Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΦοιτητές Ιατρικής φτιάχνουν βαλίτσες για απόβαση στα νησιά

Φοιτητές Ιατρικής φτιάχνουν βαλίτσες για απόβαση στα νησιά

|

«Απόβαση» σε νησιά και σε απομακρυσμένους ηπειρωτικούς προορισμούς ετοιμάζουν και για τη φετινή χρονιά φοιτητές των ιατρικών σχολών της χώρας.

Η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος καλεί φοιτητές της Ιατρικής να δηλώσουν συμμετοχή για το πρόγραμμα Ιατρική Απόβαση, που πραγματοποιείται για 27η συνεχόμενη χρονιά, και το οποίο έχει εκπαιδευτικό και εθελοντικό χαρακτήρα: φοιτητές της Ιατρικής, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρώσει το 4ο έτος της σχολής και επομένως έχουν μια σχετική εμπειρία από κλινικά μαθήματα, μπορούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με εθελοντική εργασία σε ένα Κέντρο Υγείας, ένα περιφερειακό ιατρείο ή ακόμη και σε νοσοκομείο της περιφέρειας, όπου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν σε πραγματικές συνθήκες τι αντιμετωπίζουν οι γιατροί αυτών των μονάδων.

«Τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα έχει πάρει μια διαφορετική χροιά και όσοι συμμετέχουν έχουν περισσότερο τη λογική ότι “πάμε να βοηθήσουμε” και λιγότερο “πάμε να μάθουμε και να κάνουμε και τις διακοπές μας”. Είναι πιο έντονο το αίσθημα του εθελοντισμού. Σε πολλές περιπτώσεις οι συμμετέχοντες δεν τηρούν το ωράριο 9 π.μ. με 2 μ.μ., όπως είναι η υποχρέωσή τους, αλλά παραμένουν και για τις εφημερίες. Ισως είναι “το μικρόβιο του γιατρού”», επισημαίνει στην «Καθημερινή» η Φρύνη Αυγερινοπούλου, αντιπρόεδρος του παραρτήματος Αθήνας της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, που μαζί με την Ελπίδα Στρατή (γραμματέας του παραρτήματος), συντονίζουν τη φετινή Ιατρική Απόβαση.

Η ίδια πέρυσι, στο πλαίσιο του προγράμματος, είχε πάει στο Βοστάνειο νοσοκομείο στη Λέσβο. Οπως λέει, «μας ρωτούσαν οι γιατροί, “δεν θα πάτε για μπάνιο; Δεν θα πάτε για ποτό;” Τους απαντούσαμε “όχι. Μας αρέσει εδώ”». Και προσθέτει: «Τα περιστατικά είχαν ενδιαφέρον, ενώ ήταν σημαντικό να βλέπουμε πώς δουλεύει το προσωπικό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί, βρέξει-χιονίσει. Είναι για τους κατοίκους, είναι για τους επισκέπτες. Είναι για τον ηλικιωμένο, για το παιδί με σκωληκοειδίτιδα, για τον τουρίστα με κάταγμα. Είναι εκεί για όλους μας».

Χέρι βοήθειας από φοιτητές Ιατρικής στα νησιά-1
Φοιτητές Ιατρικής εκπαιδεύονται από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Ανάργυρο Μαριόλη.

 

Για το φετινό πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι γιατροί μπορούν να ξεκινήσουν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής (www.eefie.org/apovasis/) από σήμερα 24 Μαΐου έως και τις 6 Ιουνίου. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει πέντε δεκαήμερα από τις 23 Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Πέρυσι οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 1.000. Επελέγησαν 404 φοιτητές που πέρασαν δέκα ημέρες από τις διακοπές τους σε κάποια μονάδα υγείας νησιωτικής ή απομακρυσμένης ηπειρωτικής περιοχής. Συνολικά πέρυσι υπήρχαν 49 προορισμοί –μονάδες Υγείας του ΕΣΥ που ανταποκρίθηκαν θετικά στη σχετική πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα– με δυνατότητα δωρεάν διαμονής.

