Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΑΣΕΠ: Ο διαγωνισμός της 4ης Μαρτίου και οι νησιώτες που βρίσκονται με...

ΑΣΕΠ: Ο διαγωνισμός της 4ης Μαρτίου και οι νησιώτες που βρίσκονται με τη πλάτη στο τοίχο

|

O διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ο οποίος θα λάβει χώρα στις 4 Μαρτίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν διοργανωθεί ποτέ, αφού δήλωσαν συμμετοχή σχεδόν 108.000 Ελληνες πολίτες. Και στόχος, μία θέση στο Δημόσιο

Θα περίμενε, έτσι, κανείς ότι εξεταστικά κέντρα θα λειτουργούσαν σχεδόν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας και ότι θα γινόταν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό έτσι ώστε να διασφαλιστούν απολύτως ίσοι όροι για τη συμμετοχή στη δοκιμασία στους συμμετέχοντες ανεξάρτητα από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι. Οι νησιώτες δικαιούνται όχι μόνο να έχουν σοβαρά παράπονα για την αντιμετώπισή τους αλλά και να ισχυρίζονται ότι λογίζονται από την κεντρική διοίκηση ως πολίτες αν όχι δεύτερης, τουλάχιστον ειδικής κατηγορίας.

Εξηγούμαστε: Για το διαγωνισμό της 4ης Μαρτίου δεν υπάρχει ούτε ένα εξεταστικό κέντρο στις Κυκλάδες. Νησιά με σοβαρές σχολικές υποδομές όπως η Σαντορίνη, η Νάξος, η Σύρος, η Πάρος και η Μύκονος δεν μπορούν, κατα τους διοργανώτες, να φιλοξενήσουν εξεταστικό κέντρο.

Οι περισσότεροι κυκλαδίτες λοιπόν, εφόσον επιθυμούν να ακολουθήσουν το …όνειρο της πρόσληψης στο δημόσιο μέχρι τέλους, θα πρέπει να συμβιβαστούν με το ταξίδι στην Αθήνα ή στον Πειραιά το οποίο, ειδικά στις μέρες μας, έχει εξελιχθεί σε πολύ ακριβό σπορ ελέως και της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων.

Πηγές του ΑΣΕΠ τόνισαν στο NEWS 24/7 ότι “από την αρχή καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει ευρεία διασπορά των εξεταστικών κέντρων και να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ενώ στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΑΑΔΕ όπου δήλωσαν συμμετοχή 25.000 περίπου υποψήφιοι δημιουργήθηκαν εξεταστικά κέντρα σε 5 μόνο περιφερειακές ενότητες. Στον τωρινό διαγωνισμό, για 108.000 περίπου υποψηφίους δημιουργήθηκαν εξεταστικά κέντρα σε 43 περιφερειακές ενότητες.

Η δυνατότητα, όμως, διεύρυνσης της διασποράς των σημείων διεξαγωγής του διαγωνισμού δεν είναι απεριόριστη. Και ο λόγος δεν είναι μόνο ο αυτονόητος οικονομικός”.

Αρα, προφανώς ο λόγος είναι ΚΑΙ οικονομικός. Ομως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην περιφέρεια των κυκλάδων για να μπορεί κάποιος να το προσπεράσει τόσο εύκολα. Από τα Επτάνησα, μόνο η Κέρκυρα φιλοξενεί εξεταστικό κέντρο και από τα Δωδεκάνησα μόνο η Ρόδος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο κάτοικος της Κω που έχει δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό θα πρέπει να ταξιδέψει με το καράβι μέχρι τη Ρόδο για να γράψει.

“Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού” τονίζουν πηγές του ΑΣΕΠ “καθόρισε τις περιφερειακές ενότητες και, μετά από σχετική υπόδειξη των Εποπτών των εν λόγω περιφερειακών ενοτήτων, ενέκρινε τα εξεταστικά κέντρα αφού πρώτα εξέτασε τις υπάρχουσες υποδομές των σχολείων εξετάζοντας τα δεδομένα κάθε σχολείου σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδεία. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη δυναμικότητα κάθε σχολείου σε σχέση με τους υποψηφίους που θα μπορούσε να υποδεχθεί χωρίς τον ανεπιθύμητο για την περίοδο αυτή συνωστισμό.

Επιπρόσθετα, η Κ.Ε.Δ. έλαβε υπόψη της τις δυνατότητες θαλάσσιας σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους σε σχέση και με τη σύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα, κατά τη χειμερινή περίοδο, για την εξυπηρέτηση των υποψηφίων των νησιωτικών περιφερειακών ενοτήτων”.

