Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΠΟΕΔΗΝ - ΕΚΑΒ: Στην Τήνο στρατιωτικοί αρνήθηκαν εγγράφως να κάνουν διακομιδές

ΠΟΕΔΗΝ – ΕΚΑΒ: Στην Τήνο στρατιωτικοί αρνήθηκαν εγγράφως να κάνουν διακομιδές

|

Το χάος που επικρατεί στα νησιά αναφορικά με τις διακομιδές ασθενών περιγράφει σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος τονίζοντας οτι δεν υπάρχει καμία βελτίωση στις διακομιδές με την εμπλοκή ενστόλων μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα τεράστια κενά με «επιστράτευση» ενστόλων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “η κυβέρνηση με την ΠΝΠ επιχείρησε να βελτιώσει την κατάσταση στις διακομιδές, μετακινώντας προσωρινά προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις ως οδηγούς ασθενοφόρων για να καλύψει τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ.

Ένα μήνα μετά η κατάσταση ελάχιστα βελτιώθηκε στα νησιά. Όχι από ένστολους, αλλά από μετακινήσεις διασωστών του ΕΚΑΒ. Στα μεγάλα τουριστικά νησιά δεν υπάρχει καμία ενίσχυση των τομέων του ΕΚΑΒ με ένστολους”.

Συνεχίζει λέγοντας πως “ο στόχος για δύο ασθενοφόρα τη βάρδια δεν επετεύχθη” ενώ “στους σταθμούς του ΕΚΑΒ στα νησιά δεν εμφανίσθηκε κανείς ένστολος”.

Προσθέτει ότι για ένα μήνα (20 Ιουλίου με 20 Αυγούστου) ενισχύθηκαν με μοτοσικλέτες ταχείας ανταπόκρισης η Σύρος, η Νάξος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κως και η Τήνος. Ωστόσο, όπως τονίζει “παρ’ όλες τις παρεμβάσεις δεν επιτευχθεί ο στόχος στα νησιά των δύο ασθενοφόρων ανά βάρδια όλο το 24ωρο”.

Και συνεχίζει: “Ένστολοι μετακινήθηκαν με φύλλα πορείας σε κέντρα υγείας κατ’ εφαρμογή της ΠΝΠ που δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στις διακομιδές στις περιοχές ευθύνης τους. Σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει ΕΚΑΒ.

Οι διακομιδές γίνονται από τα Κέντρα Υγείας. Με την εμπλοκή των ενστόλων στις διακομιδές των Κέντρων Υγείας δημιουργήθηκαν περισσότερα προβλήματα παρά λύθηκαν”.

Προσθέτει οτι “λόγω πυρκαγιών δεν εμφανίσθηκε κανείς πυροσβέστης στα Κέντρα Υγείας για διακομιδές και πολύ σωστά. Εμφανίσθηκαν με φύλλα πορείας μόνιμοι οπλίτες (ΕΠΟΠ) οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με διακομιδές. Εκπαιδεύθηκαν λίγες ώρες σε μία ημέρα από στελέχη του ΕΚΑΒ. Τι να μάθουν σε μία ημέρα;

Όταν παρήλθε ο πρώτος μήνας αντικαταστάθηκαν από το Στρατό από άλλους μόνιμους οπλίτες που επίσης δεν γνωρίζουν από διάσωση. Πάνω δηλαδή που πήγαιναν οι πρώτοι κάτι να μάθουν, αντικαταστάθηκαν”.

«Αρνήθηκαν να κάνουν διακομιδές χωρίς να γνωρίζουν»

Ο κ. Γιαννάκος συμπληρώνει πως “οι μόνιμοι οπλίτες αισθάνονται ανασφάλεια να κάνουν διακομιδές χωρίς να γνωρίζουν.

Στην Τήνο οι δύο ένστολοι του πολεμικού ναυτικού που επιλέχθηκαν να κάνουν διακομιδές αρνήθηκαν εγγράφως στο Πολεμικό Nαυτικό προβάλλοντας τη μη γνώση στις διακομιδές και τώρα προσπαθούν να βρουν άλλους για να επιχειρούν δύο ασθενοφόρα το Δεκαπενταύγουστο.

Στο δεύτερο ασθενοφόρο το πλήρωμα θα αποτελείται από δύο άσχετους από διάσωση. Ενας ενστολος και ένας υπάλληλος του Κέντρου Υγείας. Ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας και ετοιμάζουν καταγγελία.

Οι αργίες των ενστόλων ως διασώστες δεν πληρώνονται από το Στρατό και διαμαρτύρονται για το πρόγραμμα υπηρεσίας. Με τη ΠΝΠ στις διακομιδές εμπλέκεται το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό”.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, “έχει γίνει διακομιδή ασθενούς με ασθενοφόρο τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής της ΠΝΠ στο Κεντρο Υγείας Πλωμαρίου Λέσβου που το πλήρωμα ήταν ένας ένστολος και μία συνάδελφος γενικών καθηκόντων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Ήδη υπάρχουν δικηγόροι ασθενών που ζητάνε στοιχεία για τις διακομιδές τους για να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Ποιός πληρώνει τα έξοδα την αγωνία των επαγγελματιών υγείας των Κεντρων Υγείας που αναγκάζονται να κάνουν διακομιδές; Δεν καλύπτονται νομικά γι αυτή τη δουλειά”.

Περιγράφοντας την κατάσταση σήμερα αναφέρει οτι:

“σε Σαντορίνη, Μύκονο και Πάρο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε 24 ωρη βάση και κάποιες λίγες ημέρες το μήνα επιχειρεί και δεύτερο ασθενοφόρο πρωί και απόγευμα.

Στην Σάμο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο το 24ωρο και δεύτερο κάποιες ημέρες πρωί και απόγευμα.

Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου μετακινήθηκαν 4 ένστολοι και επιχειρεί ένα ασθενοφόρο το 24ωρο με τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Δηλαδή πλήρωμα στο ασθενοφόρο είναι ένας ένστολος και ένας οποιασδήποτε ειδικότητας επαγγελματίας υγείας.

Στη Τήνο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο το 24ωρο και προσπαθούν να επιχειρεί και δεύτερο το Δεκαπενταύγουστο με ενστόλους όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Στην Χίο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση και τις μισές ημέρες του μήνα επιχειρεί και δεύτερο. Στο Κέντρο Υγειας Πυργίου και το Περιφερειακό Ιατρείο Βολισσού έχουν ενταχθεί ένστολοι για βοήθεια (3 εως 4) με έκθεση σε κίνδυνο για τους ενστόλους και το υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας που κάνουν διακομιδές χωρίς να γνωρίζουν”.

Πηγή: tvxs.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική αλλαγή: Θα ζήσουμε φέτος φθινόπωρο;

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη μετά από τον καυτό Σεπτέμβριο. Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας είχαν φέτος τον πιο ζεστό Σεπτέμβρη που έχει καταγραφεί

Εκλογές 2023 – “Ανοιχτοί Ορίζοντες”: Τι είδε η Χρύσα Καραγιάννη στη Νάξο (photos)

Επίσκεψη της υποψήφιας Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Χρύσας Καραγιάννη στη Νάξο - Συναντήσεις και επαφές

Καστελλόριζο: Εγκαινιάστηκε ο παιδικός σταθμός του νησιού

Καστελλόριζο: Εγκαινιάσθηκε ο πρώτος και μοναδικός παιδικός σταθμός του νησιού

Διαγωνισμός για ψηφιακό ξεναγό στην Παροικιά Πάρου

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής ξεναγού, ο χρήστης θα μπορεί να περιηγηθεί στα προτεινόμενα από τις διαδρομές πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος και να διατρέχει ένα πλούσιο όγκο πληροφορίας και υλικού τεκμηρίωσης.

Εκλογές 2023 – “Ανοιχτοί Ορίζοντες”: Σύρος, φτωχός συγγενής των Κυκλάδων

Δελτίο τύπου της Υποψήφιας Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Χρύσας Καραγιάννη για την εικόνα που συνάντησε στην Σύρο

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτικό για όλους το POS – Τι αλλάζει

Από πότε θα ισχύσει η υποχρεωτική εγκατάσταση POS και στα καταστήματα και επαγγελματίες που μέχρι τώρα ήταν προαιρετική

Σαντορίνη: Με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σαντορίνης συναντήθηκε ο Μ. Ορφανός

Τα μέλη του Συλλόγου, κοινοποίησαν τα θέματα που αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια, όπως η έλλειψη σκοπευτηρίου, η άναρχη δόμηση του νησιού που επηρεάζει τη σωστή διαδικασία του κυνηγιού, καθώς και η κακή διαχείριση των αδέσποτων.

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: Δράση (01/10) αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Το μεσημέρι της Κυριακής 1η Οκτωβρίου στη πόλη της Νάξου, δράση αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού - Ποιοι συμμετέχουν

ΕΑΣ Νάξου: Εξελίξεις γύρω από τον συνεταιριστικό στάβλο (video)

Ρεπορτάζ του ERT News για τον συνεταιριστικό στάβλο που σχεδιάζει η Ε.Α.Σ. Νάξου (video)

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Με το αριστερό η πρωτομηνιά και δίωρη σχεδόν διακοπή ρεύματος

Δείτε σε ποιες περιοχές θα γίνει αύριο Κυριακή 1η Οκτωβρίου διακοπή ρεύματος ...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής