Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΚτηματολόγιο: Παράταση ενός έτους για τις διορθώσεις

Κτηματολόγιο: Παράταση ενός έτους για τις διορθώσεις

|

Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν σε πρώτη φάση περιθώριο να διορθώσουν λάθη στις αρχικές εγγραφές κτηματογράφησης οι πολίτες προκειμένου περιουσιακά τους στοιχεία να μην περιέλθουν στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης που θα έρθει μετά τις εκλογές προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση η οποία θα αντιμετωπίσει ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες σε προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί ή τρέχουν, ώστε οι ιδιοκτήτες να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τετελεσμένα που δεν θα μπορέσουν να ανατρέψουν.

«Θα υπάρξει κάποια νομοθετική παρέμβαση, η οποία όμως δεν θα είναι οριζόντια γιατί διαφορετικά θα είναι σαν να τιμωρούμε τους πολίτες που έσπευσαν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο και έχουν οριστικές εγγραφές», αναφέρει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο Θόδωρος Λιβάνιος.

Όπως σημειώνει, πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας είναι να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει προχωρήσει σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Ωστόσο δεν θα κλείσει τα μάτια στις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν για να αντιμετωπιστεί ο γόρδιος δεσμός των λανθασμένων εγγραφών ή όσων αμέλησαν να προχωρήσουν σε δηλώσεις ακινήτων.

Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί, σε δεύτερο χρόνο, στο υπουργείο νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δικηγορικών συλλόγων, των ιδιοκτητών ακινήτων και του Κτηματολογίου, η οποία θα επιφορτιστεί με την προετοιμασία αυτής της νομοθετικής παρέμβασης, αφού πρώτα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα. «Ανάλογα με τους ρυθμούς κτηματογράφησης, που είναι διαφορετικοί ανά περιοχές, θα δοθεί εύλογη παράταση που θα διευκολύνει τους πολίτες, η οποία όμως δεν προβλέπεται να είναι μεγάλη», αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι αλλά και η ΠΟΜΙΔΑ πιέζουν το υπουργείο να υπάρξει 20ετής παράταση που θα ξεκινά από την έναρξη της κτηματογράφησης κάθε περιοχής και θα αφορά 313 περιοχές σε όλη τη χώρα. Μάλιστα για τα παλιά προγράμματα όπου η κτηματογράφηση ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2006, οι προθεσμίες για τις οριστικές εγγραφές άρχισαν να λήγουν το 2019 και δόθηκε παράταση έως τα τέλη του 2022.

Με πρόσφατη τροπολογία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο έχει περάσει η αρμοδιότητα του Κτηματολογίου, αποφάσισε να δώσει ένα επιπλέον έτος περιθώριο στους πολίτες να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις (μέχρι τα τέλη του 2023) προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι πρώτες εγγραφές. Οι αρχικές εγγραφές είναι εκείνες που εµφανίζονται στο κτηµατολογικό βιβλίο µιας περιοχής µετά την ολοκλήρωση της κτηµατογράφησης και πριν από την έναρξη λειτουργίας του Κτηµατολογίου στη συγκεκριµένη περιοχή. Πάνω στις εγγραφές αυτές στηρίζεται κάθε µεταγενέστερη εγγραφή δικαιώµατος.

Σε περίπτωση ανακριβούς αρχικής εγγραφής μπορεί να γίνει διόρθωση, ολικά ή μερικά, μέσα σε προθεσμία επτά ετών από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου στη συγκεκριμένη περιοχή (για περιοχές που κτηµατογραφήθηκαν μετά το 2008, ενώ για τις παλαιότερες ήταν 14 συν τις παρατάσεις). Μετά τη λήξη των παραπάνω προθεσμιών οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές, παράγουν αμάχητο τεκμήριο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους.

Ποιους αφορά η παράταση

Το μέτρο της παράτασης αφορά όλους τους ιδιοκτήτες, (ηλικιωμένους, κληρονόμους, ομογενείς και όσους έχουν λανθασμένες εγγραφές κ.ά.), οι οποίοι αποκτούν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στις αναγκαίες διορθώσεις ή να ασκήσουν όπου απαιτείται ένδικα μέσα για να μη χαρακτηριστεί ένα ακίνητο «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί «ορφανά» σε 111 περιοχές της χώρας. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Πέραµος, Νέα Σµύρνη, Ρέντης, Νέο Ψυχικό, αλλά και Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αρτα, Αχαΐα κ.ά. Δεν περιλαμβάνονται σε αυτές οι 36 περιοχές της χώρας για τις οποίες οι εγγραφές έχουν καταστεί οριστικές από το 2018 και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 14.500 ακίνητα τα οποία έχουν καταχωρηθεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

Ο συνολικός αριθμός των λεγόμενων «ορφανών» ακινήτων ή όσων έχουν δηλωθεί µε σφάλματα υπολογίζονται σε πάνω από 170.000, εκ των οποίων περίπου 35.000 ήταν εντοπισμένα ως κτίσµατα. Από αυτά εκτιμάται ότι πολύ λίγα είναι εκείνα που ανήκουν σε ιδιώτες (διαμερίσματα, αποθήκες κ.ά.). Τα περισσότερα από τα ακίνητα που περιλαµβάνονται στη λίστα «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι µικρής έκτασης, µε το 58% να µην ξεπερνά το 1 στρέµμα. ?στόσο, µέσα σε αυτά εντάσσονται και γεωτεµάχια µεγάλης έκτασης, τα οποία εκτιµάται ότι ανήκουν ήδη στο ?ηµόσιο χωρίς να τα έχει δηλώσει καθώς στα παλιά προγράμματα δεν υπήρχε αυτή η υποχρέωση.

Παράταση και στον χρόνο υποβολής δηλώσεων

Στις αρχές Δεκεμβρίου λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου, το Ελληνικό Κτηματολόγιο έκλεισε έναν μεγάλο κύκλο έξι ετών, υπογράφοντας και την τελευταία μελέτη κτηματογράφησης που βρισκόταν σε εκκρεμότητα.

Πρόκειται για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο που θα αναλάβει την κτηματογράφηση της περιοχής Θεσπρωτίας – Κέρκυρας, μιας από τις πέντε «ορφανές» μελέτες, οι οποίες λόγω δικαστικών προσφυγών πήγαν πολύ πίσω τη διαδικασία κτηματογράφησης. Παρότι η πολιτική ηγεσία επιδιώκει να επιταχύνει την κτηματογράφηση της χώρας, οι καθυστερήσεις που σημειώνονται σε πολλές περιοχές την ανάγκασαν πρόσφατα να δώσει άλλη μια παράταση στην εγγραφή νέων δικαιωμάτων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, η οποία έληγε στα τέλη του 2022. Εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας οι πολίτες θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις ιδιοκτησίας χωρίς κανένα πρόστιμο.

Σήμερα έχει συλλεχθεί το 87% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Ελλάδας, με το 36% του Κτηματολογίου να βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Μαζί με το στάδιο κατά το οποίο αναρτώνται τα αποσπάσματα του κτηματολογικού πίνακα και του κτηματολογικού διαγράμματος ώστε να ελέγξουν οι πολίτες την ορθότητα των στοιχείων ως προς την ακίνητη περιουσία τους φτάνει το 70%. Σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου, μόνο τέσσερις περιοχές έχουν ποσοστό συλλογής κάτω από 50%. Τρεις από αυτές είναι συμβάσεις της Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου) στις οποίες ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων καθυστερημένα σε σχέση με τις υπόλοιπες και, σύμφωνα με το business plan του Κτηματολογίου (για την περίοδο 2022-2026), έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το β’ εξάμηνο του 2025.

Ωστόσο, οι πολίτες θα πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν στις συγκεκριμένες περιοχές την περιουσία τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα εμφανιστούν σωστά στο στάδιο της ανάρτησης κι έτσι δεν θα χρειαστεί να εμπλακούν σε χρονοβόρες διαδικασίες διεκδίκησης. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι η λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων και το οριστικό σφράγισμα των υποθηκοφυλακείων. Σήμερα έχουν κλείσει 137 από τα 392 υποθηκοφυλακεία και λειτουργούν 57 από τα 92 κτηματολογικά γραφεία.

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Από τον Μάιο φέτος ο ΕΝΦΙΑ και για δέκα δόσεις

ΕΝΦΙΑ 2023... Έρχεται (και πάλι μειωμένος) τον Μάιο και θα πληρωθεί με 10 δόσεις - Η επιλογή της εφάπαξ πληρωμής

Γ. Βρούτσης: Τριήμερη επίσκεψη στην Τήνο

Τριήμερη περιοδεία του Γιάννη Βρούτση στην Τήνο - Ποιος είναι ο λόγος

Βανέσα Φαρσαδάκη: Από την Κάρπαθο η πρώτη Ελληνίδα αστροναύτης

Η Πρώτη Ελληνίδα Που Θα Γίνει Αστροναύτης Είναι Από Τα Δωδεκάνησα - Τι δηλώνει η Dr Βανέσα Φαρσαδάκη

Μπαίνει το σκάκι στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Το σκάκι μπαίνει στα σχολεία με δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που θα διδάσκονται στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων

Πούτιν σε Τζόνσον: “Ενα λεπτό αρκεί και ….”

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας αφηγείται πώς «τον απείλησε» ο Ρώσος πρόεδρος

ΠΑΣΟΚ – Δωδεκάνησα: Αυτοί είναι οι επτά υποψήφιοι βουλευτές

Στη δημοσιότητα ο κατάλογος των υποψήφιων βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ - Ποιοι είναι στα Δωδεκάνησα και τι δήλωσε ο Νικητιάδης

ΥΠΑΑΤ: Δημιούργησε εφαρμογή που θα προειδοποιεί τον παραγωγό για παγετό

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας

Μαρουσάκης: «Πολικός αεροχείμαρρος» φέρνει χιόνια και στα νησιά του Αιγαίου

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για «πολικό αεροχείμαρρο», ο οποίος θα δημιουργήσει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά – Χιόνια μέχρι και τη θάλασσα

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Ο ΑΟ Μυκόνου χάλασε το πάρτι …

Ο ΑΟ Μυκόνου ανώτερος με σούπερ άμυνα επικράτησε με 68-61 του ΑΠΑΣ τα Φανάρια στη Νάξο και με 2/2 νίκες έχει το πλεονέκτημα στα πλέι οφ...

Η Κάλυμνος τίμησε τη μνήμη των 3 αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια

27 χρόνια μετά... Και η Κάλυμνος τίμησε όπως και η Πολιτεία τους τρεις αξιωματικούς που χάθηκαν τη βραδιά των Ιμίων

Springer Reisen: Επιστρέφει και φέτος στη Πάρο με απευθείας πτήση από τη Βιέννη

Ο Αυστριακός τουρ οπερέιτορ Springer Reisen έρχεται και φέτος στη Πάρο (και Νάξο) με απευθείας πτήσεις από τη Βιέννη - Από 27 Μαϊου έως τέλη Σεπτεμβρίου

Ανεκτέλεστο το σημερινό (26/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos”

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν τα δρομολόγια... Ποιες αλλαγές δρομολογήθηκαν από την Blue Star Ferries

Ντροπή, βανδαλισμός σε ένα από τα ωραιότερα Graffiti

Για μία ακόμη φορά δείξαμε το πρόσωπό μας. Αγνωστοι (;) βανδάλισαν ένα από τα ωραιότερα σημεία της Νάξου, στην είσοδο της παλιάς πόλης

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Λειψοί: Αλλαξαν το λιμάνι και πήραν … βραβείο

Ο Δήμος Λειψών στο πλαίσιο του θεσμού των Best City Awards 2023 τιμήθηκε για τη ριζική ανάπλαση του λιμένα του νησιού

Αλλαγή στο αυριανό (27/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos” από Πειραιά

Λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε τροποποίηση σε δρομολόγια της Blue Star Ferries

Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την CaptainBook

CaptainBook: Το success story της startup που εξασφάλισε χρηματοδότηση €250.000 από κορυφαίο ευρωπαϊκό επενδυτικό Δίκτυο

Δονούσα – Ειρ. Πρασίνου: “Η ΕxcellenSeas αποτελεί πλέον μια δεύτερη οικογένεια”

Υποτροφίες ExcellenSeas: Η θάλασσα ως μέσο ώθησης και όχι ως εμπόδιο - Τι λένε Ευγενία Τζαννίνη, η Ειρήνη Πρασίνου από τη Δονούσα και η Μάλαμα Γιάννου από τον Αγιο Ευστράτιο

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Κωμιακή: Το τελευταίο αντίο αύριο (26/01) στον Γεώργιο Χατζόπουλο (Φραγκουλοέργη)

Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο Γιώργος Χατζόπουλος (Φραγκουλοέργης)... Που και πότε η εξόδιος ακολουθία...