Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΘερμότερος μήνας στην Ιστορία ο Ιούλιος, ρεκόρ θερμοκρασίας

Θερμότερος μήνας στην Ιστορία ο Ιούλιος, ρεκόρ θερμοκρασίας

|

Τον θερμότερο μήνα που έχει καταγραφεί ποτέ βίωσε η ανθρωπότητα τον Ιούλιο, με την Yπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό να δίνουν στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στον πλανήτη.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου ήταν η θερμότερη περίοδος που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ ο Ιούλιος του 2023 οδεύει στο να χαρακτηριστεί ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί στην Ιστορία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν οφείλονται τόσο στους καύσωνες που σημειώθηκαν σε μεγάλα τμήματα της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης, όσο και στις μέγα-πυρκαγιές σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Ελλάδα, οι οποίες είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, στο περιβάλλον και στις οικονομίες.

Η πιο θερμή ημέρα στην Ιστορία

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες, στις 6 Ιουλίου 2023, η παγκόσμια μέση επιφανειακή θερμοκρασία του αέρα ξεπέρασε το ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2016, καθιστώντας την έτσι την πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ. Στη δεύτερη και τρίτη θέση κατατάσσονται η 5η και η 7η Ιουλίου 2023.

Εκτός των παραπάνω, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία που επικράτησε τον Ιούλιο ξεπέρασε προσωρινά το όριο των 1,5°Κελσίου πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο, κατά την πρώτη και την τρίτη εβδομάδα του μήνα, ενώ ήδη από τον Μάιο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ήταν πολύ υψηλότερη από τις τιμές που είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως, γεγονός που συνέβαλε στον εξαιρετικά θερμό Ιούλιο.

zesti-drosia-palaistini

Προς διπλό ρεκόρ η Ελλάδα

Πολύ πιθανό είναι ο Ιούλιος να γίνει και ο θερμότερος μήνας που έχουν βιώσει οι Έλληνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το Εθνικό Αστεροσκοπείο συγκεντρώνει ήδη πληροφορίες σχετικά τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας αυτόν τον μήνα και στο τέλος του Ιουλίου θα είναι σε θέση να επισημοποιήσει τις προβλέψεις. Το σίγουρο πάντως είναι πως ο καύσωνας «Κλέων» ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας.

Σημειώνεται πως το σύστημα υπηρεσιών FireHub της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND, του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε προ ολίγων ημερών τα υψηλότερα επίπεδα καμένων εκτάσεων από δασικές πυρκαγιές των τελευταίων 13 ετών στη χώρα μας, σε ότι αφορά τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου.

Επισημαίνοντας πως οι δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δύο εβδομάδων έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση στις καμένες εκτάσεις, το Ινστιτούτο επιβεβαίωσε πως οι καμένες εκτάσεις που καταγράφηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 13 ετών. Σε περίπτωση λοιπόν που επιβεβαιωθεί πως ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο θερμότερος μήνας για τα χρονικά της Ελλάδας, τότε η χώρα μας θα έχει καταγράψει διπλό ρεκόρ τόσο σε θερμοκρασία όσο και σε καμένες εκτάσεις.

«Η εποχή του βρασμού έφτασε»

Τις θερμοκρασίες-ρεκόρ που σημειώθηκαν στον πλανήτη σχολίασε ο διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus, Κάρλο Μπουοντέμπο, επισημαίνοντας πως αυτά τα δεδομένα αποτελούν μέρος της δραστικής αύξησης των θερμοκρασιών παγκοσμίως.

Οι ανθρωπογενείς εκπομπές είναι τελικά ο κύριος μοχλός για την αύξηση αυτών των θερμοκρασιών.

«Το ρεκόρ του Ιουλίου είναι απίθανο να παραμείνει απομονωμένο φέτος και οι εποχικές προβλέψεις που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι στις χερσαίες περιοχές οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να κινηθούν πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Οι ανθρωπογενείς εκπομπές είναι τελικά ο κύριος μοχλός για την αύξηση αυτών των θερμοκρασιών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, καθηγητής Πέτερι Τάαλας, τόνισε πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρέασαν πολλά εκατομμύρια ανθρώπους τον Ιούλιο είναι η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και μια πρόγευση του μέλλοντος.

«Η ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Η δράση για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια αλλά μια αναγκαιότητα», σχολίασε.

Το καμπανάκι κινδύνου χτύπησε και ο γενικός γραμματέας Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες σε δηλώσεις του αναφορικά με το καταγεγραμμένο ρεκόρ.

Οι συνέπειες είναι σαφείς και τραγικές: παιδιά παρασύρονται από τις βροχές των μουσώνων, οικογένειες τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες, εργάτες καταρρέουν από την καυτή ζέστη.

«Οι συνέπειες είναι σαφείς και τραγικές: παιδιά παρασύρονται από τις βροχές των μουσώνων, οικογένειες τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες, εργάτες καταρρέουν από την καυτή ζέστη. Για μεγάλα τμήματα της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι είναι σκληρό, ενώ για ολόκληρο τον πλανήτη, είναι μια καταστροφή», ανέφερε.

Ο κ. Γκουτέρες πρόσθεσε πως όλα αυτά συνάδουν απόλυτα με τις προβλέψεις και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και πως η μόνη έκπληξη είναι η ταχύτητα της αλλαγής. «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι τρομακτική και είναι μόνο η αρχή. Η εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη τελείωσε και η εποχή του παγκόσμιου βρασμού έφτασε», ανέφερε.

Οι ηγέτες πρέπει να ηγηθούν. Τέρμα οι δισταγμοί. Όχι άλλες δικαιολογίες

Ο ίδιος κάλεσε τέλος τους ηγέτες των κρατών σε όλο τον πλανήτη να αναλάβουν δράση. «Οι ηγέτες πρέπει να ηγηθούν. Τέρμα οι δισταγμοί. Όχι άλλες δικαιολογίες. Τέρμα η αναμονή για να κινηθούν πρώτοι οι άλλοι. Απλώς δεν υπάρχει πια χρόνος για κάτι τέτοιο. Είναι ακόμα δυνατό να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου και να αποφευχθούν τα πολύ χειρότερα της κλιματικής αλλαγής. Οι ηγέτες πρέπει να δώσουν έμφαση και στο στάδιο της προσαρμογής, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται το νέο φυσιολογικό. Όλες οι χώρες πρέπει να ανταποκριθούν και να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους από την καυτή ζέστη, τις θανατηφόρες πλημμύρες, τις καταιγίδες, ξηρασίες και τις πυρκαγιές που προκαλούν», είπε μεταξύ άλλων.

 

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Ενωση Ξενοδόχων: Κυβερνητικές δράσεις που δημιουργούν πολλών ταχυτήτων ξενοδοχεία

Η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας για την εξειδίκευση των εξαγγελθέντων μέτρων καθώς και του πρασίνου τέλους - Η στάση της προς τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Terra Pontica: Κάτι νέο γεννιέται στη Νάξο, πότε είναι η πρώτη συνάντηση

Terra Pontica σημαίνει θαλάσσια γη ή Γη μέσα στη θάλασσα ή Νησί. - Πότε είναι η πρώτη συνάντηση

Γ. Βρούτσης: Συνάντηση με τα μέλη του Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών

Συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, με τον Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών

Ενωση Ξενοδόχων Νάξου: Οι ξενοδόχοι πάνε (24/09) στη κάλπη

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου από 10:30 ως 15:30) θα διεξαχθούν στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ και των εκπροσώπων μας στην Π.Ο.Ξ

Ανδρος: Κλείνει η πιο …μεγάλη πληγή για το νησί των Κυκλάδων

Με την κατασκευή ΧΥΤΥ στο νησί δίνεται τέλος στη λειτουργία της παράνομης χωματερής

OTA AWARDS – Χάλκη: Καλύτερος δήμαρχος για το 2023 ο Αγγελος Φραγκάκης

Καλύτερος Δήμαρχος της Ελλάδας 2019-2023 ο κ. Φραγκάκης Ευάγγελος (Δήμαρχος Χάλκης)

Τήλος: Κέρδισε μία θέση στα σχολικά βιβλία

Η Τήλος των διακρίσεων κερδίζει θέση ακόμα και στα σχολικά βιβλία

Ελλάδα “ψήφισαν” 16,1 εκατ. επισκέπτες μόνο το πρώτο επτάμηνο

Τράπεζα της Ελλάδας: 16,17 εκατ. τουρίστες «ψήφισαν» Ελλάδα στο 7μηνο – Οι αγορές που έδωσαν «φτερά» στα τουριστικά έσοδα
loading...

Blue Star Naxos: Βρέθηκε και ανασύρθηκε η άγκυρά του

Εξω από το φάρο της Νάξου εντοπίστηκε από δύτη και βρέθηκε η άγκυρα του Blue Star Naxos

Πάρος – Νέο επιβατικό λιμάνι: Οι οκτώ επιλογές, η πρόβλεψη για 2.5 εκατ. επιβάτες το 2035

Πάρος: Πρόβλεψη για διακίνηση 2,5 εκατομμυρίων επιβατών έως το 2035 – Που θα κατασκευαστεί το νέο επιβατικό λιμάνι του νησιού;

Μονοήμερη (01/10) εκδρομή με το “Naxos Star” στην Τήνο

Naxos Star... Μονοήμερη εκδρομή στην Τήνο.. Πότε και κόστος μετακίνησης

Νάξος – Φιλώτι: Το “παράπονο” του Αγίου Πολυκάρπου (Photos)

Η "εικόνα" του Αγίου Πολυκάρπου στο δρόμο για τον Καλαντό - Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην καταστραφεί ότι έχει απομείνει; (photos)

Μήλος – Super Jet: Μέλος πληρώματος έπεσε στη θάλασσα κι έσωσε επιβάτη

SUPER JET: Διάσωση ατόμου από τη θάλασσα στoν λιμένα Αδάμαντα Μήλου

Εκτακτο – “Blue Star Naxos”: Αναχώρηση απόψε (15/09) από τον Πειραιά μετά τις 9 το βράδυ

Blue Star Naxos - Πως διαμορφώνεται το σημερινο και αυριανο δρομολόγιο με επίκεντρο τις Μικρές Κυκλάδες

Sea Jets: Απόδοση ευσήμων και αναγνώριση σε μέλος πληρώματος

Η SEAJETS συγχαίρει το πλήρωμα του ταχύπλοου "SUPER JET" για τη διάσωση επιβάτη στο λιμάνι της Μήλου

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου

ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου- Αυξάνεται το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία

Κυκλάδες: Πως θα κινηθεί τον Οκτώβριο ο “Ανεμος” (Πίνακας)

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του "Ανεμος" για τον Οκτώβριο και αφορούν τις Δυτικές Κυκλάδες

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής
loading...