Στην πράξη όμως δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Και το πρόβλημα αυτό θα γίνει πραγματικός μπελάς αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και την Παρασκευή 3 Μαρτίου σηκωθεί, λόγω καιρού, απαγορευτικό. Σ’ αυτήν την περίπτωση τι ακριβώς θα κάνουν οι νησιώτες συμμετέχοντες; Ουδείς, μέχρι στιγμής, έχει απαντήσει με ασφάλεια στο συγκεκριμένο, πολύ λογικό, ερώτημα.

Από τον ΑΣΕΠ μάς υπογράμμιζαν τέλος ότι “σε κάθε περίπτωση, κύριο μέλημα κατά τον σχεδιασμό της διαδικασίας ήταν η διασφάλιση της ακεραιότητας του διαγωνισμού. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι όσο περιορίζεται ο αριθμός των περιφερειακών ενοτήτων και αντίστοιχα των εξεταστικών κέντρων τόσο περισσότερο διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος και η απρόσκοπτη λειτουργία της διαδικασίας”. Θα έλεγε κανείς όμως ότι εν έτει 2023 και με την τεχνολογία πλέον να κάνει θαύματα μάλλον δεν είναι δυνατόν να μπαίνει θέμα ακεραιότητας του διαγωνισμού ακόμα και αν υπήρχε εξεταστικό κέντρο σε κάθε χωριό και πόλη της χώρας.

Για το θέμα που έχει ανακύψει, ειδικά για τις Κυκλάδες, έκαναν παρεμβάσεις στη Βουλή βουλευτές της Περιφέρειας, όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από τη συμπολίτευση (Γ. Βρούτσης). Μέχρι στιγμής όμως, και ενώ απομένουν μόλις 20 ημέρες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, δεν έχει δοθεί κάποια διέξοδος.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με τον εν λόγω διαγωνισμό δεν αφορούν βέβαια μόνο τον αριθμό και το διαμοιρασμό στην επικράτεια των εξεταστικών κέντρων. Εχουν, επίσης, ανακύψει ζητήματα με το χρόνο διεξαγωγής, που είναι πια πολύ κοντά στην εκλογική αναμέτρηση με ότι αυτό συνεπάγεται αλλά και το σκοπό του αφού δεν αφορά την πλήρωση ήδη προκηρυγμένων θέσεων. Γι’ αυτά όμως θα επανέλθουμε με αναλυτικό ρεπορτάζ τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πηγή News247.gr

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Art.t.o.S.: Νέες βραβεύσεις και διακρίσεις από τη Μπιενάλε στην Ιαπωνία για 9 δικά μας παιδιά

Η νέα γενιά της Σαντορίνης κατάφερε να στείλει σε όλο τον κόσμο ένα ηχηρό μήνυμα ότι συνεχίζει να ονειρεύεται, να ελπίζει και να δημιουργεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Amorgos Trail Challenge: Πρόσκληση συμμετοχής με σούπερ μπλουζάκι

Αυτό το μπλουζάκι… θα φορεθεί πολύ!! - το 6ο Amorgos Trail Challenge πετάει το γάντι σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν

Νότιο Αιγαίο – “Πρέβελης”: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τον Πειραιά

Αλλαγές στο δρομολόγιο του "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Μ. Χανιώτη: Η επίσκεψη και οι επαφές στη Νάξο

Επίσκεψη της Μαρίας Χανιώτη στη Νάξο - Με ποιους συναντήθηκε

Γ. Πολυχρονάκος: Περί οφειλών, ασφαλιστικών ταμείων και της ανάγκης ρεαλιστικών λύσεων

Γιάννης Πολυχρονάκος - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ: «Χιλιάδες Έλληνες οφείλουν σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, οι ρυθμίσεις αποτυγχάνουν - Είναι ώρα για ρεαλιστικές λύσεις».

Φόρτωμας – Σύρος: Δύο εκατ. ευρώ για την σωτηρία του Δημαρχειακού Μεγάρου

Φίλιππος Φόρτωμας - βουλευτής Κυκλάδων - «Η δέσμευση που έγινε πράξη! 2.000.000 ευρώ για το Δημαρχείο Σύρου»

Ευρώπη: Προς κατάργηση οι θερμικοί κινητήρες στα αυτοκίνητα

Το κείμενο προβλέπει ότι τα νέα αυτοκίνητα θα εκπέμπουν μηδενικό CO2, πράγμα που απαγορεύει ντε φάκτο τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης, ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)