Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΚεφαλονιά - ΣτΕ: Δεν αναγνωρίζει συναδελφικούς ναούς στα Επτάνησα

Κεφαλονιά – ΣτΕ: Δεν αναγνωρίζει συναδελφικούς ναούς στα Επτάνησα

|

Κάλεσμα σε κινητοποίηση απευθύνουν οι συναδελφοί του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου – Ευαγγελιστρίας Φαρακλάτων Κεφαλληνίας, για την απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν Συναδελφικοί Ναοί στα Επτάνησα.

Συναδελφικοί είναι οι ναοί που έχουν ανεγερεί ή ανοικοδομηθεί ή επισκευαστεί μετά από σοβαρές ζημιές από ιδιώτες, τους συναδελφούς. Αυτοί δεν έχουν δικαίωμα κυριότητας επί των ναών, σε αντίθεση με τις ιδιωτικές εκκλησίες, όμως έχουν τη διοίκηση και τη διαχείρισή τους. Ως εκ τούτου, οι συναδελφοί εκλέγουν επιτροπή από τα μέλη τους.

Όμως το ΣτΕ αποφάσισε ότι οι Συναδελφικοί Ναοί καταργήθηκαν με τον Κανονισμό 2/1969 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η απόφαση υποστηρίζει ότι στη Συνθήκη του Λονδίνου του 1864, δεν κατοχυρώνεται η ύπαρξη και λειτουργία των συναδελφικών ναών των Ιονίων Νήσων.

«Βάλλει ευθέως ενάντια στις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά των Ιονίων Νήσων»

Σύμφωνα με τους συναδελφούς του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου – Ευαγγελιστρίας, η απόφαση του ΣτΕ, που αναφέρει ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρακτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα και την έχουν σεβαστεί διαχρονικά οι Μητροπόλεις των Επτανήσων, βάσει της οποίας συνεχίζουν ακόμα τη λειτουργία τους οι Συναδελφικοί και Κτητορικοί Ναοί στα Επτάνησα.

Οι συναδελφοί επισημαίνουν ότι η απόφαση «βάλλει ευθέως ενάντια στις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά των Ιονίων Νήσων, στοιχείο της οποίας είναι οι συναδελφικοί ναοί, αλλά και ενάντια στην ουσία της οργάνωσης των ναών αυτών, που έχουν υπάρξει διαχρονικό παράδειγμα συνοχής, αλληλεγγύης και αποκεντρωμένης, κοινοτικής οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών μας».

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου – Ευαγγελιστρίας, επισημαίνουν είναι Συναδελφικός στη διοίκηση και διαχείρισή του, αλλά και Ενοριακός στη λειτουργία του, καθώς είναι ενταγμένος στο ενοριακό πλέγμα της Εκκλησίας μας. «Με αυτόν το χαρακτήρα είναι καταγεγραμμένος ιστορικά από το 1790 (ενετικά έγγραφα) και κυρίως στην συλλογική συνείδηση μας», προσθέτουν.

Το χρονικό της απόφασης

Οι συναδελφοί του Ναού προσέφυγαν στο ΣτΕ για να ακυρωθεί απόφαση του 2019 του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητρόπολης Κεφαλληνίας με την οποία αρνιόταν τον διορισμό των Επιτρόπων που όρισαν οι ίδιοι.

Η άρνηση στηριζόταν στο επιχείρημα ότι οι Συναδελφικοί Ναοί έχουν καταργηθεί. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι συναδελφοί, μέχρι το τέλος του 2016, επίτροποι του Ναού ήταν αυτοί που όριζαν οι ίδιοι και ουδέποτε είχε τεθεί θέμα «κατάργησης» ή αμφισβήτησης του συναδελφικού χαρακτήρα των ναών.

Μάλιστα, οι συναδελφοί επιμένουν ότι το δικαίωμά τους προστατεύεται όχι μόνον από τη Συνθήκη της Ένωσης, αλλά και από το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ επισημαίνουν ότι το ιδιαίτερο καθεστώς των Συναδελφικών ναών λειτούργησε ομαλά και απρόσκοπτα για 150 χρόνια μετά και την Ένωση. Ωστόσο, θεωρήθηκε ξαφνικά ότι έχει καταργηθεί, χωρίς κανέναν ουσιώδη λόγο δημοσίου συμφέροντος.

Οι συναδελφοί προετοιμάζουν τις επόμενες ενέργειες, σε συγκέντρωση που θα γίνει την προσεχή Κυριακή 6 Αυγούστου στις 7:00 μ.μ. στο κελί του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου – Ευαγγελίστριας Φαρακλάτων, όπου θα συζητηθεί η απόφαση του ΣτΕ αλλά και οι επόμενες κινήσεις.

Με πληροφορίες από τη σελίδα protothema.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – Αικ. Ανδρούτσου – Κουτελιέρη: Επίσκεψη στο Γλινάδο

Η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος (με τη παράταξη Μπροστά στο Νότιο Αιγαίο) Αικατερίνη Ανδρούτσου - Κουτελιέρη βρέθηκε χθες (02/10) στο Γλινάδο

Παρμενίων 2023: Σειρήνες ακούσαμε, καταφύγια ξέρουμε που έχουμε;

Πού πάμε όταν ηχούν οι σειρήνες; Τι ισχύει για καταφύγια και μέτρα προστασίας

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Σωτ. Τσαφούλιας: “ζούμε στην εποχή όπου είναι φθηνότερο να αποζημιώνεις από το να κάνεις αντιπλημμυρικό έργο”

Σωτήρης Τσαφούλιας: Το καίριο σχόλιο που σου εξηγεί γιατί πλημμυρίσαμε ξανά

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Οκτώβρης – Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του Μαστού (video)

Την 1η του μήνα, στην πλατεία Μανδηλαρά στη Χώρα της Νάξου, ο Σύλλογος Γυναικών Νάξου, διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Tο βιολί του Μότσαρτ μάγεψε τους επισκέπτες στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο

Η μοναδική αυτή διοργάνωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. 

Εκτακτο – Φωτιά τώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας (Κόρωνος)

Σε εξέλιξη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο

Financial Times: Το πλήγμα του Daniel στη φέτα – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές

Έρχονται νέες αυξήσεις και ελλείψεις στην αγορά - Τι θα γίνει με τις εξαγωγές

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ΕΤUC) ο Χαράλαμπος Κόκκινος

Στη τοποθέτηση του ο Χ. Κόκκινος ζήτησε τη δημιουργία πανευρωπαϊκου μετώπου των συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να διεκδικήσουν καλύτερη ζωή και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Andros Queen: Συνεχίζει και τον Οκτώβριο στη γραμμή Ραφήνα – Μύκονος

Το Andros Queen συνεχίζει κανονικά και τον Οκτώβριο στη γραμμή Ραφήνα - Ανδρος - Τήνος - Μύκονος και πως κινήθηκε τον Αύγουστο