμβολή τους όλη αυτή την περίοδο ήταν πολύτιμη και μοναδική”.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου Πρόεδρος της Κριτικής επιτροπής , Πρέσβειρα του τίτλου “Νότιο Αιγαίο – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019” δήλωσε : «Η γευστική μνήμη μεταφέρθηκε μέσω του νεωτερισμού. Σκοπός μας είναι να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία στη γαστρονομική παράδοση του κάθε τόπου και τη βιωσιμότητά της δημιουργώντας τους μελλοντικούς πρεσβευτές της τοπικής παραγωγής» φράση που συμπυκνώνει τις εξαιρετικά υψηλές προδιαγραφές της δουλειάς των συμμετεχόντων ηλικίας από 18-28 ετών. Δεν ήταν εύκολη η επιλογή του νικητή αφού το επίπεδο των τεχνικών δεξιοτήτων των διαγωνιζομένων ήταν εξαιρετικά υψηλό. Η ιστορία που συνόδευε το κάθε πιάτο ήταν καθοριστική γιατί υπογράμμιζε ουσιαστικά τον πλούτο των γεύσεών του. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντας και στην ειρήνη μας που έφερε πάλι πίσω τον τίτλο στα νησιά μας , μετά τον Σταμάτη Μισομικέ».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε : «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη Ρόδο Ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης είμαστε περήφανοι για την διοργάνωση που αποσκοπεί στην προώθηση καινοτομιών στην παραδοσιακή κουζίνα, στην ανάπτυξη της βιωσιμότητας και στη δημιουργία μελλοντικών πρεσβευτών σεφ για τις περιοχές και για τα τοπικά προϊόντα»

Οι μαμάδες του Αιγαίου 

Την βραδιά “έκλεψαν” οι μαμάδες του Αιγαίου κ. Καθολική Καραγιάννη και Θαρρενή Ζαννετίδη που ανέβηκαν στη σκηνή και μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες τους από τα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν λίγους μήνες πριν στα νησιά μας για την τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται στην Cosmote History Channel με τίτλο «Οι Μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα» και στο οποίο είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η μοναδική Leida Zώη έκλεισε τη βραδιά ταξιδεύοντας το κοινό με τους ήχους του ηλεκτρικού βιολιού της.

Την επιμέλεια και διοργάνωση της Τελετής Απονομής είχε η Επικεφαλής της Επιτροπής Νότιο Αιγαίο Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 κ. Χάϊντι Λαζάνη και τα μέλη της Επιτροπής κ. Σουσάννα Τριανταφύλλου, Τάνια Ρούσσου και Δημήτρης Πασχαλίδης.

Χρυσός Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρία Cosmote και αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο 2019 η Aegean Airlines. Και οι δύο εταιρίες παρέλαβαν τιμητική πλακέτα από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την καθοριστική συνεισφορά τους σε όλες τις πρωτοβουλίες της ΠΝΑΙ που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έτους γαστρονομίας.

Δελτίο Τύπου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Μπάρμπαρα”: Σύσταση για προσέλευση στην εργασία μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας

Μαζί με τον υδράργυρο, «παγώνει» η λειτουργία υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική τη Δευτέρα.

Λέρος: Κατέληξαν τρία παιδιά που είχαν εντοπιστεί σε ναυάγιο

Λέρος: Πέθαναν τα τρία παιδιά παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών

Κλειστά τα σχολεία σε Φολέγανδρο, Κύθνο και Σίφνο

Τρεις ακόμη δήμοι στις Δυτικές και Νότιες Κυκλάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών τους μονάδων

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα αύριο Δευτέρα

Δεμένα και αύριο Δευτέρα (06/02) τα πλοία από την Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο και Μύκονο

Κλειστά τα σχολεία αύριο (06/02) στο Δήμο Θήρας

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει τα σχολεία και στο Δήμο Θήρας

Μήλος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα (06/02)

Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα θα είναι κλειστα τα σχολεία όλων των βαθμίδων

“Μπάρμπαρα”: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων - Ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασίας

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου τις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας: Κόβει τη πίτα του μετά μουσικής

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτική του

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Ερχεται η … έξυπνη μαρίνα στη Νάξο

Συνεργασία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου με την Εurobank... Ποιος είναι ο λόγος;

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εγγαρές: Κόβει ο σύλλογος τη πίτα του την προσεχή Κυριακή (05/02)

Ο Σύλλογος Εγγαριτών Νάξου «Άγιος Τρύφων» κόβει τη πίτα του.. Πότε και που

Το μπάτουδο από τα χέρια της κας Μαριάννας Βαλέρη (video)

Μπάτουδο... πρόκληση από ναξιώτικα υλικά στο Action 24! (video)

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)