Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΕίμαι ευθύς και …καλβινιστής

Είμαι ευθύς και …καλβινιστής

|

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξηγεί που οφείλετε η έκφραση περί ποτών και γυναικών, δεν ζητάει συγνώμη και δεν παραιτείται – Από την Ελλάδα η καλύτερη απάντηση

 

Λυπάμαι που τα σχόλιά μου παρεξηγήθηκαν, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το σάλο που ξέσπασε από την αναφορά του ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης «σπαταλούσαν χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά ζητούσαν βοήθεια».

Και για να γίνουμε κατανοητοί η πλήρη έκφραση ήταν «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάσθηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια”.

 «Λυπάμαι αν κάποιοι προσβλήθηκαν από το σχόλιο. Ηταν ευθύ, κάτι που εξηγείται από την αυστηρή ολλανδική καλβινιστική κουλτούρα και την ολλανδική αμεσότητα».

 «Αντιλαμβάνομαι ότι δεν γίνονται πάντοτε αντιληπτά και δεν εκτιμώνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρω», υπογράμμισε.

 «Την ίδια στιγμή, θεωρώ ότι με εκτιμούν επειδή διατηρώ το δικό μου ύφος και απευθύνομαι με κάποια αυστηρότητα σε όλους τους υπουργούς, και πρέπει να είμαι αυστηρός κάποιες φορές. Και ναι, το ύφος μου είναι ευθύ και, επαναλαμβάνω ότι αν κάποιοι προσβάλλονται, λυπάμαι φυσικά».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί μετά τις αντιδράσεις από τους πρωθυπουργούς Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Παραίτηση ζητούν Πορτογαλία και Ιταλία

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα απαίτησε την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup καθώς τα σχόλια αυτά είναι «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά» και τόνισε πως η Ευρώπη θα γίνει αξιόπιστη μόνο όταν φύγει ο Ντάισελμπλουμ.

 «Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό εγχείρημα μόνο την ημέρα που ο κ. Ντάισλεμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει συγγνώμη ξεκάθαρα σε όλες τις χώρες και τους λαούς που προσβλήθηκαν πρωτοφανώς από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Κόστα.

Την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τα προσβλητικά του σχόλια ζήτησε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

 «Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχασε μια εξαιρετική ευκαιρία να σιωπήσει», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Ματέο Ρέντσι. «Σε γερμανική εφημερίδα άφησε να του ξεφύγει ένα ηλίθιο σχόλιο -δεν μπορώ να βρω καλύτερο χαρακτηρισμό- κατά των χωρών του Νότου, αρχίζοντας με την Ιταλία και την Ισπανία… Όσο νωρίτερα παραιτηθεί, τόσο το καλύτερο».

Η καλύτερη απάντηση

Εχουμε την αίσθηση ότι η Σία Αναγνωστοπούλου βουλευτής και πρώην υπουργός με την απάντησή της έδωσε την καλύτερη απάντηση… «Καλώ τις «πουτάνες» του Νότου να αναδείξουμε το ματσό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού (περί αυτού πρόκειται)» αναφέρει η κ. Αναγνωστοπούλου.

Δείτε την ανάρτησή της:  

 «Η Ευρώπη της Δημοκρατίας, της διαλεκτικής, της ισότητας επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά δια στόματος Ντάισελμπλούμ. Οι Νότιοι φάγανε τα λεφτά στις γυναίκες και το αλκοόλ. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Ότι η πολιτική διεξάγεται με όρους πολιτισμικών χαρακτηριστικών; Δεν υπάρχουν ιδεολογίες, δεν υπάρχουν πολιτικές, υπάρχουν οι «Νότιοι» και οι «Βόρειοι» (κατά το χριστιανοί-μουσουλμάνοι). Ότι οι γυναίκες για την Ευρώπη των δικαιωμάτων και της έμφυλης ισότητας είναι το «λάφυρο» των απολίτιστων Νότιων που τρώνε τα λεφτά των πολιτισμένων Βόρειων (η πολιτική ανάμεσα σε άνδρες, οι γυναίκες «λάφυρο»). Ότι οι Νότιες είναι λίγο ως πολύ «πουτάνες» (άβουλα πλάσματα που τρέφονται από τους απολίτιστους); Η Ευρώπη γιορτάζει τα 60 χρόνια της, και ο κ. Ντάισελμπλουμ (και διάφοροι άλλοι) διαφεντεύουν το μέλλον της. Καλώ τις «πουτάνες» γυναίκες του Νότου να υπογράψουμε διακήρυξη η οποία πρέπει να σταλεί στη Ρώμη και να διαβαστεί. Καλώ τις «πουτάνες» του Νότου να αναδείξουμε το ματσό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού (περί αυτού πρόκειται), να αναδείξουμε το αντιδημοκρατικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης. Το ζήτημα δεν είναι «γυναικεία» υπόθεση. Αλλά, όπως έλεγε η Σιμόν ντε Μποβουάρ, στις περιόδους κρίσης (πόλεμος, φτώχεια, κλπ) οι γυναίκες (όπως και οι αδύναμες κοινωνικά τάξεις) πληρώνουν πρώτες τη νύφη.

 

Εκπρόσωπος Ντάισελμπλουμ: Δεν έγινε αναφορά σε καμία χώρα

Ο κ. Ντάισελμπλουμ «δεν αναφέρθηκε σε καμία χώρα ή ομάδα χωρών στη συνέντευξή του» που ξεσήκωσε τη θύελλα αντιδράσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Κατά τον ίδιο, το μήνυμα του κ. Ντάισελμπλουμ ήταν προς όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ότι η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις.

Παράλληλα, οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, κάτι που «είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Σχινάς για Ντάισελμπλουμ: Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει

 «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει», είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διά στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, σχετικά με τα σχόλια του Προέδρου του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ για τις χώρες της νότιας Ευρώπης σε γερμανική εφημερίδα.

 «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει. Η Επιτροπή είναι γνωστό ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πάντοτε εκφράζει το σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης», ήταν σύμφωνα με το ΑΠΕ η απάντηση του Μ. Σχοινά κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

ΕΕ: Λανθασμένες οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ επέκρινε τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις δηλώσεις του που θεωρήθηκαν επικριτικές για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. «Μπορώ να πω ότι δεν θα τα έλεγα. Και νομίζω ότι είναι λάθος», είπε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

Στήριξη από Σόιμπλε και ολλανδική κυβέρνηση

Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε πως η ολλανδική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Ο πρωθυπουργός Ρούτε έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στηρίζουμε τον Ντάισελμπλουμ στο ρόλο του στο Eurogroup» δήλωσε.

Αλλά κι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά την εργασία του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δηλώσεις του.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Ντάισελμπλουμ είναι αποδεκτός ως πρόεδρος του Eurogroup, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου : «Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά παρά πολύ την εργασία του κ. Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup».

 «Αναμένουμε, όσο καιρό αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, ότι θα έχουμε έναν πρόεδρο του Eurogroup σε πλήρη λειτουργία», είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Δεν δίνω βαθμούς για το στυλ στις συνεντεύξεις».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ – Παλαίμαχοι: “8×8 αύριο κιόλας…”

Οι παλαίμαχοι του Πανναξιακού ΑΟ παίρνουν θέση για το υπό κατασκευή γήπεδο "8χ8" στη Νάξο

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Οι “ΧοροΝάξιοι” γιορτάζουν με μία υπέροχη θεατρική παράσταση

Θεατρική παράσταση αύριο Κυριακή 26 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου από τους "ΧοροΝάξιους"... Τι ώρα...

Αμοργός: Σε διαβούλευση οι μελέτες για την βελτίωση του λιμανιού στα Κατάπολα

Μελέτη Αναβάθμισης λιμενικών εγκαταστάσεων στα Κατάπολα Αμοργού - ποιες είναι οι προτάσεις (Pdf)

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Νάξος – ΣΒΑΚ: Σε διαβούλευση από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σε διαβούλευση τέθηκαν τα μέτρα για το ΣΒΑΚ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Το ερωτηματολόγιο στον αέρα

Ακαδημία Αθηνών: Βράβευσε τους τρεις νέους που βοήθησαν συνανθρώπους τους στα Τέμπη

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους τρεις νέους για τον ηρωισμό τους και το αίσθημα ανθρωπιάς τους - Ανάμεσά τους και φοιτητής από τους Λειψούς

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Στοίχημα: Με στρατηγική και μεθοδολογία το ποντάρισμα

Πόσα χρήματα να ποντάρω στο στοίχημα; Σκέψεις γύρω από τον τρόπο που παίζει κάποιος τα λεφτά του

Γ. Πολυχρονάκος: “Θα δοθούν απαντήσεις για τα ερωτήματα που αφορούν το αεροδρόμιο Νάξου;”

Γιάννης Πολυχρονάκος - Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες: "Θα απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός στα ερωτήματα για το αεροδρόμιο Νάξου;"

Αρκιοί: Ο μικρός Αγγελος φέτος θα κάνει παρέλαση με τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Βούλας

Ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών δεν θα παρελάσει μόνος - Η πρωτοβουλία του 1ου Δημοτικού Βούλας που συγκινεί και που στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του