Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοCycladic - Λυκιαρδόπουλος: Επιμονή στην επένδηση παρά τα "αγκάθια" της γραφειοκρατείας

Cycladic – Λυκιαρδόπουλος: Επιμονή στην επένδηση παρά τα “αγκάθια” της γραφειοκρατείας

|

Ένα project που άνοιξε φτερά μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ως η πρώτη ελληνική ενδονησιωτική αερογραμμή που θα διασυνδέει νησιά του Αιγαίου με οκτώ προορισμούς μέσα στον χειμώνα, τώρα, στην εκκίνηση της θερινής σεζόν, αντιμετωπίζει προβλήματα στον προγραμματισμό των καλοκαιρινών της δρομολογίων.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Νικόλας Λυκιαρδόπουλος, ο κύριος επενδυτής -προερχόμενος από τη ναυτιλία- πίσω από το project της Cycladic, προχωρά παρά τις αντιξοότητες ένα βήμα παρακάτω έχοντας υπογράψει στρατηγική συμφωνία με εξειδικευμένη εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο για την πλήρη μετατροπή του υφιστάμενου στόλου των αεροσκαφών σε ηλεκτροκίνητα μηδενικών ρύπων. «Το όνειρό μας για την εξέλιξη της εταιρείας μεσοπρόθεσμα είναι συγκεκριμένο», δηλώνει ο ίδιος στο «business stories». «Θέλουμε να μεγαλώσουμε τον στόλο μας σε μέγεθος, να διασυνδέσουμε όσο περισσότερα ελληνικά νησιά μπορούμε, να είμαστε καινοτόμοι διαθέτοντας έναν στόλο με ηλεκτρικά αεροπλάνα μηδενικών ρύπων, να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν και όλα αυτά μέσα από μία οικονομικά βιώσιμη επιχειρησιακή λειτουργία».

Συνεχιστής ο ίδιος της παραδοσιακής εφοπλιστικής οικογένειας με ιστορία αιώνων στον χώρο της ναυτιλίας, μας λέει ότι «η ιδέα δημιουργίας της πρώτης ελληνικής ενδονησιωτικής αερογραμμής υπήρχε για καιρό και έγινε πραγματικότητα με κινητήρια δύναμη την αγάπη για την αεροπλοΐα και τα ελληνικά νησιά. H Cycladic αποτελεί ένα προσωπικό όραμα για την ουσιαστική και αποτελεσματική διασύνδεση των ελληνικών νησιών. Είναι μια επένδυση με ψυχή, η οποία βασίζεται σε βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, διατηρώντας ταυτόχρονα έναν έντονα κοινωνικό χαρακτήρα συνεισφοράς.

Μια επένδυση που σχεδιάσαμε προσεκτικά, υλοποιήσαμε μόνοι μας χωρίς κάποια κρατική στήριξη ή επιδότηση σε τοπικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή ο στόλος μας αριθμεί τρία νέα αεροσκάφη τύπου Cessna Grand Caravan 208, χωρητικότητας έως 12 επιβατών, τα οποία επιχειρούν με βάση την Πάρο. Στην πλήρη ανάπτυξη του επιχειρησιακού μοντέλου της η εταιρεία θα αριθμεί συνολικά 75 άτομα προσωπικό».

Το ξεκίνημα

Ακολουθώντας μία περίοδο «προσεκτικής», όπως δηλώνει ο ίδιος ο κ. Λυκιαρδόπουλος, προετοιμασίας, η Cycladic ξεκίνησε το πτητικό της έργο τον Οκτώβριο του 2022 «πραγματοποιώντας με απόλυτη επιτυχία τόσο προγραμματισμένες όσο και charter πτήσεις” Δρομολόγια ξεκίνησαν σε οκτώ προορισμούς: Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Σύρο, Νάξο, Χανιά, Ηράκλειο και Ρόδο. «Από την πρώτη κιόλας στιγμή η ανταπόκριση που είχαμε από τις τοπικές κοινότητες ήταν εντυπωσιακή, με τη δυναμική κρατήσεων για κάθε προορισμό να είναι σύμφωνη με τις αρχικές προβλέψεις, όπως και η αυξημένη ζήτηση των charter πτήσεων, επιβεβαιώνοντας με τον πιο έμπρακτο τρόπο την ορθότητα του business plan της Cycladic.

Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, τα δρομολόγια με τη μεγαλύτερη ζήτηση κατά τους χειμερινούς μήνες είναι αυτά της Σύρου και της Ρόδου δεδομένου ότι πολλές υπηρεσίες βρίσκονται στα δύο αυτά νησιά. Αυτό που πρέπει να παραδεχτώ, ωστόσο, είναι ότι από τον Μάρτιο και μετά το επιχειρηματικό μας ταξίδι δεν είναι τόσο ανέφελο. Και αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα γραφειοκρατικά προσκόμματα κατά τον προγραμματισμό των καλοκαιρινών μας δρομολογίων», αναφέρει ο κ. Λυκιαρδόπουλος.

Το μεγάλο «αγκάθι» και η νέα συμφωνία

«Ως Cycladic έχουμε υποβάλει από τον Οκτώβριο του 2022 το πρόγραμμα των πτήσεών μας για τους καλοκαιρινούς μήνες του 2023. Εχουμε ακολουθήσει σε όλες μας τις ενέργειες κατά γράμμα αυτά που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο. Από τον Νοέμβριο του 2022 έχουμε ζητήσει γραπτώς την απόδοση Διαθέσιμου Χρόνου Πτήσης (Starting and Landing Operation Time – SLOTs) και παρ’ όλα αυτά μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει κάποια γραπτή απάντηση από τον αρμόδιο Εθνικό Οργανισμό Συντονισμού Πτήσεων, κάτι αρκετά παράδοξο, δεδομένου ότι κάθε δημόσια αρχή θα όφειλε να απαντά στα αιτήματα που δέχεται».

Ο κ. Λυκιαρδόπουλος υποστηρίζει ότι «παρά την απόλυτα επιτυχημένη υλοποίηση του χειμερινού πτητικού μας προγράμματος, οι αρμόδιες αρχές δεν μας δίνουν την -τυπική- έγκριση για το αντίστοιχο καλοκαιρινό. Ειλικρινά δεν το χωράει ο νους ότι κάποιος μπορεί επιλεκτικά να δίνει έγκριση σε μια αερογραμμή για τους χειμερινούς μήνες και να αγνοεί τον προγραμματισμό των καλοκαιρινών. Δεν έχει μπει κανείς στον κόπο να μας απαντήσει επισήμως και υπεύθυνα, απευθυνόμενος στην εταιρεία, γιατί δεν μας εγκρίνουν τα δρομολόγια. Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο είναι ότι είμαι σίγουρος ότι οι αρμόδιες αρχές κατανοούν ότι αυτή η γραφειοκρατική απραξία στραγγαλίζει οικονομικά μια μικρή αερογραμμή».

Επισημαίνεται εδώ ότι τον περασμένο Φεβρουάριο για το θέμα διατύπωσε σε επίσημη επιστολή προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την πλήρη στήριξή της και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, με το σκεπτικό ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών είναι αυτό της συγκοινωνίας και ιδιαίτερα της ενδοσυγκοινωνίας μεταξύ των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. 

Αυτό που ζητείται ουσιαστικά είναι η τροποποίηση της σχετικής αερολιμενικής διάταξης για τη θέσπιση δυνατότητας συντονισμού VFR (Visual Flight Rules), δηλαδή εξ όψεως πτήσεων που υποστηρίζουν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη μεταξύ των αεροδρομίων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ώστε η εταιρεία να προσγειώνεται και να απογειώνεται και τους καλοκαιρινούς μήνες στα αεροδρόμια της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Πάρου και της Ρόδου. Η συγκεκριμένη διάταξη τώρα εμποδίζει την παραχώρηση SLOTs για ορισμένα αεροσκάφη στους παραπάνω συντονισμένους αερολιμένες.

«Θεωρούμε απαράδεκτο από κάθε οπτική το ότι συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις έχουν αφήσει μια μικρή αερογραμμή -την πρώτη ελληνική ενδονησιωτική αερογραμμή- ουσιαστικά εκτός αγοράς. Σκοπεύουμε να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αποκατάσταση της λογικής. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να διεκδικήσουμε αυτό που όλες οι υπόλοιπες μικρές αερογραμμές στην Ευρώπη έχουν κεκτημένο: την απρόσκοπτη πρόσβαση σε SLOTs χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και καθυστερήσεις. Το να στερείται μια ενδονησιωτική αερογραμμή τη δυνατότητα να προγραμματίσει δρομολόγια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη αφαιρεί πολύτιμα για τη βιωσιμότητά της έσοδα και της στερεί την προοπτική ως παρόχου πτήσεων στην καρδιά της τουριστικής σεζόν».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Λυκιαρδόπουλος δηλώνει αποφασισμένος να υλοποιήσει στο ακέραιο το αρχικό του πλάνο «όσο ρομαντικό και αν ακούγεται και ανεξάρτητα από οποιοδήποτε γραφειοκρατικό πρόσκομμα», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει. «Το επενδυτικό πρόγραμμα κινείται ανεξάρτητα από βραχυπρόθεσμες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και υπό αυτό το πρίσμα μόλις τον προηγούμενο μήνα υπογράψαμε στρατηγική συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο για την πλήρη μετατροπή του υφιστάμενου στόλου αεροσκαφών σε ηλεκτροκίνητα μηδενικών ρύπων. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούμε ότι σε αρκετά κοντινό χρονικό ορίζοντα θα έχουμε τα πρώτα ηλεκτρικά αεροπλάνα στην ελληνική επικράτεια όντας πρωτοπόροι στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είναι πρόδηλο, αυτή η εξέλιξη τεκμηριώνει έμπρακτα τη δέσμευση ότι έχουμε τόσο την τεχνογνωσία όσο και τη θέληση να κάνουμε πράξη το πρόγραμμά μας. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια μας πηγαίνουν πίσω και μας αναγκάζουν να ασχολούμαστε με μη παραγωγικές δραστηριότητες αντί να επικεντρώνουμε όλη μας την ενέργεια στο να μεγαλώσουμε την εταιρεία και να επεκτείνουμε τα δρομολόγιά της σε περισσότερους νησιωτικούς προορισμούς. Επιπλέον, πέραν του ότι πηγαίνουν πίσω την εταιρεία σε λειτουργικό επίπεδο, αντίστοιχα πηγαίνουν πίσω και το έργο της απευθείας διασύνδεσης των ελληνικών νησιών. Υποβαθμίζουν την καθημερινότητα των τοπικών κοινοτήτων που ήξεραν κατά τους χειμερινούς μήνες ότι έχουν την επιλογή απευθείας πτήσεων μεταξύ νησιών. Μία επιλογή που πλέον δεν υφίσταται μέχρι να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια».

*“Μετά την παραχώρηση της συνέντευξης του κ. Λυκιαρδόπουλου στην ιστοσελίδα newmoney.gr, ο ίδιος ενημερώθηκε και μας ενημέρωσε άμεσα ότι υπήρξε μεν τυπική απάντηση του Εθνικού Οργανισμού Συντονισμού Πτήσεων στο αίτημα απόδοσης χρόνου πτήσεων στην Cycladic, χωρίς ωστόσο πρακτικά να έχει ικανοποιηθεί ακόμη το σχετικά αίτημα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Fraport: Ζητάει αποζημίωση από το Ελληνικό δημόσιο για (άγνωστα) προβλήματα στα αεροδρόμια

Aπειλεί το ελληνικό δημόσιο η Fraport με αξίωση αποζημιώσεων για προβλήματα στα 14 αεροδρόμια

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στην Τήνο

Ο Γιάννης Βρούτσης - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων - βρίσκεται στην Τήνο

Μύκονος: Κι όμως ανεστάλη η κατεδάφιση ακινήτου (!!!)

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

Ουκρανία – Χερσώνα: Στις στέγες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Χερσώνα

Κορυδαλλός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δύο νεκρούς

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Δ.Μ και Β.Ρ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός στις Αρχές για τη συμμετοχή του σε ομάδες εκβιαστών και, στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία

Πανελλαδικές 2023 – ΓΕΛ: Εξετάζονται σήμερα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

Τρίτη ημέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων σήμερα, Πέμπτη, για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, οι οποίοι εξετάζονται πλέον σε μαθήματα Προσανατολισμού.

Εκλογές 2023 – Θαλ. Καραμολέγκου: “Ας προσλάβουμε τον Πήτερ Παν να κάνει τις μετακομιδές ασθενών”

Αρθρο της υποψήφιας βουλευτή Κυκλάδων Θαλλελαίας Ιακωβίνας Καραμολέγκου με τίτλο "Το ΕΚΑΒ σε ρόλο ατροπού"

Σύμη – Λ. Παπακαλοδούκας: “Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού ασθενοφόρου”

Σύμη: «Πολλές φορές εκτελώ χρέη οδηγού» – Τι λέει στο enikos.gr ο δήμαρχος για το μοναδικό ασθενοφόρο στο νησί

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Ταξίδι εξοικείωσης σε Κέα και Σίφνο μέσω ΕΟΤ

ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης σε Αθήνα, Κέα και Σίφνο για αφιέρωμα στη Γαλλική τηλεόραση

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό