Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΒρετανία: Εκοψαν Πακιστανό γιατί δεν γνώριζε ... Πλάτωνα

Βρετανία: Εκοψαν Πακιστανό γιατί δεν γνώριζε … Πλάτωνα

|

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αγγλίας απέρριψε την αίτηση ασύλου ενός Πακιστανού ανθρωπιστή που είχε αποκηρύξει τη μουσουλμανική θρησκεία, επειδή απέτυχε να απαντήσει σωστά σε ερωτήσεις για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.

Οχι δεν είναι αστείο…. Την αίτηση ασύλου ενός Πακιστανού πρόσφυγα που αποκήρυξε το Ισλάμ και έγινε ουμανιστής απέρριψε το Ηνωμένο Βασίλειο, με την αιτιολογία ότι δεν απάντησε σωστά σε ερωτήσεις για τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα!

Σύμφωνα με τον Guardian, το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας αποφάνθηκε ότι ότι η αποτυχία του Hamza bin Walayat να αναγνωρίσει ρητά του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα αποδείκνυε ότι οι γνώσεις του για τους φιλοσόφους που επηρέασαν το κίνημα του ουμανισμού είναι «στην καλύτερη περίπτωση υποτυπώδεις».

Ο Walayat, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο απο το 2011 ισχυρίζεται ότι έχει λάβει απειλές για τη ζωή του από μέλη της οικογένειάς του και συγχωριανούς του στο Πακιστάν εξαιτίας της προσαρμογής του στον βρετανικό τρόπο ζωής, της σχέσης του με μία κοπέλα που δεν είναι μουσουλμάνα  και της άρνησής του να συμμορφωθεί με τις επιταγές του συντηρητικού Ισλάμ. 
Ωστόσο το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών αποφάνθηκε ότι ο Walayat δεν αντιμετωπίζει διωγμό στη χώρα του για τις ιδέες του. Στην επιστολή απόρριψης του αιτήματος ασύλου του επισήμανε στον πρόσφυγα ότι οι φόβοι του για αντίποινα από την οικογένειά του επειδή αποκήρυξε το Ισλάμ και έγινε ουμανιστής, «είναι τελείως αβάσιμοι».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Guardian, οι «αποστάτες» στο Πακιστάν υπόκεινται στην καλύτερη περίπτωση σε αποκλεισμό, ενώ αρκετοί έχουν πέσει και θύματα βίας. Μόλις πέρυσι, ένας φοιτητής που είχε δηλώσει ουμανιστής στη σελίδα του στο Facebook δολοφονήθηκε στο πανεπιστήμιό του. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο στο πακιστανικό δίκαιο.

Στην επιστολή απόρριψης του αιτήματος ασύλου, το υπουργείο ανέφερε ότι «μετά τη συνέντευξη με τους αξιωματούχους μετανάστευσης, αποδείχθηκε ότι ο αιτών αδυνατούσε να τεκμηριώσει επαρκώς τον βασικό ισχυρισμό του για το αίτημα ασύλου, δηλαδή το γεγονός ότι είναι ουμανιστής».

Όταν ρωτήθηκε για τις γνώσεις του σχετικά με τη φιλοσοφία του ουμανισμού, ο Walayat έδωσε απλώς έναν «βασικό ορισμό» αλλά «δεν μπορούσε να αναγνωρίσει κανέναν διάσημο Έλληνα φιλόσοφο που έχει εμπνεύσει τους ουμανιστές», τόνιζε η επιστολή και συμπλήρωνε απευθυνόμενη στον αιτούντα: «Όταν ο υπάλληλος που σας έπαιρνε συνέντευξη σας πληροφόρησε ότι αναφερόταν στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, εσείς του απαντήσατε ότι ορισμένα φάρμακα που λαμβάνετε έχουν θολώσει τη μνήμη σας και γι’ αυτό δεν αναγνωρίσατε τα ρητά τους».

«Η γνώση σας για τον ουμανισμό είναι στην καλύτερη περίπτωση υποτυπώδης και όχι αυτή που θα αναμενόταν από έναν αυθεντικό ουμανιστή», κατέληγε η επιστολή.

Ο Walayat έγινε μέλος του οργανισμού Humanists UK τον Αύγουστο, αλλά λέει ότι πίστευε στις βασικές αρχές του ουμανισμού από την παιδική του ηλικία. Σύμφωνα με τον οργανισμό Humanists UK, «ο ουμανισμός δεν είναι ένα σύστημα πεποιθήσεων που βασίζεται σε κανόνες, και οι υποστηρικτές του δεν χρειάζεται ούτε να μάθουν ούτε να ακολουθούν ένα σύνολο αυστηρών κωδικών συμπεριφοράς. Ως περιγραφικός όρος, ουμανιστής μπορεί να θεωρηθεί ο οποιοσδήποτε έχει απορρίψει την θρησκευτική πίστη αλλά σέβεται και τηρεί στη ζωή του τις ανθρώπινες αξίες».

Σε μια επιστολή συμπαράστασης στην αίτηση ασύλου του Walayat, ο Bob Churchill, επικεφαλής της Διεθνούς Ουμανιστικής και Ηθικής Ένωσης ανέφερε: «Για πολλούς ο ευρύτερος όρος ουμανιστής είναι απλά ένας ηπιότερος τρόπος να πεις “άθεος” ειδικά εάν κατάγεσαι από ένα μέρος όπου το να είσαι άθεος θεωρείται μια βαθιά προσβλητική δήλωση».

Με πληροφορίες από το protothema.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Αντίπαρος: Απολαμβάνει τη φιλοξενία των ελληνικών νησιών ο Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα, εντοπίστηκε στην Αντίπαρο

Εποχική εργασία: “ξεχάστε τα ρεπό, τώρα τρέχουμε”…

Υπερωρίες, απλήρωτα ρεπό και ψυχολογική πίεση καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως προσωπικό. Επιστρατεύονται ανήλικοι για να καλυφθούν τα κενά

Κέα: Εκεί που φυτρώνουν …σπιτάκια (Photos)

Εικόνες που προκαλούν σοκ στην Κέα... Το πριν και το μετά της περιοχής Βρόσκοπος

Ερευνα: “Μένω σπίτι, δεν πάω διακοπές φέτος” για έναν από τους δύο Ελληνες

Εξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%

Νάξος: Εγκαίνια (03/06) της έκθεσης Εργαστηρίου Παιδικής Τέχνης

Το Εργαστήριο Παιδικής Τέχνης Φλώρακα - Χάλκου μας προσκαλεί στην Εκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών (Νάξος)

Μ Βρετανία: Αντικλεπτικά σε …μπριζόλες και τυριά (!!!)

Βρετανικά super market προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις κλοπές τροφίμων απο τα ράφια

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Δωδεκάνησα: Πρωτόγνωρη βροχόπτωση τον Μάιο

Meteo: Μεγάλα ύψη βροχόπτωσης στα Δωδεκάνησα τον Μάιο

Μύκονος: Μπήκαν οι μπουλντόζες στο Nammos (video)

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες κατεδάφισης στο χώρο του Nammos (video)

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος – “Παρά θίν αλός” (12ο Φεστιβάλ): Διήμερο παραστάσεων με τον θρυλικό “Οδυσσεβάχ”

12ο Φεστιβάλ θεάτρου "Παρά θίν αλός" .... "Ο "Οδυσσεβάχ" και η παρέα του - Απόψε (27/05) και αύριο (28/05) στις 8:00, στο Ιάκωβος Καμπανέλλης με είσοδο ελεύθερη