Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΣτο 75% η μείωση των βροχοπτώσεων στις Κυκλάδες και η λειψυδρία είναι...

Στο 75% η μείωση των βροχοπτώσεων στις Κυκλάδες και η λειψυδρία είναι μία ανάσα

|

Μειωμένες κατά πολύ ήταν τους φετινούς χειμερινούς και φθινοπωρινούς μήνες οι βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μιχάλη Σιούτα, η Ελλάδα είχε ξηρό χειμώνα και φθινόπωρο, με μείωση βροχοπτώσεων κατά 50% έως και 75% σε σχέση με τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές, με βάση το κλίμα της χώρας μας. «Το ποσοστό αυτό άγγιξε το 75% στις Κυκλάδες και την Κρήτη», σημειώνει ο κ. Σιούτας, μιλώντας στην «Καθημερινή».

Όπως τονίζει ο ίδιος, οι βροχές του Μαρτίου και του Απριλίου δεν μπορούν να αναπληρώσουν το έλλειμμα στους υδροφόρους υπόγειους ταμιευτήρες. Κατά τον μετεωρολόγο, οι αιτίες του φαινομένου αυτού είναι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, η οποία παρουσιάζει «περιόδους εμμονής», είτε με την μορφή παρατεταμένης ξηρασίας είτε με τη μορφή πλημμυρικών φαινομένων.

«Οι καταιγίδες, με τη μεγάλη τους ραγδαιότητα, δεν βοηθούν, καθώς το νερό δεν προλαβαίνει να απορροφηθεί και να φτάσει στους υπόγειους ταμιευτήρες», σημειώνει.

Παρότι ο κ. Σιούτας περιγράφει πως η Ελλάδα υπερτερεί από άποψη κλίματος σε σχέση με άλλες χώρες, δεν αποκλείει να έχουμε φαινόμενα ξηρασίας μέχρι και προβλήματα λειψυδρίας στη χώρα τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό και, όπως επισημαίνει, πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα με την κατασκευή υποδομών, όπως ταμιευτήρες νερού, αλλά και με τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης νερού.

Στο ίδιο κλίμα, ο Σίμος Μαλαμής, αναπληρωτής καθηγητής στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, αναφέρει πως δεν αποκλείεται να δούμε και στην Ελλάδα εικόνες Ιταλίας ή Ισπανίας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηρασίας, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ενδέχεται να τις δούμε σε τοπικό επίπεδο και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. «Μη φανταστείτε ένα τεράστιο κύμα λειψυδρίας σε όλη τη χώρα. Αν προκύψουν, θα προκύψουν τοπικά και εποχικά προβλήματα στη διαχείριση νερού».

Ευάλωτα τα νησιά

Όπως αναφέρουν και οι δύο επιστήμονες, ευάλωτα στο πρόβλημα της έλλειψης βροχοπτώσεων είναι τα νησιά, τα οποία δέχονται έναν μεγάλο αριθμό τουριστών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατακόρυφα οι ανάγκες τους σε πόσιμο νερό και νερό χρήσης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι μια ξηρή περίοδος.

«Η στάθμη των υπόγειων νερών έχει κατέβει αρκετά και ενώ οι γεωτρήσεις αντλούσαν σχετικά σε μικρό βάθος, τώρα για να αντλήσουν νερό πρέπει να “κατέβουν” εκατοντάδες μέτρα. Υπάρχει όμως το πρόβλημα της υφαλμήρωσης, όταν δηλαδή η υπεράντληση οδηγεί σε εισροή θαλασσινού νερού σε περιοχές κοντά στη θάλασσα», προειδοποιεί ο κ. Σιούτας.

«Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε έλλειψη νερού, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχουν αρκετά εργοστάσια αφαλάτωσης και οι δήμοι τα ενισχύουν συνεχώς. Δεν αναγκαστήκαμε να κλείσουμε την υδροδότηση ή να την παρέχουμε εκ περιτροπής, αλλά σίγουρα υπάρχει φόβος και αγωνία για το μέλλον», δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης.

Ο κ. Μαλαμής, στο πλαίσιο της ενασχόλησης του με το πρόγραμμα Hydrousa που αναζητά λύσεις στη λειψυδρία, έχει ασχοληθεί και εφαρμόσει πιλοτικά στις Κυκλάδες χρήσεις μη συμβατικών ρευμάτων νερού, όπως η αξιοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων και η ανάκτησή τους για τη γεωργία αλλά και η συλλογή του βρόχινου νερού.

Ο ίδιος παρατηρεί πως υπάρχουν τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες όμως πρέπει να εφαρμοστούν, ενώ προσθέτει πως μεγάλες απώλειες νερού υπάρχουν και εξαιτίας της παλαιότητας των δικτύων. «Χρειάζονται βελτιώσεις στις υποδομές», σημειώνει, προσθέτοντας πως πρέπει επίσης να υπάρξει πληροφόρηση στο θέμα της εξοικονόμησης νερού και στο θέμα της ορθής διαχείρισης.

Στόχευση στον περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένο τουρίστα

Αναφορικά με το αποτύπωμα του τουρισμού, ο κ. Μαλαμής περιγράφει πως μιλώντας με τους επαγγελματίες του τουρισμού, του αναφέρουν ότι οι τουρίστες δεν θα τους προτιμήσουν εάν δεν προσφέρουν πισίνες ή τζακούζι. Η λύση, όπως προτείνει ο ίδιος, είναι η στόχευση σε τουρισμό που είναι περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένος και χρησιμοποιεί τέτοια κριτήρια για την επιλογή καταλύματος αλλά και η εκπαίδευση των τουριστών.

«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Δημιουργήσαμε πιλοτικά μια μονάδα οικοτουριστική, στην οποία ο τουρίστας έχει τη δυνατότητα να βλέπει τους κύκλους του νερού και την εξοικονόμηση ενέργειας στην πράξη. Έχει λοιπόν τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί πάνω σε αυτό». Βεβαίως, παραδεχόμενος και ο ίδιος πως ο δυτικός τουρίστας δεν έρχεται με αυτή τη διάθεση στις Κυκλάδες, προτείνει -μεταξύ άλλων- οι μονάδες που διαθέτουν πισίνες ή τζακούζι, να χρησιμοποιούν παράλληλα και τρόπους εξοικονόμησης νερού.

Μεγάλη σημασία δίνει, τέλος, στη συμβολή της γεωργίας στην εξοικονόμηση ύδατος γενικά στη χώρα, υπογραμμίζοντας πως είναι ο τομέας που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του νερού και άρα αυτός στον οποίον πρέπει να γίνουν στοχευμένες και συστηματικές επεμβάσεις, όπως η γεωργία ακριβείας ή η επανάκτηση λυμάτων για τη χρήση τους στην άρδευση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Οι φίρμες ζουν για πάντα, “αντίο” Γιάννη Φλωρινιώτη (video)

Εφυγε από τη ζωή σήμερα (06/06) σε ηλικία 76 ετών ο καλλιτέχνης Γιάννης Φλωρινιώτης (video)

Εκλογές 2023 – Κατ. Μονογυιού: Επισκέψεις σε Ανδρο, Τήνο και Σύρο

Ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, περιοδεία της Κατερίνας Μονογυιού - Ποια νησιά επισκέφθηκε

ΔΕΔΔΗΕ: Μία ακόμη πολύωρη διακοπή (07/06) ρεύματος σε περιοχή της Μικρής Βίγλας

Τετάρτη 7 Ιουνίου και έχουμε πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος στην περίοχή της Μικρής Βίγλας

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε Καλύτερα”: Η Μαρία Βίκτωρος – Πρίντεζη στο πλευρό Πολυκρέτη

Η δημοτική παράταξη "Αξίζουμε Καλύτερα" Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Μαρίας Βίκτωρος - Πρίντεζη

Εκλογές 2023: Debate για … πέντε την 15η Ιουνίου

Συμφωνία για ντιμπέιτ στις 15 Ιουνίου με την συμμετοχή των πέντε πολιτικών αρχηγών - Τι ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου

EKAB: Νάξος, Μύκονος, Πάρος, Σύρος, Σαντορίνη με ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση

Υποστελεχωμένα τα νησιά και από ασθενοφόρα – Ποια νησιά στις Κυκλάδες έχουν μόνο ένα σε 24ωρη βάρδια

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: “Κάνουμε” κουπιές για καλό σκοπό

Ξεκινάει σήμερα (06/06) ο γύρος των Μικρών Κυκλάδων από τη Νάξο - Ποιος την διοργανώνει ...

Στοίχημα – Ισπανία (μπάσκετ): Προβάδισμα Ρεάλ αλλά βλέπουμε τον ..τρίποντο Γκάι

Η πρόταση της Foxbet.gr ... :Επιτακτική ανάγκη η νίκη για τη Μινέιρο, δεν πείθει η Σάντος

Αμοργός – Amorgorama: “Δείχνει” το μέλλον, έρχεται η γιορτή του Ψαρά

Το μέλλον των θαλασσών της Ελλάδας γεννιέται στην Αμοργό - Τι λένε αρμόδιοι φορείς αλλά και ψαράδες

Κως – ΕΚΑΒ: Πέθανε 63χρονη σε καρότσα αγροτικού γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο (!!!)

Tραγωδία στην Κω: 63χρονη πέθανε σε καρότσα αγροτικού γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

HIGHSPEED 4: Από σήμερα (01/06) ενώνει τον Πειραιά με Παροναξία – Κουφονήσια – Αμοργό

Ξεκινάει σε λίγο (09:00) το HighSpeed 4 από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο - Κουφονήσια - Αμοργό - Πότε πιάνει Ανάφη

Μπαίνει το “Ανεμος” στις Δυτικές Κυκλάδες στα τέλη Ιουνίου

Από την Δευτέρα 26 Ιουνίου ξεκινάει τα δρομολόγια του το επιβατηγό οχηματαγωγό ΑΝΕΜΟΣ της Aegean Sea Lines, για τις Κυκλάδες. - Οι εκπτώσεις

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου