Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΤο Αιγαίο αλλάζει έστω και ...πιλοτικά

Το Αιγαίο αλλάζει έστω και …πιλοτικά

|

Πιλοτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει Σαντορίνη, Σίφνο, Αμοργό, Μήλο, Ρόδο, Κω και Λέρο και με στόχο την αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού 

Στο Αιγαίο κάτι αλλάζει. Και δη προς το καλύτερο… Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε στη τελευταία του συνεδρίαση (26/11) την διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για το σχεδιασμό αστικού εξοπλισμού σε νησιά της Περιφέρειας. Η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει από  τα νησιά Ρόδο, Κω, Λέρο, Σαντορίνη, Σίφνο, Αµοργό και Μήλο. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η πρόταση πρωτότυπων κι ελκυστικών μορφών εξοπλισμού, η ανανέωση της μορφής των οποίων αφενός θα συμβάλει στη λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, αφ’ ετέρου θα αποτελέσει χαρακτηριστικό στοιχείο του κάθε νησιού.

Ενδεικτικά θέματα των διαγωνισμών αποτελούν τα καθιστικά εξωτερικού χώρου (παγκάκια), τα στέγαστρα στάσεων, οι κάδοι απορριμμάτων, τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου και μόνο για τα νησιά Ρόδο και Κω, ο εξοπλισμός παραλιών.  των λουομένων. Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν ξεχωριστά για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την ξεχωριστή φυσιογνωμία του κάθε τόπου.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που διενεργηθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στο Νότιο Αιγαίο. Η έναρξη αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής διαδικασίας καθώς το έργο που θα αναδειχθεί από τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς μπορεί να συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση του τόπου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι παραπάνω διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου θα συνδράμουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού. Τον  αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον ΝΟΡ καταψήφισε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» ενώ «λευκό» ψήφισε για τους διαγωνισμούς του αστικού εξοπλισμού.

Απαντώντας σε επιμέρους ενστάσεις συμβούλων της μειοψηφίας, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υποστήριξε πως «η καλαισθησία και η αισθητική έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλές δεκαετίες», με αποτέλεσμα τα τελευταία αρχιτεκτονικά δημιουργήματα που χαρακτηρίζουν τον τόπο, να έρχονται από την περίοδο των κατακτητών. Σημείωσε, επίσης, ότι οι δυσκολίες που περνά η χώρα δεν θα πρέπει να μας καταβάλλουν, αλλά αντίθετα θα πρέπει να γίνονται κίνητρο για την επίτευξη μεγαλύτερων στόχων, τονίζοντας προς όλους ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις λογικές της μιζέριας και να στηρίξουν μια διαδικασία που η διεθνής πρακτική έχει αποδείξει ότι μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ιστορικες αναφορές

Για το θέμα της Ρόδου και Κω και δη την οργάνωση των παραλιών ο κος Οικονόμου μίλησε για …ιστορικές αναφορές τονίζοντας «Τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κω η οργάνωση και χρήση  των παραλιών για αναψυχή  γίνεται μετά την κατάληψη των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 με βάση τα πολεοδομικά σχέδια των πόλεων οικοδομούνται ξενοδοχεία και αναψυκτήρια. Στις παραλίες τοποθετούνται αποδυτήρια, ομπρέλες,  διάδρομοι για την άνετη κυκλοφορία  των λουομένων, κατασκευάζεται εξέδρα για καταδύσεις, προβλέπονται μικρά ιστιοφόρα για αναψυχή κ.τ.λ. Οι οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές των νησιών και μεταπολεμικά ολόκληρης της χώρας με την πραγματικότητα της οποίας συνδέθηκαν και τα Δωδεκάνησα, μετέβαλαν ριζικά την παραθαλάσσια αναψυχή. Οι αλλαγές αυτές και η συνεχής διόγκωση του τουρισμού επέβαλαν τον τύπο της οργάνωσης της παραλίας που γνωρίζουμε σήμερα: Αναψυκτήρια, αποδυτήρια, ντουζιέρες έγιναν αναγκαία και πολλαπλασιάστηκαν. Η απουσία σχεδιασμού και οργάνωσης έχουν οδηγήσει στη σημερινή χαοτική εικόνα, όπου συνυπάρχουν διάφορες μορφές αναψυκτηρίων, αποδυτηρίων, μόνιμα κτίσματα, με ποικίλα μεγέθη, μορφές, υλικά και αυτοσχέδιες παρεμβάσεις και προσθήκες. Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Γ. Λεονταρίτης: “Απέκτησε φωτισμό το γήπεδο Σίφνου”

Αναβάθμιση γηπεδικών εγκαταστάσεων στη Σίφνο - Τι αναφέρει ο κος Λεονταρίτης

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Νίκος Συρμαλένιος: «Δεν νοιώθετε καμιά ντροπή που ο Πρωθυπουργός σας έλεγε ψέματα;»

Τα ερωτήματα έθεσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας κατά τη συζήτηση επί της πρότασης  δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Σεμινάρια με επίκεντρο τον Πρωτογενή Τομέα

Ξεκινούν τον Φεβρουάριο τα ειδικά σεμινάρια για τους παραγωγούς του αγροδιατροφικού και πρωτογενούς τομέα - Διοργάνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στοίχημα – Euroleague: Ανετη νίκη για Ολυμπιακό απέναντι στην χωρίς Μπράουν Μακάμπι

Η απουσία του Μπράουν χαμηλώνει το ...ταβάνι της Μακάμπι - Η πρόταση της Foxbet.gr

Μ. Φραγκίσκος: «Απεραθίτικο Γεωλογικό Μουσείο», μια ανταπόδοση χρέους στη δασκάλα ΓΗ

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για το Γεωλογικό Μουσείο Απεράθου και αποδίδει φόρο τιμής στον Μανώλη Γλέζο

Aπό τον Φεβρουάριο ξεκινούν οι Αμερικανοί τα ταξίδια στην Ευρώπη το 2023

Σύμφωνα με στοιχεία της Airlines Reporting, οι κρατήσεις Φεβρουαρίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι αυξημένες κατά 23% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Ντροπή, βανδαλισμός σε ένα από τα ωραιότερα Graffiti

Για μία ακόμη φορά δείξαμε το πρόσωπό μας. Αγνωστοι (;) βανδάλισαν ένα από τα ωραιότερα σημεία της Νάξου, στην είσοδο της παλιάς πόλης

Springer Reisen: Επιστρέφει και φέτος στη Πάρο με απευθείας πτήση από τη Βιέννη

Ο Αυστριακός τουρ οπερέιτορ Springer Reisen έρχεται και φέτος στη Πάρο (και Νάξο) με απευθείας πτήσεις από τη Βιέννη - Από 27 Μαϊου έως τέλη Σεπτεμβρίου

ΕΑΣ Νάξου: Το γεύμα με τους δημοσιογράφους και ο γρίφος του “είμαι παρών” από τον Καπούνη

Το γεύμα ... εργασίας με τους δημοσιογράφους από τη διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου στην Αθήνα - Που έγινε, ποιοι βρέθηκαν στο τραπέζι (photo)

Θάλασσες Αριστείας – ExcellenSeas: Θεσμός – με άρωμα Νάξου – οι υποτροφίες στους νέους των ακριτικών νησιών

Την παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών ExcellenSeas παρουσίασε η Α.Μ.Κ.Ε «Θάλασσες Αριστείας της Pastra Cretonaxiosa» - Ποιοι βρέθηκα στην εκδήλωση που έχει άρωμα Νάξου

Αυτόνομη λειτουργία ταμειακών μηχανών και POS τέλος εποχής…

Συνδέονται από αρχές Ιουνίου για online αποστολή των δεδομένων στην ΑΑΔΕ

Αλλαγή στο αυριανό (27/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos” από Πειραιά

Λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε τροποποίηση σε δρομολόγια της Blue Star Ferries

ΕΛΜΕΠΑ: «Ζωντανεύει» ξανά μέσω 3D η «Σφίγγα των Ναξίων»

Το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης Κατεργασιών και Αυτοματισμών του ΕΛΜΕΠΑ «ζωντανεύει» ξανά την «Σφίγγα των Ναξίων»

Κι όμως “κρέμεται” ακόμη το μπαλκόνι

Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου με το κρεμασμένο μπαλκόνι

Τήνος: Καβοδέτες “παλεύουν” με το νοτιά για να δέσουν το “Blue Star Paros”

Καβοδέτες στο λιμάνι της Τήνου προσπαθούν να δέσουν το "Blue Star Paros" - Δείτε η μάχη που δίνουν με το νοτιά

Νάξος: Ο Δήμος προχωρεί σε κάλεσμα συμμετοχής στο Καρναβάλι 2023

Φεβρουάριος ο μήνας των Αποκριών και ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων προχωρεί σε κάλεσμα συμμετοχής στις διοργανώσεις του