Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΑμοργός: Η Ελευθερία Ψυχογιού συμμετέχει στην διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωση του...

Αμοργός: Η Ελευθερία Ψυχογιού συμμετέχει στην διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωση του Οτσαλάν

|

Πλοίο της Ειρήνης θα ταξιδέψει τις επόμενες ώρες από την Ελλάδα (Λαύριο) στην Ιταλία (Νάπολι) με γνωστά πρόσωπα και με αίτημα την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Αμντουλάχ Οτσαλά – Ανάμεσα στους επιβάτες και η Αμοργιανή Ελευθερία Ψυχογιού 

“…. Ο Νέλσον Μαντέλα απελευθερώθηκε πριν -όχι μετά ή κατά τη διάρκεια- το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων στη Νότιο Αφρική. Μέχρι την απελευθέρωση του Οτσαλάν, μόνο επιφανειακές συζητήσεις μπορούν να γίνουν και όχι πραγματικές διαπραγματεύσεις. Ο Μαντέλα είχε τονίσει ότι μόνο ελεύθεροι άνθρωποι, και όχι κρατούμενοι, μπορούν να διαπραγματευτούν για μια πολιτική λύση. Λευτεριά στον Οτσαλάν!!!…” 

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Τώρα είναι η ώρα – ελευθερία για τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν», ένα «πλοίο της ειρήνης» θα μεταβεί από την Ελλάδα στην Ιταλία. Στόχος είναι να θυμηθούμε την οδύσσεια του Οτζαλάν στην Ευρώπη, που οδήγησε στην απαγωγή και την απέλασή του στο Ιμραλί.

Με θεαματική δράση, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, συγγραφείς και υπέρμαχοι της ειρήνης από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Βραζιλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκπρόσωποι του γυναικείου κινήματος, εκπρόσωποι ιδρυμάτων του Κουρδιστάν στην Ευρώπη και καλλιτέχνες θα ζητήσουν την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
 

Γιατί συμμετέχει η Ελευθερία Ψυχογιού 

Περίπου 50 άτομα θα ταξιδέψουν με πλοίο από την Ελλάδα στην Ιταλία. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 12 Νοεμβρίου. Ανάμεσά τους και η δικίά μας, η Αμοργιανή Ελευθερία Ψυχογιού – η μοναδική ελληνίδα –  και όπως μας τονίζει μέσα από το μήνυμά της ”  Σε μια εποχή που η πολιτική της Τουρκίας γίνεται όλο και πιο επιθετική οφείλουμε να απαιτούμε ξανά και ξανά την απελευθέρωση του Οτσαλάν. Συμμετέχω ως συνεπιβάτης στο πλοίο για την Ελευθερία του Οτσαλάν, με απόλυτη αξιοπρέπεια για τον λαό μου και για τον κουρδικό λαό. Διότι καμία πολιτειακή ντροπή δεν μπορεί να εξαφανιστεί στην σιωπή. Διότι το ‘χω πει και θα το ξαναπώ ότι όπως η μη αναγνώριση της όποιας γενοκτονίας είναι έγκλημα, είναι επίσης έγκλημα και η μη τιμωρία της όποιας προδοσίας.

Το ελληνικό κράτος οφείλει μια πολιτειακή συγγνώμη στον κουρδικό λαό και θα είναι ειλικρινής αυτή η συγνώμη μόνο αν ζητάμε κι ως κράτος, ως Χώρα την απελευθέρωση του Οτσαλάν. Διότι με αυτό το αίτημα συντάσσεται και η απελευθέρωση του κουρδικού λαού. Συντάσσονται τα δικαιώματα των γυναικών, διότι ο Οτσαλάν είπε ‘οτι…”καμία κοινωνία δεν θα απελευθερωθεί αν δεν απελευθερωθούν πρώτα οι γυναίκες.” 

Συντάσσεται ο δίκαιος αγώνας για μια κοινωνία που δεν θα υπάρχει καμία εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ως συνεπιβάτης στο πλοίο της Ελευθερίας για τον Οτσαλάν από το Λαύριο στην Νάπολη, ως νησιώτισσα Αμοργιανή που έχω νιώσει στο πετσί μου την απομόνωση, αλλά και την απεραντοσύνη της θάλασσας που μας ενώνει με τα πάντα, θα πω μια μαντινάδα:

«Στο μετερίζι τσ’ ανθρωπιάς και στση τιμής το χρέος, έκεια θα στέκω να παντώ κι ας είμαι ο τελευταίος».

Λευτεριά λοιπόν στο Οτσαλάν για να σβήσουμε εκείνη την κατάμαυρη σελίδα της ελληνικής προδοτικής ιστορίας της κυβέρνησης Σημίτη.

Λευτεριά στον Οτσαλάν διότι αυτοί που προδώσαν τον κουρδικό λαό είτε με το τότε, είτε μετά και με την σιωπή τους είναι και προδότες του ελληνικού λαού και όχι μόνο του κουρδικού λαού.

Καμια προδοσία δεν μπορεί να είναι ατιμώρητη.

Το να διεκδικούμε λύτρωση, τιμωρία σε κάθε προδοσία είναι ο τρόπος κι ο δρόμος για να μην ξανά προδοθούμε!

Αυτό είναι ο δρόμος μου κι έτσι προχωρώ στα πέλαγα, με ελπίδα, σεμνότητα και περηφάνια κι αξιοπρέπεια!”

otsalna.jpg

Η ανακοίνωση 

Η Πρωτοβουλία Freedom for Öcalan ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Η τουρκοκουρδική σύγκρουση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καταιγίδα. Το τουρκικό κυβερνών κόμμα AKP όχι μόνο διεξάγει πόλεμο εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στη χώρα του εδώ και αρκετό καιρό, αλλά βασίζεται επίσης στη στρατιωτική κλιμάκωση ενάντια στα επιτεύγματα των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ. Επομένως, μια ειρηνική πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα φαίνεται απρόσιτη. Αλλά ειδικά σε στιγμές που μια λύση στη σύγκρουση φαίνεται σχεδόν αδύνατη, η διεθνής αλληλεγγύη μπορεί να αναπτύξει μεγάλη δύναμη και να αναζωογονήσει την ελπίδα για ειρήνη».

Η δήλωση προσθέτει: «Η πιο σημαντική προϋπόθεση για την ειρήνη για την κουρδική πλευρά είναι ο τερματισμός της απομόνωσης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, του πιο σημαντικού εκπροσώπου της κουρδικής κοινωνίας. Από τότε που απήχθη από την ελληνική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, τον Φεβρουάριο του 1999, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ο Κούρδος ηγέτης βρίσκεται στο τουρκικό νησί των φυλακών Ιμραλί και ήταν ο μόνος κρατούμενος εκεί για έντεκα χρόνια – τον φρουρούν περισσότεροι από χίλιοι στρατιώτες. Του αρνήθηκε οποιαδήποτε νομική συνδρομή μεταξύ Ιουλίου 2011 και Μαΐου 2019. Ο Οτζαλάν κατέχει το «ευρωπαϊκό ρεκόρ» για φυλάκιση χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους. Αυτή τη στιγμή, ο Οτζαλάν βρίσκεται ουσιαστικά και πάλι σε πλήρη απομόνωση. Σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς νόμους, τα αιτήματα της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) και ένα ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, το τουρκικό κράτος δεν είναι ακόμη έτοιμο να άρει την απομόνωση στο Ιμραλί. Παρόλα αυτά, ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν γίνεται αποδεκτός από φίλους και εχθρούς ως πολιτικός εκπρόσωπος της κουρδικής κοινωνίας.

Το περιοδικό TIME τον ψήφισε ως έναν από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή το 2013. Η εκστρατεία για την απελευθέρωση του έχει ήδη φτάσει σε πάνω από 10 εκατομμύρια υπογραφές. Όλοι συμφωνούν ότι μια πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα πρέπει να διαπραγματευτεί μαζί του. Μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μόνο άν και οι δύο πλευρές διαπραγματευτούν σε ίσο επίπεδο. Αυτό είναι αδύνατο όσο ο Οτζαλάν είναι στη φυλακή. Η απελευθέρωση του είναι η απόλυτη δοκιμασία για σοβαρή δέσμευση από την τουρκική κυβέρνηση και σημαντικός ακρογωνιαίος λίθος για διαρκή ειρήνη. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα, ελευθερία για τον κουρδικό λαό, δημοκρατία στην Τουρκία και ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Η Ελλάδα και η Ιταλία ήταν κεντρικοί σταθμοί της Οδύσσειας του Οτζαλάν

Ο Οτζαλάν ταξίδεψε στην Ευρώπη πριν από 23 χρόνια για να προωθήσει μια πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα. Η Τουρκία και οι χώρες του ΝΑΤΟ άσκησαν ισχυρή πολιτική πίεση στην Ιταλία, όπου παρέμεινε για τρεις μήνες. Στη συνέχεια, ο Οτζαλάν έφυγε από την Ιταλία και, μετά από μια οδύσσεια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ξεκίνησε για τη Νότια Αφρική, όπου δεν έπρεπε να φτάσει ποτέ. Στις 15 Φεβρουαρίου 1999, απήχθη στην Κένυα στο πλαίσιο επιχείρησης ορισμένων μυστικών υπηρεσιών και εκδόθηκε στην Τουρκία.

Η Ελλάδα και η Ιταλία ήταν δύο από τους κεντρικούς σταθμούς του Οτσαλάν σε αυτήν την Οδύσσεια στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας «Η ώρα είναι τώρα – ελευθερία για τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ειρήνη στο Κουρδιστάν», το πλοίο της ειρήνης θα ταξιδέψει μεταξύ αυτών των δύο χωρών – από την Ελλάδα στην Ιταλία – για να απαιτηθεί η ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτζαλάν και την ειρήνη στο Κουρδιστάν.

Το Πρόγραμμα του Πλοίου της Ειρήνης

Το ταξίδι με το πλοίο της ειρήνης θα συνοδεύεται από μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις.

Η εκστρατεία ξεκινά στις 8 Νοεμβρίου στην Ελλάδα. Εκεί οι συμμετέχοντες θα έχουν συνομιλίες με την κοινωνία των πολιτών και τα πολιτικά κόμματα. Στον αυτοδιοικούμενο ελληνικό προσφυγικό καταυλισμό του Λαύριου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την 23η επέτειο της «διεθνούς συνωμοσίας» κατά του Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Στις 9 Νοεμβρίου το πλοίο θα αναχωρήσει από την Ελλάδα για την Ιταλία. Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι αναχώρησης στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις. Από τη μια, μια εκδήλωση ενημέρωσης για την απομόνωση στο Ιμραλί και το παράδειγμα του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού. Από την άλλη, ένα πολιτιστικό γεγονός.

Το πλοίο θα φτάσει στην Ιταλία στις 12 Νοεμβρίου και θα γίνει δεκτό με συλλαλητήριο στο λιμάνι. Η δράση θα ολοκληρωθεί στη Νάπολη. Την ίδια μέρα, στις 12 μ.μ., οι συμμετέχοντες θα δώσουν συνέντευξη Τύπου. Στις 16:00 ώρα θα πραγματοποιηθεί δημόσιο συνέδριο στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης και στις 9 το βράδυ συναυλία στο Naples City Theatre.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: “Κάνουμε” κουπιές για καλό σκοπό

Ξεκινάει σήμερα (06/06) ο γύρος των Μικρών Κυκλάδων από τη Νάξο - Ποιος την διοργανώνει ...

Στοίχημα – Ισπανία (μπάσκετ): Προβάδισμα Ρεάλ αλλά βλέπουμε τον ..τρίποντο Γκάι

Η πρόταση της Foxbet.gr ... :Επιτακτική ανάγκη η νίκη για τη Μινέιρο, δεν πείθει η Σάντος

Αμοργός – Amorgorama: “Δείχνει” το μέλλον, έρχεται η γιορτή του Ψαρά

Το μέλλον των θαλασσών της Ελλάδας γεννιέται στην Αμοργό - Τι λένε αρμόδιοι φορείς αλλά και ψαράδες

Κως – ΕΚΑΒ: Πέθανε 63χρονη σε καρότσα αγροτικού γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο (!!!)

Tραγωδία στην Κω: 63χρονη πέθανε σε καρότσα αγροτικού γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο

Μήλος -2η ΔΥΠΕ: Επίσκεψη Ροϊλού στο Κέντρο Υγείας

Ο Χρήστος Ροϊλός - διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ - θα βρίσκεται σήμερα στη Μήλο... Ποιος ο λόγος;

Μ. Βρετανία – Daily Mail: Νάξος, Πάρος και Φολέγανδρος ανάμεσα στα … διαμάντια της Ελλάδας

Τα οκτώ ελληνικά «διαμάντια» που ανακάλυψε και προτείνει η βρετανική εφημερίδα για μαγευτικές διακοπές

ΔΕΥΑΘ: Τι κάνει ο Μανόλης Ορφανός στις Βρυξέλλες;

Στις Βρυξέλλες αύριο Τρίτη (06/06) ο Μανόλης Ορφανός – Στο επίκεντρο το success story της ΔΕΥΑΘ

Εκλογές 2023 – Φιλ. Φόρτωμας: Συναντήσεις σε Πάρο και Αντίπαρο

Τριήμερη περιοδεία του Φίλιππου Φόρτωμα σε Πάρο και Αντίπαρο

Θετικά αποτελέσματα μετά από κλινική δοκιμή φαρμάμου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο τύπος καρκίνου που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο, περίπου 1,8 εκατ. κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο

Η Κύθνος μπαίνει δυναμικά στον κατάλογο των “πράσινων” νησιών

Η Κύθνος διεκδικεί είσοδο στον κατάλογο των πράσινων νησιών - Νέα πρωτοβουλία παρουσιάζει η Κομισιόν αυτή τη βδομάδα

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

HIGHSPEED 4: Από σήμερα (01/06) ενώνει τον Πειραιά με Παροναξία – Κουφονήσια – Αμοργό

Ξεκινάει σε λίγο (09:00) το HighSpeed 4 από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο - Κουφονήσια - Αμοργό - Πότε πιάνει Ανάφη

Μπαίνει το “Ανεμος” στις Δυτικές Κυκλάδες στα τέλη Ιουνίου

Από την Δευτέρα 26 Ιουνίου ξεκινάει τα δρομολόγια του το επιβατηγό οχηματαγωγό ΑΝΕΜΟΣ της Aegean Sea Lines, για τις Κυκλάδες. - Οι εκπτώσεις

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας