Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΕυρώπη: "Χαδάκια" στην Τουρκία και βλέπουμε

Ευρώπη: “Χαδάκια” στην Τουρκία και βλέπουμε

|

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στην Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ που κράτησε μέχρι τις 2 το πρωί, η Ε.Ε. αποφάσισε να συνεχίσει την ήπια στάση απέναντι στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Οι ηγέτες κάλεσαν την Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και να αποσύρει το “Oruc Reis”, μιλώντας για κυρώσεις που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων

Παράλληλα εξουσιοδότησαν τον Ζοζέ Μπορέλ να επαναξιολογήσει την κατάσταση στην περιοχή και τα αποτελέσματα θα συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής του… Μαρτίου. Οι “27” συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τις προσπάθειες τους με τις ΗΠΑ για το ζήτημα της Τουρκίας.

Την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα κατά του Ταγίπ Ερντογάν για τους S-400, στις Βρυξέλλες, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία όρθωσαν ένα ισχυρό τείχος απέναντι στις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής και Κυπριακής πλευράς αλλά και την στήριξη ακόμη 8 χωρών όπως της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας που απέρριψαν δύο προσχέδια, δεν κατάφεραν να πείσουν την Άνγκελα Μέρκελ που για ακόμη μια φορά έδειξε πως δεν επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή είχε θέσει προ των ευθυνών τους, τους ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια του για την αμετακίνητη στάση ορισμένων χωρών.

Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων

Το κείμενο συμπερασμάτων έχει σαφώς πιο σκληρή γλώσσα απέναντι στην Τουρκία σε σχέση με προηγούμενα. Η Ε.Ε καλεί την Άγκυρα να αποσύρει το “Oruc Reis” και να αποκλιμακώσει την ένταση προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. “Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την απόσυρση του πλοίου Oruc Reis από την Τουρκία και επιμένει στην διατήρηση της αποκλιμάκωσης έτσι ώστε να επιτρέψει την γρήγορη επανάληψη και ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”

Παράλληλα εξουσιοδότησε τον Ζοζέ Μπορέλ να υποβάλει εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές και εργαλεία οι οποίες θα εξεταστούν το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021. Ακόμα ζήτησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Κομισιόν για την εξωτερική πολιτική να συνεχίσει τις προετοιμασίες της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης οι “27” συμφώνησαν να συντονίσουν τα θέματα που άπτονται της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου με τις ΗΠΑ. Όσον αφορά το μεταναστευτικό η Ε.Ε καλεί την Τουρκία “να συνεργαστεί για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς όλα τα κράτη μέλη και να εντείνει την προσπάθεια για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών”.

ssssssssssssss0101.jpg

Κυβερνητικές πηγές για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής: “Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά”

“Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά”, τόνισαν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη συμφωνία των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το κείμενο των συμπερασμάτων σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο”.

“Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας”.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, “η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής. Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruç Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ταυτόχρονα στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή από παράνομες δραστηριότητες – όρο που έχει θέσει η Ελλάδα σε κάθε σχετική συζήτηση”.

Πως φτάσαμε στο τρίτο προσχέδιο

Ελλάδα και Κύπρος αλλά και οι χώρες που στηρίζουν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας είχαν απορρίψει ήδη δύο προσχέδια που τους είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι ηγέτες της Ε.Ε άρχισαν να διαπραγματεύονται ένα τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία. “Δεν υπάρχει συμφωνία προς το παρόν” τόνιζε Έλληνας αξιωματούχος δείχνοντας ούτε αυτή η προσπάθεια δεν ικανοποιούσε απόλυτα την ελληνική πλευρά.

Οι θέσεις μεταξύ των δύο “στρατοπέδων” των “27” “απέχουν πράγματι πολύ, έλεγε ευρωπαίος διπλωμάτης. Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για την αμετακίνητη στάση ορισμένων χωρών. “Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης”, τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Βαλτώνουμε σε “αν” και “αλλά”

Η αμετακίνητη στάση ορισμένων χωρών που εξακολουθούν να κλείνουν τα μάτια απέναντι στις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας προκάλεσε την αντίδραση αλλά και την απογοήτευση του πρωθυπουργού. “Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαλτώνει σε ‘αν’ και ‘αλλά'” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico.

Το Βερολίνο ύψωσε ένα τείχος προστατεύοντας για ακόμη μια φορά την Τουρκία, επιχειρώντας να κερδίσει εκ νέου χρόνου, όπως έπραξε και τον προηγούμενο Οκτώβριο, ζητώντας τώρα νέα παράταση για την Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Διπλωμάτες εκτιμούν πως η Άνγκελα Μέρκελ θέλει να περιμένει την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία των ΗΠΑ προκειμένου δει πως θα κινηθεί ο Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν. Αξίζει να σημειωθεί πως η Γερμανίδα Καγκελάριος με τις ευλογίες των ΗΠΑ είχε αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας προκειμένου οι δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου

ssssssssssssss010101010.jpg

Τα δύο στρατόπεδα

Είχαν προηγηθεί σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο να απορρίπτουν το ένα προσχέδιο μετά το άλλο καθώς δεν ικανοποιήσαν τις δύο χώρες. Η ελληνική πλευρά σε μία ακόμη Σύνοδο Κορυφής είχε στο πλευρό της αρκετούς και σημαντικούς συμμάχους, όπως την Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Σλοβενία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Δανία.

Ωστόσο για να αποφασιστούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας απαιτείται ομοφωνία κάτι που ήταν γνωστό πως δεν θα μπορούσε να συμβεί από την στιγμή που δεν το επιθυμούσαν η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ουγγαρία. Άλλωστε οι συμφωνίες που έχουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με την Άγκυρα για την αγορά όπλων δεν τους αφήνει περιθώρια να βάλουν εναντίον ενός σημαντικού “πελάτη”. Γι’ αυτό τον λόγο δεν βρήκε καμία ανταπόκριση από την Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να υπάρξει εμπάργκο όπλων απέναντι στην Τουρκία.

Ο Μητσοτάκης έθεσε την Ε.Ε. προ των ευθυνών της

Ο Πρωθυπουργός με το “καλημέρα” στην Σύνοδο Κορυφής έθεσε τους ευρωπαίους ομολόγους του προς των ευθυνών τους. Γνωρίζοντας τους συσχετισμούς που είχαν διαμορφωθεί μεταξύ των “27” ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε πριν την έναρξη της συνεδρίασης να υπενθυμίσει στους ηγέτες των χωρών που τάσσονται κατά των κυρώσεων την συμφωνία που υπήρχε στην προηγούμενη σύνοδο. “Αποφασίσαμε, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει”. Είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα POS μπαίνουν παντού και σύνδεση με ταμειακές μηχανές

Απέτυχαν τα κίνητρα για e-συναλλαγές – Οι προθεσμίες για τις επιχειρήσεις – Voucher 230 ευρώ για αντικατάσταση μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας για “Blue Star Naxos” και έκτακτη δρομολόγηση αύριο του “Διαγόρα”

Στις 7 το απόγευμα σήμερα το Blue Star Naxos θα αναχωρήσει από τον Πειραιά για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Που θα ταξιδέψει αύριο ο "Διαγόρας"

NASA: Η μεγαλύτερη “μαύρη τρύπα” εντοπίστηκε και είναι …τεράστια

Η μαύρη τρύπα έχει μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλιου

Project Ελληνικό: “Αντίο” από την Πειραιώς, τι θα κάνει η Eurobank

Αποχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς από το project στο Ελληνικό, το εξετάζει και η Eurobank!

Φοβούνται οι εκπαιδευτικοί την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί ανησυχία στους εκπαιδευτικούς - Παρότι οι περισσότεροι παραδέχονται πως δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, εκφράζουν επιφυλάξεις για το τεχνολογικό μέλλον

Μ. Βρετανία: Το Μάνστεστερ χρεώνει τους επισκέπτες (!!!)

Το Μάντσεστερ γίνεται η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου που χρεώνει τους τουρίστες για να το επισκεφθούν - ξεκινάει από την 1η Απριλίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρεθήκαμε στο Final 4 Εφήβων

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια για τη μη συμμετοχή του στο Final-4 Εφήβων που έγινε στη Μύκονο την περασμένη εβδομάδα

Ξεκίνησαν εργασίες για την βελτίωση του τουριστικού καταφυγίου στη πόλη της Νάξου

Από σήμερα (31/03) ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση μέσων αγκυροβολίας τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Νάξου - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα δρομολόγια που θα συνδέουν τη Κρήτη με τις Κυκλάδες

Οκτώ δρομολόγια θα έχουμε σε καθμερινή βάση που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με την Κρήτη - Ποια θα προσεγγίσουν Νάξο και Πάρο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Εκτακτο: To “Blue Star Naxos” το πρωί της Τετάρτης σε δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση το σημερινό απαγορευτικό - Πως θα κινηθούν τα πλοία αύριο Τετάρτη

Νάξος – Ingbert Brunk: “Για μένα το μάρμαρο είναι σαν να έχει γίνει το φως, ύλη”

O Γερμανός γλύπτης που εντυπωσιάζει με την τέχνη του μαρμάρου στη Νάξο - Ηρθε σαν φοιτητής πριν από σαράντα χρόνια και στέριωσε για τα καλά με χώρο δράσης τον Αζαλά.

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)