Συμπεριλαμβανομένων και των προορισμών όπου δεν διασφαλίστηκε δωρεάν διαμονή, οι μονάδες που συμμετείχαν ξεπέρασαν τις 100. Φέτος, έως σήμερα έχουν εξασφαλισθεί 48 προορισμοί με διαμονή (περισσότεροι από 100 συνολικά) και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί. Αλλωστε, όπως τονίζει η κ. Αυγερινοπούλου, «υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και τώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα μας μια μονάδα Υγείας, εφόσον υπάρχει η βούληση».

Οι μονάδες Υγείας που συμμετέχουν είναι από όλη σχεδόν τη χώρα, πλην της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με το ενδιαφέρον των φοιτητών να μοιράζεται μεταξύ νησιωτικών περιοχών αλλά και ηπειρωτικών.

Oπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο Ευαγγελινός Μιχελής, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, συντονιστικής της Ιατρικής Απόβασης 2022, «πέρυσι καταφέραμε να φτάσουμε και στο Καστελλόριζο. Η υποδοχή ήταν πολύ θερμή στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Μεγίστης. Ηταν και υποχρέωσή μας και τιμή μας να βρεθούμε εκεί. Το νησί έχει πολύ λίγα μέσα. Αισθανθήκαμε ότι έστω και στο ελάχιστο βοηθήσαμε. Ακόμη και δύο φοιτητές, είναι τέσσερα χέρια παραπάνω».

Χέρι βοήθειας από φοιτητές Ιατρικής στα νησιά-2
Το πρόγραμμα Ιατρική Απόβαση πραγματοποιείται για 27η συνεχόμενη χρονιά. Πέρυσι, 404 φοιτητές πέρασαν δέκα ημέρες από τις διακοπές τους σε κάποια μονάδα υγείας νησιωτικής ή απομακρυσμένης ηπειρωτικής περιοχής.

 

Ο ίδιος πέρυσι το δεκαήμερο από 10 έως 20 Αυγούστου βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης. «Ηταν μια πολύ σημαντική εμπειρία. Ηρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με ένα άλλο περιβάλλον, πολύ διαφορετικό από αυτό του νοσοκομείου όπου κάνουμε κλινικά μαθήματα σε ομάδες. Ουσιαστικά εκείνο το οποίο δουλεύαμε, ακούγαμε και φανταζόμασταν από το πρώτο έτος της σχολής, το είδαμε και στην πράξη», επισημαίνει ο κ. Μιχελής. Και προσθέτει: «Είδαμε πώς γίνεται μια διακομιδή. Τον τρόπο με τον οποίο η οικογενειακή ιατρική είναι ο πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και πώς η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η βάση σε ένα σύστημα υγείας, ξεκινώντας από την πρόληψη. Πώς ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας μπορεί να βγάλει άμεσα τη διάγνωση στον ασθενή, αφού γνωρίζει τον ίδιο και το ιστορικό του»

Κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης «θητείας του» στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, ο κ. Μιχελής δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά. «Κυρίως η συνήθης παθολογία. Αλλά είδαμε άτομα από διαφορετικές χώρες και καταλάβαμε πώς είναι να επικοινωνείς με ασθενείς που δεν μιλούν τη γλώσσα σου ούτε καλά καλά γνωρίζουν αγγλικά. Αυτό που προσωπικά με εντυπωσίασε ήταν όταν ήρθε ένας κύριος ο οποίος είχε περάσει πολιομυελίτιδα όταν ήταν μικρός και είδαμε την ακτινογραφία του. Πλέον, με τα εμβόλια που ουσιαστικά έχουν εκριζώσει τη νόσο, είναι εξαιρετικά σπάνιο να δεις κάτι τέτοιο». Το πρόγραμμα είναι και μια πρώτη επαφή των φοιτητών με όσα θα αντιμετωπίσουν ως αγροτικοί γιατροί.

«Οσοι θέλουν να εργαστούν στο ΕΣΥ πρέπει να εκπληρώσουν υπηρεσία υπαίθρου, γεγονός που απαιτεί γνώσεις και κυρίως εμπειρία και την οποία είναι δύσκολο να αποκτήσεις εάν δεν την κυνηγήσεις μόνος σου. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα βλέπεις βασικές παθολογίες που είναι σίγουρο ότι θα τις βρεις μπροστά σου και για τις οποίες θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ή να έχεις πρακτικές δεξιότητες. Και δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα τα έχεις αυτά, απλά τελειώνοντας τη σχολή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εως την 11η Ιουνίου οι αιτήσεις για τον “Προσωπικό Βοηθό”

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενημερώνει, ότι μέχρι την 11η Ιουνίου, τα άτομα με αναπηρία από 16 έως 65 ετών μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα - πληροφορίες

Τήνος, Πάρος και Μήλος, ιδανικές επιλογές για τους Αμερικανούς επισκέπτες

"Μεγαλώνει" το άνοιγμα στην Αμερικανική ήπειρο (Αμερική - Καναδάς) για Τήνο, Πάρο και Μήλο

Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς αλλαγή το ψηφοδέλτιο στις Κυκλάδες, έφυγε ο Τσίπρας από τα Δωδεκάνησα

Ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα ψηφοδέλτιά του ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου ... Πως διαμορφώνονται σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Οι φίρμες ζουν για πάντα, “αντίο” Γιάννη Φλωρινιώτη (video)

Εφυγε από τη ζωή σήμερα (06/06) σε ηλικία 76 ετών ο καλλιτέχνης Γιάννης Φλωρινιώτης (video)

Εκλογές 2023 – Κατ. Μονογυιού: Επισκέψεις σε Ανδρο, Τήνο και Σύρο

Ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, περιοδεία της Κατερίνας Μονογυιού - Ποια νησιά επισκέφθηκε

ΔΕΔΔΗΕ: Μία ακόμη πολύωρη διακοπή (07/06) ρεύματος σε περιοχή της Μικρής Βίγλας

Τετάρτη 7 Ιουνίου και έχουμε πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος στην περίοχή της Μικρής Βίγλας

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε Καλύτερα”: Η Μαρία Βίκτωρος – Πρίντεζη στο πλευρό Πολυκρέτη

Η δημοτική παράταξη "Αξίζουμε Καλύτερα" Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Μαρίας Βίκτωρος - Πρίντεζη

Εκλογές 2023: Debate για … πέντε την 15η Ιουνίου

Συμφωνία για ντιμπέιτ στις 15 Ιουνίου με την συμμετοχή των πέντε πολιτικών αρχηγών - Τι ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου

EKAB: Νάξος, Μύκονος, Πάρος, Σύρος, Σαντορίνη με ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση

Υποστελεχωμένα τα νησιά και από ασθενοφόρα – Ποια νησιά στις Κυκλάδες έχουν μόνο ένα σε 24ωρη βάρδια

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: “Κάνουμε” κουπιές για καλό σκοπό

Ξεκινάει σήμερα (06/06) ο γύρος των Μικρών Κυκλάδων από τη Νάξο - Ποιος την διοργανώνει ...

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

HIGHSPEED 4: Από σήμερα (01/06) ενώνει τον Πειραιά με Παροναξία – Κουφονήσια – Αμοργό

Ξεκινάει σε λίγο (09:00) το HighSpeed 4 από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο - Κουφονήσια - Αμοργό - Πότε πιάνει Ανάφη

Μπαίνει το “Ανεμος” στις Δυτικές Κυκλάδες στα τέλη Ιουνίου

Από την Δευτέρα 26 Ιουνίου ξεκινάει τα δρομολόγια του το επιβατηγό οχηματαγωγό ΑΝΕΜΟΣ της Aegean Sea Lines, για τις Κυκλάδες. - Οι εκπτώσεις

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου