Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΣαντορίνη: "Τάξη" στην κρουαζιέρα και αύξηση επισκέψεων ενόψει του 2018

Σαντορίνη: “Τάξη” στην κρουαζιέρα και αύξηση επισκέψεων ενόψει του 2018

|

Η φετινή  χρονιά αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη Σαντορίνη και τη κρουαζιέρα καθότι ενεργοποιείτε για πρώτη φορά το Berth Allocation (έλεγχος αφίξεων κρουαζιερόπλοιων) και τα πρώτα δειγματα γραφής είναι θετικά 

Αισιόδοξοι ότι θα αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα στη Σαντορίνη από το συνωστισμό τουριστών που φτάνουν κατά χιλιάδες την ίδια χρονική στιγμή φαίνονται οι Αρχές του νησιού, καθώς το Berth Allocation, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα προκαθορισμένων θέσεων ελλιμενισμού, ξεκίνησε την πλήρη εφαρμογή του για το 2019.

Της Αναστασίας Βαμβακά (εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Πλέον στη Σαντορίνη κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν θα φτάνει χωρίς να έχει κάνει κράτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε το Λιμενικό Ταμείο, η οποία αυτόματα εντοπίζει τις μέρες του συνωστισμού και είτε παραπέμπει σε άλλες ώρες άφιξης είτε μέσω αλγορίθμου επιλέγει το κατάλληλο πλοίο που θα προσεγγίσει κοντά στο λιμάνι.

Ταυτόχρονα το Berth Allocation δίνει λύση στις αλλαγές και τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής που κάνουν οι εταιρίες κρουαζιέρας ανατρέποντας την εύρυθμη λειτουργία των λιμένων.

Προγραμματισμός

Στις 15 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα αφίξεων και αναχωρήσεων μετά από μία διαδικασία που κράτησε περίπου 2 μήνες. Στις αρχές Οκτωβρίου άνοιξε η ηλεκτρονική φόρμα και οι εταιρίες κατέθεσαν τον προγραμματισμό τους, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία, με το Λιμενικό Ταμείο να εξετάζει στη συνέχεια τις περιπτώσεις στις οποίες υπήρξαν προβλήματα. Εάν κάποια αίτηση εταιρίας συνέπιπτε χρονικά είτε κατά την άφιξη είτε κατά την αναχώρηση με άλλη προγενέστερη αίτηση, τότε η δεύτερη κατά χρονική σειρά υποβολής δεν γινόταν αποδεκτή από το σύστημα.

Για να γίνει αποδεκτή θα έπρεπε ο χρήστης να προβεί στη διόρθωσή της. Επίσης, αν στις ημερομηνίες που «κλείδωνε» μία εταιρία στο σύστημα ο αριθμός των επισκεπτών υπερέβαινε τους 8.000, τότε και μόνο ενεργοποιούταν η διαδικασία προσδιορισμού της σειράς κατάταξης με τη χρήση του ενός αλγόριθμου βασισμένου σε 15 σημεία, όπως την ώρα άφιξης, το μήκος του πλοίου κ.ά. Οποιο πλοίο συγκέντρωνε την καλύτερη βαθμολογία τότε αυτό καταλάμβανε τη θέση. Οσες εταιρίες δεν κατέλαβαν τη θέση είχαν επικοινωνία με το Λιμενικό Ταμείο ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει το αγαπημένο νησί της Σαντορίνης να ρυθμίσει τις ταυτόχρονες αφίξεις τουριστών που «πνίγουν» σχεδόν ταυτόχρονα τα καλντερίμια της.

Αυξητικές τάσεις

Πέρσι το Λιμενικό Ταμείο Θήρας προετοίμασε τον πιλοτικό προγραμματισμό για το 2018 (καθώς δίνεται τουλάχιστον 20 μήνες προετοιμασίας στις εταιρίες του κλάδου), κυρίως ενημερώνοντας τες για τις δύσκολες μέρες και προσπαθώντας να βρεθούν εναλλακτικές ώρες άφιξης των πλοίων.
 «Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, έχοντας ολοκληρώσει την επεξεργασία του συνόλου των αιτήσεων αφίξεων κρουαζιερόπλοιων που υποβλήθηκαν στο διαδικτυακό σύστημα κατανομής αφίξεων (Berth Allocation System) για τα έτη 2018 και 2019, εκφράζει την αισιοδοξία του για καλύτερη διαχείριση, καθώς διαφαίνεται αύξηση των προσεγγίσεων στη Σαντορίνη. Συγκεκριμένα έναντι των συνολικά 406 αφίξεων για το 2017, το 2018 έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 439 αφίξεις ενώ το 2019 από τα έως τώρα δεδομένα ήδη αναμένονται 451 προσεγγίσεις. Οι παραπάνω αυξητικές τάσεις, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, καταδεικνύουν την ορθότητα της επιλεγείσας στρατηγικής του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας για τη βελτίωση της κατανομής των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων τόσο εντός της εβδομάδας όσο και εντός του έτους, χωρίς ωστόσο να γίνονται υπερβάσεις στην καθημερινή φέρουσα ικανότητα εξυπηρέτησης των λιμενικών εγκαταστάσεων, καθώς και του προορισμού γενικότερα», δήλωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, Ηλίας Πελέκης.

Ως τώρα παρόμοιο σύστημα εφαρμόζει ο Πειραιάς και η Κέρκυρα, ελάχιστα δηλαδή λιμάνια σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας. Στον Πειραιά ακολουθείται χειροκίνητο σύστημα καθώς οι αρκετές θέσεις ελλιμενισμού δείχνουν αρκετή ευελιξία εξυπηρέτησης ταυτόχρονα κρουαζιερόπλοιων. Εχουν όμως και εκεί τεθεί μια σειρά κριτηρίων με βάση τα οποία εκτιμάται η προτεραιότητα των πλοίων και υπάρχει πάντα ευελιξία, ώστε να γίνονται αλλαγές σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών, όπως αλλαγές ή ανάγκες επισκευών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Αταλάντη: Σεισμός τώρα (4,8 R), έγινε αισθητός στην Αττική

Σεισμική δόνηση 4,8 R στην Αταλάντη - Αισθητός στην Αττική - Τι λένε οι ειδικοί

Κύθνος – Βρυόκαστρο: Σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως

Οι εργασίες της τελευταίας περιόδου εστίασαν στην ανασκαφή των κτηρίων της Ακρόπολης που είχαν έρθει στο φως κατά το 2021

Αμοργός: Εκεί όπου η προστασία του περιβάλλοντος συναντά την παράδοση

Στην Αμοργό ανταμώνουν το «Αμοργόραμα» και η «Γιορτή του Ψαρά»..Πότε; Τι θα συμβεί;

Στοίχημα – Ελλάδα (μπάσκετ): Πάμε ΟΑΚΑ και ποντάρουμε στον Αγραβάνη

Η πρόταση του Foxbet.gr έχει ... άρωμα μπάσκετ: Ξανά με Αγραβάνη και επιλογή στα φάουλ

Η συνηγορία του ποδοσφαίρου ή κάποιοι δικοί μου ηγέτες-ήρωες ποδοσφαιριστές…

Αρθρο του Ναξιώτη καθηγητή Λαογραφίας Μανώλη Σέργη με θέμα τους ποδοσφαιρικούς μας ήρωες

Fraport: Ζητάει αποζημίωση από το Ελληνικό δημόσιο για (άγνωστα) προβλήματα στα αεροδρόμια

Aπειλεί το ελληνικό δημόσιο η Fraport με αξίωση αποζημιώσεων για προβλήματα στα 14 αεροδρόμια

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στην Τήνο

Ο Γιάννης Βρούτσης - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων - βρίσκεται στην Τήνο

Μύκονος: Κι όμως ανεστάλη η κατεδάφιση ακινήτου (!!!)

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

Ουκρανία – Χερσώνα: Στις στέγες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Χερσώνα

Κορυδαλλός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δύο νεκρούς

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Δ.Μ και Β.Ρ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός στις Αρχές για τη συμμετοχή του σε ομάδες εκβιαστών και, στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό